instructie adelinde cornelissen lesgeven dressuur
instructie adelinde cornelissen lesgeven dressuur

10 Redenen om je instructeur dankbaar te zijn

Nieuws

Instructeurs, het zijn bijzondere mensen. Ze staan altijd voor je klaar, zijn tegen weer en wind bestand en geven je een aantal heel belangrijke levenslessen mee. Tien redenen om je instructeur dankbaar te zijn. Jij weet er vast nog wel meer!



1. Hij gaat door weer en wind


Je instructeur is niet van suiker. Hij geeft jou les in alle barre weersomstandigheden en deinst niet terug voor een beetje wind, sneeuw of regen. Niet iedereen heeft de beschikking over een binnenbak, en een gedreven instructeur heeft tijdens zijn les niet altijd door hoe hard het inmiddels regent of waait. Het resultaat: een instructeur die pas door heeft hoe verkleund hij is, als jij lekker aan het uitstappen bent. En hoewel een binnenbak veel bescherming kan geven, is het daar soms óók koud. Terwijl jij en je paard lekker in beweging blijven, zal je instructeur creatief moeten zijn om ook warm te blijven. Heb jij je instructeur nooit gekke huppeltjes zien maken in je ooghoeken?

2. Hij heeft een enorme weerstand


Of is in ieder geval geen aansteller. Want of je instructeur nooit ziek is omdat hij met dieren werkt òf dat het líjkt alsof hij nooit ziek is omdat hij een enorm pak doorzettingsvermogen heeft... sterk is hij ongetwijfeld! Maar dat is wellicht ook waar wij paardenmensen sowieso om bekend staan...

3. Hij zorgt dat je niet opgeeft


Paardrijden is een sport van bloed, zweet en tranen. We hebben momenten van euforie, maar ook van tegenslagen. Soms ben je moe, weet je het niet meer en wil je het liefst opgeven. Maar dan is er je instructeur om je eraan te herinneren dat je geen opgever bent. Sommige instructeurs zijn ontzettend goed in het geven van subtiele motivatiepraatjes, anderen schreeuwen je de hindernis over. Maar d’r over ga je!

4. Hij geeft niet op


Niet alleen paardrijden is lastig, ook les geven aan mensen die paardrijden is soms moeilijk. Je bent bijvoorbeeld al maanden met een combinatie bezig, maar wil het allemaal niet opschieten. Als een les niet soepel loopt, kun je ook niet altijd ruiken wat er met het paard of de ruiter is. En soms is een instructeur zelf ook even radeloos. Je instructeur probeert dan toch zijn beste adviezen mee te geven en hoewel het soms beter is het volgend week opnieuw te proberen: hij geeft nooit en te nimmer op.

5. Hij leert je wat discipline is


Je instructeur staat altijd voor je klaar, hij verwacht dus ook dat jij goed voorbereid in zijn les staat. Heb je niet getraind? Dan heeft de les weinig zin. Is je harnachement niet in orde? Vergeet het maar. Altijd een weerwoord? Dan steek je er ook niet veel van op. Je instructeur leert je om op tijd te zijn, optimaal voor je paard te zorgen, je spullen netjes te houden en door te zetten wanneer je eigenlijk wil opgeven.

6. Hij leert je je paard dankbaar zijn


Hij leert je dat je je paard je kostbaarste bezit is. Naast een goede voeding, degelijk harnachement en gezelschap is het belangrijk dat je je paard beloont, met hem praat of knuffelt en rust geeft wanneer hij dat verdient heeft. Je instructeur leert je dat je stopt met een moeilijke oefening wanneer je paard het goed doet, dat je ontspannen uitstapt na het rijden, dat je hem verzorging en rust geeft na een spannende wedstrijd en je instructeur leert je ook dat het soms beter is om niet te gaan trainen.

7. Hij heeft ontzettend veel passie voor de paarden


Hij is een paardenman of -vrouw in hart en nieren. Hij weet precies wat jouw paard denkt, voelt en nodig heeft. Hij weet precies wat jíj denkt, voelt en nodig hebt (meestal dan). Je instructeur geeft je precies de tips & tricks die je nodig had. Je bent verwondert wanneer hij voor de zoveelste keer weer eens gelijk blijkt te hebben.

8. Hij vraagt ook naar je leven buiten de paarden


Hij is geïnteresseerd in hoe het met jou gaat. Hij wil weten of je lekker in je vel zit en als je eens niet zo happy bent, biedt hij je een luisterend oor. Instructeurs zijn gevoelsmensen en daarom soms ook een goede vriend(in).

9. Hij leert je om de situatie soms te accepteren zoals deze is


Het gaat niet altijd alleen maar om grenzen verleggen en aanpakken. Soms is doorzetten ook accepteren dat het vandaag niet helemaal wil lukken. Of dat jij en dat ene manegepaard niet zo klikken. Je instructeur leert je om met de situatie om te gaan in plaats van deze te ontwijken. En dan kan het zomaar eens zijn dat je ooit wel gaat klikken met dat ene paard, of dat de volgende keer je wel die oefening perfect uitvoert.

10. Hij is je leermeester


...en uiteindelijk óók je favoriete paardenmens.

Bron: Bit Magazine