sand merrie veulen wei haflinger
sand merrie veulen wei haflinger

Zeg het met paarden: Jonge meiden ‘aansporen’

Nieuws

Misschien herken je dit: een vriendin van stal moppert over haar chagrijnige broer en jij stelt voor om hem als een bokkig paard te benaderen. En die tip vindt ze nog zinvol ook! ‘Zeg het met paarden’ werkt net zo. In deze tweewekelijkse vragenrubriek worden paarden en paardengedrag gebruikt om antwoord te geven op persoonlijke vragen van ruiters. Want paarden begrijpen we tenminste.


Jonge meiden ‘aansporen’

Mijn zeventienjarige dochter rijdt en verzorgt haar paard elke dag, weer of geen weer. Maar thuis steekt ze geen vinger uit. Help!
Een moeder


Antwoord:
Arme moeder! Jonge merries kunnen inderdaad lastig zijn en zelfs bij een kleine correctie piepend de oren in hun nek leggen. Misschien kom je verder met positieve bekrachtiging. Heb je dat al geprobeerd? Met die tactiek wordt ongewenst gedrag zoveel mogelijk genegeerd en goed gedrag consequent beloond.
Mijn zoon heeft het op mij uitgeprobeerd met fantastische resultaten. Hij ruimde zijn kamer namelijk ook niet op en ik zeurde hem al weken aan zijn kop. Dat zeuren was voor hem ongewenst gedrag. Dat negeerde hij dus. En toen ik uiteindelijk zelf zijn kamer heb opgeruimd, kreeg ik direct een beloning voor dit positieve gedrag.
Mijn zoon pakte me stevig vast, gaf me een kus en zei: “Je hebt geen idee hoe fijn ik het vind om na een lange dag op school in een opgeruimde kamer te komen. Nu kan ik meteen aan mijn huiswerk beginnen.” Drie keer raden wie de volgende dag zijn kamer weer op orde heeft gemaakt.
Verdiep je in positieve bekrachtiging. Het werkt!
-Afke
Afke Teunen schrijft al twintig jaar over paarden. Ze is tekstschrijver, géén therapeut. Het opvolgen van haar advies is dan ook op eigen risico ;-)

Heb jij een vraag, durf je dat aan? Mail naar Redactie@bitmagazine.nl