140310366_ABFweb
140310366_ABFweb

Top 10 voor de EHBO-koffer op stal

Nieuws

De Belgische dierenarts, paardenosteopaat en Europees specialist inwendige ziekten paard dr. Sara Torfs noemt tien attributen, in aflopende volgorde van belangrijkheid, die handig zijn om in de EHBO-koffer op stal te hebben. Ze vertelt daarbij dat het sowieso in stresssituaties van belang is dat iedereen weet dat die attributen in die koffer te vinden zijn. Dat voorkomt onnodig lang zoeken als er werkelijk iets aan de hand is.



1. Ontsmettingsmiddel


“Het ontsmettingsmiddel moet geschikt zijn voor wonden. Vaak zijn ontsmettingsmiddelen te agressief, waardoor het niet alleen de slechte bacteriën, maar ook de goed wondcellen doodt. De volgorde bij een wond is overigens eerst schoonmaken met schoon water en daarna pas ontsmetten. Een goed wondmiddel is bijvoorbeeld betadine op waterbasis, je hebt ook betadine in een alcoholoplossing, maar die is weer te sterk. Ook mag je chloorhexidine op de wond gebruiken, maar dat moet je wel eerst verdunnen. Een goede stelregel is: in een wond mag je niets doen dat je niet in je eigen oog zou doen.”

2. Verbandmateriaal


“Als je een verband gaat leggen heb je eerst een kompres nodig om op de wond te leggen, vervolgens watten, daaroverheen leg je een rekverband of een zelfklevend verband en om het vast te zetten heb je tape of plakband nodig.”

3. Thermometer


Deze gebruik je om te kijken of je paard koorts heeft of niet. Je hoeft niet speciaal een thermometer voor paarden te kopen. Je kunt deze ook gewoon bij een drogist of apotheek halen.

4. Twee schone keukenhanddoeken


Allereerst kun je er een gebruiken om je handen mee af te drogen als je die eerst even gaat wassen alvorens je aan een wond gaat zitten. Ten tweede kun je het gebied rond de wond ermee drogen als je dat eerst hebt schoongemaakt, maar ook kun je een schone handdoek gebruiken om tegendruk te geven bij erge bloedingen.

5. Scherp mes of een scherpe schaar


“Deze is niet bedoeld om het paard te snijden maar juist om het te bevrijden als het ergens in verstrikt is geraakt, bijvoorbeeld in het halster of in een hooinet. Het is handig in crisissituaties als je weet waar je moet zoeken naar een mes. Daarom kun je ervoor zorgen dat er altijd een scherp mes of scherpe schaar in de koffer zit.”

6. Telefoonnummers


Het is handig om een lijstje van telefoonnummers paraat te hebben. Daarop moet in elk geval het nummer van een dierenarts staan, maar eventueel ook een nummer van iemand die je paard zou kunnen vervoeren als je zelf geen vervoer hebt. Ook het nummer van een kliniek en dat van een hoefsmid, als een paard mogelijk een hoefzweer heeft, kan makkelijk zijn.

7. Wondzalf


“Wondzalf hoeft niet per se in de EHBO-koffer, maar kan vooral nuttig zijn bij oppervlakkigewonden die anders te snel zouden uitdrogen. Het is afhankelijk van de soort wond welke wondzalf je gebruikt. De ene zalf houdt de wond vochtig, de ander droogt juist uit, dus het is goed om eerst om advies aan je dierenarts te vragen. Het beste voor een wond en zeker een diepere wond is om deze schoon te maken, licht te ontsmetten en eventueel af te dekken met een verband. Als de wond uit een kleine holte bestaat, is het af te raden om wondzalf te gebruiken, want dat dan daarin ophopen en juist vuil en bacteriën aantrekken. Daarom kun je wondzalf beter alleen bij bijvoorbeeld schaafwonden gebruiken.”

8. Zaklamp


“Voor als je ’s avonds geen licht hebt bij de plek waar je paard staat.”

9. Praam


“Een praam kan handig zijn bij een onrustig paard, zodat je het toch kunt behandelen.”

10. Een stevig en lang touw


“Als een paard uit de sloot getrokken moet worden, is het handig dat je een touw hebt, waarmee je het kunt begeleiden. Een touw is ook handig voor allerlei andere situaties waarbij je met mankracht het paard moet verplaatsen of wegtrekken. Bijvoorbeeld bij vastrollen in de box.”

Lees ook de drie handelingen die een paardeneigenaar moet kunnen volgens Sara Torfs.


Bron: Bitmagazine.nl