wendy-bleekemolen-blogger
wendy-bleekemolen-blogger

Blog: Goed voorbereid naar buiten

Nieuws

Het fijne lenteweer zit in de lucht! Zalig om buitenritten te maken. Het lijkt mij leuk om jullie al wat tips mee te geven om aan de slag te gaan om jouw paard voor te bereiden.


Voor je gaat buiten rijden is het belangrijk dat je jouw paard goed voorbereid. Dit kun je goed doen met grondwerk. In de buitenwereld zijn er allerlei obstakels die je paard nog nooit heeft gezien. Het is dus handig als je deze ook eens introduceert in de piste. Sommige stallen hebben vaste obstakels om mee te oefenen, zoals een vliegengordijn, plastic zeiltje, etc.

Als je oefent, is het belangrijk dat je ook leert om je paard ergens over te sturen. Dus niet eerst zelf over het zeil wandelen, maar stuur je paard erover. Of stuur je paard de trailer in. Want zodra je deze obstakels als ruiter wilt nemen, drijf je je paard erover in plaats dat je hem stuurt. Bereid hem dus al voor dat jij iets vraagt vanuit een andere positie. Zodra je op de rug van het paard zit, zit je in een andere rang (dan dat je ervoor wandelt).

Respect en vertrouwen heb je altijd nodig, maar tijdens het buiten rijden zijn een rem, gas en stuur heel belangrijk. Hoe beter dit bevestigd is in het grondwerk, hoe makkelijk het zal gaan tijdens het rijden. Je mag ervan uitgaan dat als een paard iets niet doet op de grond, hij dat ook niet onder het zadel voor je zal doen.

Behalve de band van vertrouwen en respect is het belangrijk dat je jouw paard traint om jou op de juiste manier te dragen. Doe train je met dressuurwerk. Behalve de bespiering en het gebruik van de rug, zal je paard ook over een goede conditie moeten beschikken. Oefen ook tempocontrole en halthouden vanuit de verschillende gangen.

Ik ga ervan uit dat je zorg draagt voor een goed passend zadel. Een goed passend westernzadel geeft de meest optimale drukverdeling. Laat je zadel goed aanmeten! Je paard kan in een jaar tijd erg veranderen qua bespiering, dus laat je zadel geregeld controleren.

Train het vaststaan met je paard voor de pauzes tijdens het buiten rijden. Begrijp goed dat wanneer je onderweg eet, je paard vaker langer vast staat dan thuis. Zorg dus dat je thuis lang genoeg je paard laat vaststaan. Dit is onderdeel van zijn training. Op welke punten let je verder? De juiste knoop, niet te lang en niet te kort vastzetten. Een paard staat zeker te lang als hij met zijn neus op de grond kan komen. Let op dat hij geen contact kan hebben met giftige planten of paarden die hij niet kent, om ongevallen en ziektes te voorkomen. Het is altijd prettig dat je jouw paard kan zien tijdens een pauze.

Als je paard goed vaststaat, kun je zijn singel ook wat losser doen, maar niet te los, zodat het zadel bij terug komst onder zijn buik hangt... Laat hem ook even bitloos pauzeren, geef de gelegenheid om te drinken en wat te eten. Drinken mag het paard niet te gulzig doen en het water mag niet te koud zijn. Je kunt je paard even laten grazen bij aankomst en vertrek van je tussenstop.

Buiten rijden is echt zalig, er is niks zo leuk om meerdere dagen op pad te zijn met je paard. Om tussen de bomen te rijden, beekjes te springen, of onderweg te zwemmen met je paard. Zorg er wel voor dat het ontspannen blijft! Als je paard angstig is, geef hem hier zijn tijd voor. Word zeker niet boos of gefrustreerd. Dit werkt helemaal averechts. Je kunt ook gebruik maken van een leidpaard in de groep, die op zulke momenten extra steun kan bieden. Het is helemaal niet erg dat je paard je nog niet voldoende vertrouwt om alles voor je te doen. Als hij rustig is, kan je hem gerust even laten staan. Zodra hij zich ontspant, kun je hem vragen om weer een stapje vooruit te doen.

Een andere mogelijkheid is om af te stappen en je paard te leiden. Geef geen harde beenhulpen of een tik met de zweep, dit is namelijk juist wat het paard verwacht. Hij is bang en verwacht dat hij zich zal beschadigen. Hij verwacht dus pijn. Door die pijn is hij vaak banger van de jager op zijn rug dan voor het obstakel. Voor een betere samenwerking tussen paard en ruiter willen we echter dat het paard ergens langs gaat uit vertrouwen en niet uit angst.

Veel plezier met jouw paard in de natuur!
Wendy Bleekemolen