les maikel vleuten
les maikel vleuten

Tips om een goede (of betere) leerling te zijn

Nieuws

‘Als je alles al weet, waarom neem je dan les?’ Paardrijden is lastig en we lopen zowel tegen onze fysieke als emotionele beperkingen aan. Soms wil een leerling te veel controle houden, waardoor hij zich de mogelijkheden om te leren ontneemt. Hoe je een betere leerling voor je instructeur en jezelf kunt zijn? Zo!


De reden dat dit artikel even alleen over jou als leerling gaat, heeft er simpelweg mee te maken dat jij voor je lessen betaalt. Als je alles al weet, zou je de lessen niet nodig hebben. Je instructeur heeft als het goed is de intentie om een omgeving te creëren waarin jij optimaal kunt leren. Ruiters hebben vaak een goed beeld van wat zij van hun instructeur verwachten: hij of zij moet professioneel zijn, flexibel, eerlijk, geduldig, duidelijk... enzovoort.

Maar laten we het eens van de andere kant bekijken: wat kan de instructeur van jou verwachten? Ben jij een leerling die zo veel mogelijk uit zijn les wil halen? Sta jij open voor wat jouw instructeur je probeert te leren?

1. Houd je volle aandacht bij de les


Als je les hebt, is je instructeur er voor jou. Zorg dus dat jij er ook 100% bij bent. Laat je niet afleiden door stalgenootjes, zorg dat je hond het erf niet af kan lopen en de was kun je toch pas doen als je weer thuis bent. Als je eenmaal op de rug van je paard zit en je die les hebt, laat dan de boel lekker de boel.

2. Communiceer met je instructeur


Zeg het eerlijk als je niet begrijpt wat je instructeur bedoelt. Hij kan het dan op een andere manier proberen uit te leggen, waardoor je het mogelijk wel begrijpt. Als je niet communiceert, tast je instructeur in het duister.

3. Wees realistisch over de tijd die het kost om goed te leren rijden


Rome was  ook niet in één dag gebouwd, om maar even in de spreekwoorden te blijven. Leren rijden is een kwestie van oefenen, oefenen, oefenen en... heel veel tijd. Leren rijden is niet zoiets als het installeren van een paar knoppen en gaan. Het één zul je snel onder de knie hebben, terwijl het maanden, zo niet jaren duurt om een andere oefening echt te begrijpen.

4. Wees op tijd


Zorg dat je op tijd klaar staat voor je les. Dat betekent dat je paard gezadeld is, jij je spullen bij je hebt en je wellicht al een beetje opgewarmd bent. Niet is zo fijn als op tijd van start kunnen gaan!

5. Betaal op tijd


Laat je instructeur zien dat je blij met hem bent en betaal op tijd. Je maakt het maandelijkse tarief voor de afgesproken datum over of je betaalt die contanten direct voor of na je les. Het is heel simpel en kan veel nare gevoelens over betalen voorkomen.

6. Vergelijk niet met andere instructeurs


“Maar van haar moest ik dit doen...!” en “Zo hoefde ik het nooit te doen”. Het is niet alleen onbeleefd, het helpt je ook niet verder. Als je van instructeur wisselt of bij een extra trainer rijdt, doe je dat om nieuwe inzichten te krijgen. Dat betekent dus ook dat je andere dingen hoort of probeert. Als er echt een punt is waarop je denkt dat jouw andere instructeur gelijk had, bespreek dit dan eens na de les. Tijdens je les is het van belang dat je je openstelt voor wat je instructeur oppert. Het gaat er namelijk niet om wie gelijk heeft.

7. Kom altijd naar je les


Je kunt pas vooruitgang boeken als je regelmatig je lessen volgt. Zo houd je er namelijk de energie en het tempo in. Je kan op deze manier ook lekker naar je volgende les toe werken. Het is niet prettig samenwerken met iemand die constant afzegt.

8. “Ik kan het niet” - probeer het toch


Ook al heb je het idee dat je het niet kan en nooit zal kunnen - probeer het toch! Op een dag zul je namelijk merken dat je het wél kan. Zoals gezegd, leren paardrijden kost tijd. Als ‘Ik kan het niet’ door je hoofd schiet, denk dan: ik probeer het. Je instructeur zal je dankbaar zijn.

9. Klaag niet over je paard


Aan je paard ligt het namelijk niet - hij zal nooit iets weigeren om jou te pesten. Beter is als je je afvraagt waarom hij iets niet doet. Ben je wel duidelijk? Snapt hij wel wat je bedoelt? Is hij bang? Probeert hij je iets anders te vertellen? Je paard doet zijn best om jou zo goed mogelijk te begrijpen, kijk dan ook (met je instructeur!) hoe je beter met hem kan communiceren.

10. Vertrouw je instructeur


Luister naar je instructeur, respecteer je instructeur en vertrouw op hem. Paarden zijn ook zijn leven en hij doet er alles aan jou precies hetgeen te leren dat hij zelf ook weet of heeft ervaren. Hij zal zijn best doen jou en je paard op een zo goed mogelijke manier verder te helpen. Paardrijden is als het goed is ook zijn passie en voor hem is er niets zo mooi als zien dat een leerling op hem vertrouwt en vooruit komt.

Bron: Horsenetwork/Bitmagazine.nl