hoofd details
hoofd details

Reacties in beeld: Standpunt Partij voor de Dieren

Nieuws

Het zal je vast niet ontgaan zijn: deze week maakte de Partij voor de Dieren haar standpunt met betrekking tot de paardensport kenbaar. De politieke partij stelde dat het probleem van sport met dieren is dat de dieren hierbij vaak in hun gezondheid en welzijn worden aangetast. Stephanie Pardaan en Bianca Schoenmakers reageren.


Er zou in de paardensport sprake zijn van dieronvriendelijke trainingsmethoden, overbelasting of het vervroegd doden van dieren die bij het teruglopen van hun prestaties worden afgedankt. Ook streeft de Partij voor de Dieren naar strengere regelgeving middels een wettelijk Paardenbesluit. De strengere regelgeving zou onder andere inhouden dat bij huisvesting het natuurlijk gedrag uitgangspunt is, zoals contact met soortgenoten en dagelijkse weidegang.

Partijpunten op onwaarheden gebaseerd


Internationaal springamazone en Bit-blogger Bianca Schoenmakers over het standpunt van de PvdD: “Dit soort artikelen maakt de PvdD dus zo ongeloofwaardig. Ze gaan met cijfers gooien, zonder onderbouwing. Waar komt die gemiddelde leeftijd van acht jaar vandaan? Ik ben benieuwd wie dit onderzocht heeft en hoe deze cijfers onderbouwd worden.

Om mij heen zie ik namelijk de grootste sterfte onder jonge paarden in de opfok, paarden die dus in een kudde in de wei staan en nog nooit gereden zijn. Deze sterven dan door ziekte of ongeluk in de kudde.
In vijftien jaar dienstverband als ruiter op een sport/handelstal met 54 gereden springpaarden heb ik 2 sterfgevallen meegemaakt. We hebben paarden tussen de 4 en 14 jaar oud. Daarnaast loopt een paard pas met zijn negende jaar in de topsport. Dus dan zouden alle paarden in de topsport al boven de gemiddelde levensverwachting zijn. En hoezo worden springparcoursen en militairy’s (dat heet al jaren niet meer zo) steeds zwaarder? De hoogtes en breedtes zijn al zo lang ik weet hetzelfde. Alleen de materialen worden lichter en veiliger. De eventing is zelfs lichter geworden door het weglaten van de steeple.”

“Kortom, zoals we van de PvdD gewend zijn, hebben ze zich weer minimaal verdiept in hun materie en hebben ze de klepel gehoord maar kunnen ze die klok nog steeds niet vinden. Hierdoor wordt deze partij door boeren en paardenhouders vaak niet serieus genomen en hebben deze groepen geen zin om een dialoog aan te gaan met de PvdD en hun sympathisanten. Het heeft namelijk geen zin om te discussiëren met iemand die een mening heeft die niet op feiten berust is.”

“Maar ik denk dat we als paardenhouders/liefhebbers duidelijk moeten laten zien dat we het goed voorhebben met onze dieren, zowel online, op concours en in andere openbare gelegenheden. Sta ook open voor commentaar, want als we heel kritisch naar onszelf kijken, kunnen er soms best dingen anders, toch?
We moeten er denk ik met z’n allen voor zorgen dat onze prachtige sport en hobby kan blijven bestaan en werkbaar blijft. Want als we dat niet doen gaan deze mensen, die partijpunten maken die op onwaarheden gebaseerd zijn, onze regels bedenken.”

Openheid van zaken


“Of we het leuk vinden of niet: Als paardensporters krijgen we steeds meer te maken met dierenwelzijn en de bijbehorende Partij voor de Dieren die er vrij vergaande meningen op na houdt”, aldus Stephanie Pardaan, eigenaar bij EquiWorks. ”Wij als paardensporters en liefhebbers moeten aan de buitenwereld laten zien hoe we verantwoord met onze paarden omgaan. We moeten buitenstaanders de kennis bijbrengen die we zelf hebben: Hoe trainen we? Hoe verzorgen we onze paarden? Hoe gedragen paarden zich van nature en hoe laten wij onze sportpaarden nog steeds ‘paard zijn’?”

“Om ervoor te zorgen dat we als sector het respect krijgen wat we willen moeten we meer in de openbaarheid treden en openheid van zaken (met name trainingsmethoden) geven. Alleen op die manier kunnen we de critici de mond snoeren en samen genieten van onze prachtige sport :-)
Dierenwelzijn is nou eenmaal een hot item, maar door onze kennis en kunde te delen kunnen we laten zien dat we wél goed voor onze paarden zorgen en dat onze sport bestaansrecht heeft (nu en in de toekomst).”

Wij zijn ook benieuwd naar jouw mening! Laat je horen via de poll of laat een reactie achter.


[poll id=”52”]

Bron: Bitmagazine.nl