Muziek
Muziek

Een koptelefoon voor je paard

Nieuws

Paard in de stress? Zet een speciaal oornetje op en laat hem genieten van Bach of een lekkere country song. Recent onderzoek wijst uit dat paarden ontspannen door muziek, en wetenschappers hebben nu een speciaal oornetje ontworpen dat eigenlijk gewoon werkt als koptelefoon voor je viervoeter.


Hugo Kajdas (27) wilde het gespannen paard van zijn zus helpen en kwam met het idee voor een koptelefoon verstopt in een oornetje dat verder geluid blokkeert, zodat het paard alleen de rustgevende tonen van de muziek binnen krijgt. Voor de ruiter is er een speciale headset die draadloos verbonden is met de koptelefoon, zodat vocale communicatie met het paard wel mogelijk blijft.

Even wennen


Met een app op je telefoon en een bluetooth verbinding kun je zelf kiezen welke muziek je paard te horen krijgt. De Britse amazone Yazmin Pinchen testte de koptelefoon uit op haar paard Vinny. Tijdens het opwarmen voor een springwedstrijd luisterde hij onder andere naar muziek van Coldplay en Kodaline. “Toen ik het voor het eerst opzette schrok hij, maar later begon hij er aan te wennen.” vertelt ze aan de Britse krant The Times.

Onderzoek


Het onderzoek waar deze uitvinding uit voortkwam, werd uitgevoerd door de universiteit van Caen in Frankrijk. Achtenveertig sportpaarden kregen bij het laden in een trailer en bij een bezoek aan de hoefsmid muziek te horen. Hierna werd het experiment herhaald zónder muziek. Om de werking van de muziek te tonen, werd er gekeken naar het orenspel van de paarden en de hartslag. De paarden vertoonden in beide omstandigheden stress, maar de paarden met de koptelefoon op waren zichtbaar rustiger. “Vanuit een praktisch oogpunt kan dit apparaat ruiters een manier geven om het stressniveau bij hun paarden te verlagen, waardoor het welzijn en de veiligheid van zowel het paard als de mens gewaarborgd worden” concludeert Claire Neveux, onderzoeker van paardengedrag aan de universiteit van Caen.

Bron: AD