bianca schoenmakers blog
bianca schoenmakers blog

Plog: Op wedstrijd met Daylight

Nieuws

Afgelopen weekend werd op de topaccommodatie van Den Goubergh in Roosendaal weer een internationale springwedstrijd gehouden. Deze keer had ik maar een paard bij me voor de wedstrijd en het leek me leuk om eens een fotodagboekje aan jullie te laten zien!


Het paard dat ik bij me had, heet Daylight, een negenjarige ruin van Ustinov x Oklund. In Roosendaal liep hij de 1.45m Zware Tour.

Woensdag


Op een internationale wedstrijd is het verplicht om de paarden op het concours te stallen, ook als het concours bij wijze van spreken bij je buurman is. Bij aankomst gaan we dus op zoek naar de stalmeester die onze stal aanwijst.

Vervolgens maken we een lekker bedje klaar, hangen we de water- en voerbak in de stal, zetten we alle benodigde spullen neer en kan Daylight lekker genieten van zijn rust. 

 

 

 

 

 

 

 

Voor aanvang van de wedstrijd is het verplicht je paard aan de dierenarts te laten zien. Hij kijkt of het paard goed draaft, of de chip in de hals overeenkomt met die in het paspoort en of de entingen in orde zijn.

Meestal begint de wedstrijd pas de dag na de keuring en om de staluren te beperken wandelen we vaak met de paarden. Gewoon relaxed wat stappen, grazen, snuffelen en knuffelen. Ik probeer ze meestal drie  keer per dag uit hun stal te halen en ze daartussen de tijd te geven een dutje te doen op stal.


Donderdag


‘s Morgens rond half acht krijgen de paarden hun eerste maaltijd. Dit is afhankelijk van hoe laat ze hun eerste rubriek moeten lopen, maar afgelopen weekend hoefde Daylight alleen maar later op de dag te starten, dus half acht was prima.

Daylight krijgt Gastro+, luzerne en gestoomd hooi. Hij krijgt mooi de tijd om dat op te peuzelen, omdat we zelf dan ook gaan ontbijten.

Na het ontbijt halen we hem uit de stal voor een wandeling of lichte arbeid. Deze dag koos ik voor longeren aan het halster, met nog een uitgebreide wandeling om hem uit te stappen.Daarna even wat poetsen, eten en knuffelen met groom Jessica tegelijk natuurlijk.http://www.youtube.com/v/I4QqQUdppH8

En ergens tussendoor wordt hij ook nog ingevlochten om hem prachtig mooi te maken voor de wedstrijd die avond. Tussen vijf en zes volgt de avondmaaltijd. Ook weer afhankelijk van hoe laat het paard moet springen, soms past dat namelijk beter na de wedstrijd. Maar in dit geval hoefde hij pas laat te beginnen.

‘s Avonds was er een 1.40m inloopronde voor Daylight. Deze rubriek was direct op tijd. Voor ons geen belangrijke proef om er vooraan bij te rijden, maar geheel onbelangrijk was het ook niet, omdat het parcours gold als eerste kwalificatie voor de grote prijs. In deze drukke rubriek startten maar liefst 151 combinaties.

Daylight liep fijn en eenvoudig foutloos, maar niet snel. We eindigde hiermee op een 64ste plaats, wat eigenlijk prima was.

https://www.youtube.com/watch?v=IAnhzbveI98

Na de wedstrijd wordt hij schoongemaakt, lekker warm ingepakt en wordt zijn hooi indien nodig aangevuld.

Vrijdag


Het ochtendritueel is ongeveer hetzelfde als dat op donderdag. Eerst eten en daarna uit de stal. Dit keer koos ik voor een wandeling.

Tijdens onze wandeling kwam ik erachter hoe dol Daylight toch eigenlijk op zijn gestoomde hooi is. Hij herkent deze stomers op een afstand, ook al zijn deze niet van ons. De geur die uit zo’n ding komt, is dan ook best wel lekker :D

Tussendoor wordt er nog wat geknuffeld en gekust ;-) En na de lunch weer een wandeling met natuurlijk wat rollen, waarna er een poetsbeurt volgt.

http://www.youtube.com/v/a_y40-WLP7sOp vrijdagavond was er voor Daylight een belangrijke proef. Een 1.45m klassiek met barrage, die meetelde voor de Longines Ranking, de wereldranglijst en tevens diende als de tweede kwalificatie voor de grote prijs. Ook weer een vrij grote rubriek met 85 deelnemers. Er mogen er maar 60 in de GP rijden, dus 25 combinaties zullen afvallen.

Daylight voelde in topvorm en sprong geweldig naar de vierde plaats! Zelf reed ik in de barrage stom een galopsprong teveel op de eerste lijn, anders had een hogere plaats er misschien ook wel ingezeten. De eerste vier prijswinnaars stonden namelijk in twee tienden van een seconden achter elkaar.

Met deze prestatie en die van de dag ervoor was Daylight ruimschoots geplaatst voor de grote prijs.

http://www.youtube.com/v/WAWrbbHJnCI

Zaterdag


Een vrije dag voor Daylight. Normaal neem ik hem dan alleen mee wandelen en nog even longeren aan het halster, maar inmiddels had het gesneeuwd en konden we buiten dus niet longeren.

Na de lunch heb ik hem binnen wat licht werk onder het zadel gegeven. Gewoon wat gymnastiseren om de spiertjes los te houden en verder veel stappen.

Deze dag werd er extra gewandeld en zo werd er ook nog even een jong paard verderop begroet. 

 

 

 

 

 

 

Zondag


De belangrijkste dag voor Daylight: Grand Prix Day!

Eigenlijk doen we hier niet veel anders dan de andere dagen. Ik denk dat ritme en regelmaat ook erg belangrijk is voor een paard. Omdat er buiten veel sneeuw lag en het overal modderig was, zijn we binnen maar een lekker plekje op gaan zoeken om te rollen. Veel andere ruiters vinden mij een beetje raar denk ik!

http://www.youtube.com/v/pPDdTAxYuVg

Maar goed, het werkt wel want meneer wist op fantastische wijze de 1.45m grote prijs van CSI2* Roosendaal te winnen!

Wat stond er een dikke proef en wat sprong hij er geweldig makkelijk over! Ik ben echt ontzettend trots, en wat is het fantastisch om zo’n paard te mogen rijden.

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om zo eens achter de schermen te kijken door middel van dit fotodagboek van Daylight. Daylight heeft inmiddels weer genoten van zijn welverdiende vrije dag met zijn vriendje Boss en ondertussen de nodige knuffels van collega Amber gekregen!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Test twee foto
Afbeelding1kopie
Test
Afbeelding1kopie
Afbeelding2
Afbeelding3
Afbeelding5kopie
Afbeelding6kopie
Afbeelding7kopie
Afbeelding9kopie
Afbeelding12kopie
Afbeelding11
Afbeelding11kopie
Afbeelding16kopie
Afbeelding15kopie
Afbeelding
Afbeelding23jpgkopie