voorbereid op buitenrit
voorbereid op buitenrit

Goed voorbereid op buitenrit: Wat neem je mee?

Nieuws

De dagen worden langer, warmer en zonniger. Op dat soort dagen ben je natuurlijk het liefste actief buiten bezig. Hoog tijd om je spullen uit de kast te halen en op buitenrit te gaan! Maar wat moet je nou doen om goed voorbereid op buitenrit te gaan? Mirjam Nelisse is TREC-instructrice. Zij weet alles over lange buitenritten, de spullen die je mee moet nemen en vooral ook hoe! Mirjam geeft ons drie tips hoe je goed voorbereid op buitenrit gaat.


Er zijn ontzettend veel spullen die je mee kan nemen op buitenrit. Uiteraard het harnachement van je paard en je eigen rijkleding. Maar heb je al aan de volgende spullen gedacht en hoe verpak je deze spullen? Mirjam geeft ons de volgende tips:

1. Je mobiele telefoon


Een mobiel meenemen is zeker aan te raden. Niet alleen voor het vinden van de weg, maar vooral ook voor noodgevallen. Daarnaast zijn verschillende applicaties handig voor het meten van je afstand en snelheid. Erg handig als je wilt trainen voor bijvoorbeeld een endurance of TREC-wedstrijd. “Ik gebruik Endomondo voor het meten van de snelheid en afstand. Op deze manier kan ik dat goed bijhouden”, vertelt Mirjam. “Toen ik van mijn kaart afgereden was, heb ik Google Maps gebruikt om weer de weg terug te vinden naar de routes binnen de kaart.”

2. Handige spullen


Verlichting: Het kan erg handig zijn voor als je toch een keer verdwaalt en in het donker terechtkomt. Vooral in het bos kan het erg snel donker zijn en een beetje licht is dan erg handig. Je kan verschillende soorten verlichting meenemen: zaklamp, reflectiemateriaal voor jezelf en je paard, een ruiterlichtje voor om je been of een hoofdlamp.

Kaart en hoesje: We nemen vaak onze mobiele telefoon mee. Maar wat als je accu leeg is? Een kaart geeft een gedetailleerde weergave van het gebied waar je rijdt. Een gedetailleerde kaart, kan je gemakkelijk vinden via PDOK. Een waterdicht hoesje voor je kaart is erg handig. “Anders kan je niet meer lezen waar je bent, als het regent of als je hem laat vallen in een plas.”

Zakmes: Tijdens een buitenrit kan je in de gekste situaties terecht komen. Een paard dat vast komt te zitten in ijzerdraad of een hoefijzer die verloren gaat. Een zakmes kan je hier allemaal bij helpen. Bij TREC-wedstrijden is het zelfs verplicht om een zakmes mee te nemen tijdens de buitenrit. “Ik heb zelf een multitool. Hier zitten verschillende uitklapbare handgereedschappen in.” Zorg er wel voor dat je, je zakmes veilig opbergt!

3. Spullen praktisch meenemen


Zoveel spullen, zo weinig plek. Hoe neem je al die spullen nou handig mee? Vooral in de zomer heb je niet altijd een jas een met grote zakken aan, en in je rijbroek past ook niet alles.

Zadeltassen: Een goede zadeltas is prettig als je wat meer spullen mee wilt nemen. “Ik heb al meer dan 10 jaar een setje van kunststof, met bidons. Deze is waterdicht en kost nog geen 20 euro. Je hebt ook zadeltassen van leer. Deze zijn veel zwaarder, je moet ze poetsen en ze zijn na een tijd niet meer waterdicht. Ik vind deze zelf niet fijn”, is Mirjam haar ervaring. Mirjam vertelt dat zij haar zadeltas achter haar zadel op de sjabrak bevestigd. “Voor je zadel kan ook, maar pas dan op met druk op de schoft!” Let er ook op dat je zadeltas niet klappert of schuurt, zeker bij langere buitenritten.

Buiktasje: “Deze is handig voor spullen die je bij je wilt houden als je van je paard gescheiden raakt, bijvoorbeeld je telefoon”. Mirjam vertelt dat zij dit, of een jas met zakken, gebruikt voor een eendaagse TREC-wedstrijd, als ze niet zoveel spullen mee hoeft te nemen.

Naast de bovenstaande spullen, zijn er nog meer dingen die je kan doen om goed voorbereid op buitenrit te gaan. Mirjam geeft ons nog een paar aanvullende tips: Zorg voor een goed halster met touw, een hoevenkrabber en de nodige EHBO. Zorg ook wat voor wat extra’s voor jezelf en je paard zoals eten en drinken. En mocht er kans zijn op regen: regenkleding of rainlegs kunnen dan goed van pas komen.


Ga jij binnenkort op buitenrit? Wat neem jij mee?


Lees ook:Bron: Bitmagazine.nl