strandrit
strandrit

Hippocampus, bewust angstvrij paardrijden

Nieuws

Hippocampus klinkt als een plek voor een sportieve paardrijvakantie, maar niets is minder waar. Het is het deel van onze hersenen waar herinneringen aan bepaalde gebeurtenissen worden verwerkt. Heftige voorvallen worden daarbij wel eens in een verkeerde context in het geheugen geprent, en dan word je angstiger dan nodig.


Ons brein is namelijk bijzonder creatief in het bedenken van mogelijke doemscenario’s. Als die in je hoofd een ‘echt’ leven gaan leiden, kun je behoorlijk angstig worden en daarvan kunnen jij en je paard flink last hebben. Angst voor op hol slaan, vallen, bokken, steigeren… hoe kom je er vanaf? Niet van dat paard, maar van die angst?! Froukje Stuiver, hippisch therapeut bij de Bosmanege in Bakkeveen, lost angstproblemen op door mensen bewust te maken van hun angst.

Soorten angsten


Froukje onderscheidt twee soorten angsten: de reële en de irreële. Dit onderscheid is belangrijk omdat het overwinnen van die angsten heel verschillend is. Van reële angst is sprake als je bijvoorbeeld een traumatische ervaring hebt met een flinke val van een paard waarbij de herinnering eraan zich met angstwekkende beelden aan je blijft opdringen. Voor het overwinnen van dergelijke angsten is de EMDR therapie (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) een efficiënte behandelmethode. Bij deze therapie worden je twee hersenhelften verbonden met tikgeluiden, afwisselend links en rechts, en oogbewegingen. De behandeling zal de emotie afvlakken doordat de herinnering haar kracht en emotionele lading verliest. Vaak kunnen mensen na een paar behandelingen alweer van het paardrijden genieten.

Gedachten beïnvloeden


Je kunt echter ook angstig worden, terwijl je niets vervelends hebt meegemaakt. Alleen al het bedenken van gebeurtenissen kan het angstsysteem in werking zetten. “En als je eenmaal op de aan-knop van je angstsysteem hebt gedrukt, is het niet gemakkelijk om het uit te schakelen maar mogelijk is het wel”, volgens Froukje. “Omdat angst alleen maar groter wordt als je ervoor vlucht, is een eerste belangrijke stap even stil te staan bij die angst. Door je emotie te benoemen, kun je je gedachten beïnvloeden. Je wordt je namelijk bewust van waar die gevoelens vandaan komen. Als je je realiseert dat je angstgevoel uit een ‘irreëel’scenario voortkomt waardoor je je geheugen (hippocampus) voedt met verkeerde informatie, kun je de adrenalinestroom verbreken en de controle over je gedachten hervatten. Op deze manier kun je jezelf trainen om positief te gaan denken. Je zult merken dat het inbeelden van leuke, mooie gedachten energie geeft, terwijl het inbeelden van enge gebeurtenissen energie kost.”

Bewust ademhalen


“Ben je zover dat je weer in het zadel durft te klimmen en vliegt de angst je alsnog aan, dan zijn er meerdere manieren om je angst te overwinnen, maar het is vooral belangrijk dat je momenten inlast waarop je bewust diep ademhaalt. Hiermee krijg je je bloeddruk en hartslag meer onder controle waardoor je ‘normaal’ kunt denken en… genieten van het paardrijden!”

Bron: Bitmagazine