karina
karina

De Kruising: Shire x Fries

Nieuws

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje?


De Kruising:


Shire x Fries


Naam: Fellow’s Boy


Geslacht: Ruin


Stokmaat: ongeveer 1.70 m


Kleur: Appelschimmel


“Boy is een ongelukje.” Karina Peeman uit Ellemeet windt er geen doekjes om. “Toen zijn vader, de witte Shire Fellow, zo’n twee jaar oud was, ontsnapte hij en hij werd teruggevonden bij een Friese merrie in de wei. Die stond iets verderop. Na een paar maanden kwamen ze erachter dat de merrie drachtig was. Tot ieders verrassing. Er kwam aan het einde van de dracht een prachtig zwart veulentje uit: Fellow’s Boy. Nou, zo zwart is hij nu niet meer.”


Paard van een vriendin


De vader van Fellow’s Boy werd gekocht door een vriendin van Karina. Die vond het leuk om de zoon van haar paard in beeld te houden. Toen de eigenaresse van Fellow’s Boy ging emigreren wilde ze een aantal paarden verkopen. Karina’s vriendin wilde graag nog een keer naar hem gaan kijken en Karina ging met haar mee. “Je krijgt maar een keer de kans om de zoon van je eigen paard te kopen hé, zei ze. Ik beaamde dat en zo ging Boy naar mijn vriendin Karin.”

Gekocht op zijn vierde


“Karin beleerde hem. Ook werd geprobeerd met hem voor de kar te lopen, maar dat bleek niet zijn favoriete bezigheid. Een buurvrouw had wel interesse in Boy, maar hij bleek nog iets te jeugdig voor haar en zo bood ik aan hem te rijden. Toen er een ander paard kwam dat beter bij die buurvrouw paste en een van mijn oudste paarden overleed, kocht ik Fellow’s Boy. Hij was toen vier jaar oud. Nu wordt hij zes.”

Recreatiepaard


“Ik ben niet iemand die van rondjes rijden in de bak houd. Ik ben een echte recreatieruiter. Vanaf dag een ben ik met Boy naar buiten gegaan. Eerst bitloos, omdat hij nog aan het wisselen was, maar dat was geen probleem. Hij is zo braaf. Nu is het zo: hoe meer hij ziet, hoe leuker hij het vindt. Ik rijd regelmatig een route met hem waarbij ik dwars door het dorp moet. Dat maakt hem niets uit.”

Rust van een Shire


“Het enige dat Boy niet zo leuk vindt is hard rijdend verkeer en groot verkeer. Dat vindt hij eng. Maar verder heeft hij echt het karakter van zijn vader. Hij heeft de rust van een Shire en is braver dan een Fries.” Karina’s andere twee paarden zijn Friezen, dus ze heeft vergelijkingsmateriaal.
‘’Qua uiterlijk halen de meeste mensen wel de Fries eruit, maar verder weten ze het vaak niet. Een Shire met schimmelkleur is niet het eerste wat in iemand opkomt.’’

Gangen van een Fries


Qua gangen vindt ze haar paard op een Fries lijken. ,,Hij gooit ook net zo hoog op. En het zadel van mijn stevigste Fries past ook op hem. Qua uiterlijk halen de meeste mensen wel de Fries eruit, maar verder weten ze het vaak niet. Een Shire met schimmelkleur is niet het eerste wat in iemand opkomt.”

Endurance


“Ik rijd vanwege zijn leeftijd nu alleen recreatief met Boy, maar ik wil straks wel proberen endurance met hem te gaan rijden. Ik denk dat hij dat beter volhoudt dan de Fries waarmee ik dat nu doe. Hij kan op het strand in rengalop ook de Fries goed bijhouden.”

Boomstam


“Als je kijkt naar andere disciplines zou hij springen denk ik ook nog wel leuk vinden. In het bos kom ik wel eens een boomstam tegen en daar springt hij zo overheen. Met dressuur durf ik het niet te zeggen, maar dat komt omdat ik er zelf niet van houd.”

Keiharde hoeven


“In de omgang is Boy ook fantastisch. Mijn smid zag het eerst niet zitten om een Shire te moeten bekappen, maar eigenlijk is het zijn braafste paard om te behandelen. Hij heeft keiharde hoeven en ik heb nog geen ijzers voor hem nodig gehad, terwijl ik toch veel met hem rijd. Hij heeft wel iets grotere hoeven dan mijn Friezen.”

Witte Fries


“Ik ken geen andere paarden met deze kruising, maar ik kan het zeker aanbevelen. Het karakter van Boy is top, hij is ontzettend lief. Het enige minpuntje aan hem vind ik dat hij ieder jaar steeds lichter wordt. En ik wou nooit een wit paard. Ik denk dat ik straks de enige ben met een witte Fries.”

Bit zoekt niet alledaagse kruisingen. Heb jij zo’n bijzondere kruising? Geef je dan op! Elke zondag zie je een nieuwe De Kruising online.


[gravityform id="1190" title="true" description="true"]


Bron: Bitmagazine.nl