hoef hoefsmid
hoef hoefsmid

Onderzoek geeft leidraad voor preventie hoefaandoeningen

Nieuws

De Gezondheidsdienst voor Dieren, de faculteit Diergeneeskunde en de Nederlandse Vereniging van Hoefsmeden hebben gezamenlijk een voor paardenbegrippen grootschalig onderzoek uitgevoerd naar hoefaandoeningen van paarden. Bekijk hier de resultaten van het onderzoek.


In 2015 werd met behulp van 21 hoefsmeden beoordeeld welke van 12 te voren goed omschreven hoefaandoeningen werden gevonden bij de reguliere hoefverzorging van 942 paarden. Per bedrijf deed maar één paard mee aan het onderzoek, verspreid over Nederland. De paarden waren van allerlei rassen en werden gebruikt in verschillende takken van sport. Ruim 50 procent van de deelnemende paarden werd op stro gehouden, 17,5 procent op zaagsel, 16,1 procent op vlas,  4,4 procent in de wei en 11,9 procent op een andere bodembedekking.

Rotstraal


Rotstraal, vaak slechts in een geringe vorm, was verreweg het meest voorkomende probleem. Dit werd vooral gezien bij paarden die op een vochtige bodem werden gehouden. En het kwam minder vaak voor bij paarden met weidegang. Oppervlakkige hoefwandscheuren en zichtbare hoefringen werden ook veel gezien. Ernstige problemen, zoals hoefkanker, kwamen maar zelden voor.

Met beslag


Paarden die werden beslagen hadden significant minder oppervlakkige en diepe hoefscheuren. Er werd geen verschil gevonden in percentage hoefaandoeningen tussen paarden die ‘warm’ en paarden die ‘koud’ werden beslagen.

Samenhang


Al met al werd duidelijk dat bepaalde hoefproblemen vaak samenhangen met een bepaalde manier van huisvesting en management en dat de hoefsmid per paard en/of aandoening, mede op basis van dit onderzoek, een gericht advies aan de eigenaar van het paard kan geven.

Hoefscorekaart


Ook werd er tijdens het onderzoek een hoefscorekaart ontwikkeld. Hier kun je deze PDF downloaden.

Lees hier het hele onderzoek.

Bron: Gezondheidsdienst voor Dieren