Afbeelding

Het afscheid van Shuddy

Nieuws

Je paard, je maatje, je ‘alles’... En dan is hij niet meer. Hoe ga je verder, maar ook: hoe kijk je terug op jullie tijd samen? Hanne Loosveldt was zes jaar samen met haar Engelse Volbloed Shuddy. Samen maakte ze heel wat dingen mee. Mooie avonturen, maar helaas ook een hoop narigheid. Toen Shuddy kreupel begon te lopen, ontdekte de artsen dat hij white line disease had. Hij moest verplicht een lange boxrust houden, maar Hanne zag hem ondertussen aftakelen. Op dat moment nam zij de moeilijke beslissing om afscheid van hem te nemen.


[row]

[seven]

“Ik heb Shuddy in 2010 gekregen voor mijn zestiende verjaardag. Hij heeft in zijn leven heel wat meegemaakt. Dit heb ik al eens mogen vertellen bij Bit, Shuddy was namelijk een echt wonderpaard. Op een dag kwam de hoefsmid langs om Shuddy te beslaan. Ik wilde hierna een rustig ritje maken in de bak, maar zodra we op de zachte ondergrond kwamen begon hij duidelijk kreupel te lopen met zijn rechtervoorbeen. Hij stond bijna op drie benen. Ik heb hierna gelijk de smid gebeld, deze kwam direct weer langs. Samen hebben we gekeken of een nagel misschien te dicht bij een gevoelig stuk zat, maar dit was niet het geval. Vervolgens hebben we de dierenarts gebeld. Na de hoef voorzichtig uitgesneden te hebben, werd er besloten om onder professionele begeleiding verder te gaan in de Universitaire dierenkliniek Merelbeke. Hier hebben ze de hoef verder uitgesneden onder verdoving, dit zorgde namelijk voor veel pijn bij Shuddy.”
[/seven]
[five]
[panel]

Shuddy
1998 tot 2016


Eigenaar: Hanne Loosveldt (1994)
Ras: Engelse Volbloed
Kleur: Bruin


Shuddy was een echte vechter.


[/panel]
[/five]
[/row]

White line disease


“De artsen in de kliniek ontdekte dat hij white line disease had. Alle zieke delen van de hoef werden weggesneden. Hierdoor was zijn hoef zodanig aangetast dat Shuddy in het gips moest en op stal moest blijven. Pas na twee maanden was de hoef weer voldoende gegroeid om er een special ijzer onder te zetten. Hierna mocht Shuddy helaas nog steeds niet naar buiten. Het was te modderig in de paddocks, hierdoor was de kans op besmetting door bacteriën te groot. Daarnaast mocht het ijzer er ook absoluut niet afgetrapt worden, ook hierbij zorgde de modder voor een te groot risico. Verder moest ik een speciaal product op zijn hoef aanbrengen. Dit zorgde ervoor dat ook in de open gedeeltes geen bacteriën konden toeslaan. Naast deze speciale behandeling kreeg Shuddy ook nog eens een extra supplement bijgevoerd om zijn hoeven aan te laten sterken.”

Boxrust


“Helaas kon Shuddy slecht tegen het vele binnen staan. Hij was altijd al een luchtzuiger, maar normaal werd dit beperkt tot zijn voedertijden. Toen hij zoveel binnen moest staan, ging hij dit steeds meer doen. Zijn gebit ging hierdoor hard achteruit. Verder zag je hem steeds meer wegzakken, hij werd steeds kalmer. Na wekenlange boxrust was hij niet eens fris toen we hem eruit haalden. Slechts een keer liet hij merken dat hij blij was om eruit te mogen. Al het vuur in hem verdween. Daarnaast speelde dit zich allemaal af in de winter, wat altijd al een moeilijke tijd voor hem was. Hij was dan lastig op gewicht te houden en met dit allemaal erbij, was het de laatste druppel.”

Afscheid


“Het deed mij heel veel pijn om hem zo te zien aftakelen. Ik heb er lang over nagedacht en helaas was het niet de eerste keer dat ik hier over na moest denken. Tijdens al zijn verschillende strijden heb ik er al vaker over na moeten denken om hem in te laten slapen. Ik noemde hem dan ook altijd mijn warrior horse. Maar de gedachte om hem kwijt te raken kon ik mij helemaal niet inbeelden. Ik kon niet zonder hem. Ik was ook zo moe van al het ongerust zijn. Nooit wetende hoe de volgende dag zou verlopen. We hadden nog twee maanden boxrust in het vooruitzicht, maar de gedachte om hem nog twee maanden zo te zien deed mij te veel pijn. Samen met mijn dierenarts heb ik alles besproken, ook omdat zij de geschiedenis van Shuddy al kende. Zij heeft mij de hele procedure uitgelegd en me een paar dagen bedenktijd gegeven. In die dagen heb ik veel gesproken met mensen die Shuddy goed kenden. Onder andere ook zijn vorige eigenaar. We waren het er allemaal over eens dat het de juiste beslissing was om hem te laten gaan.”
‘Het liefst wilde ik hem gewoon in de weide zetten en hem een waardig pensioen geven’

Pensioen


“Het liefst wilde ik hem gewoon in de weide zetten en hem een waardig pensioen geven, maar dat was onmogelijk. Hij had hiervoor te veel zorg nodig. Aan de ene kant was het een ongelofelijke moeilijke beslissing, maar aan de andere kant viel er een last van mijn schouders. Hij heeft zijn rust gevonden en heeft niet afgezien toen hij stierf.”

Gemis


“Onze start samen verliep heel moeilijk vanwege Shuddy’s dominante karakter. Ik heb er zelfs meerdere keren over nagedacht om hem te verkopen. Ik maakte de advertenties al, maar had toch ergens een klik met hem dat ik het niet kon. Aan het einde vertrouwden we elkaar door en door en ging hij voor mij door het vuur. Die gigantische sprong in ons vertrouwen is het bijzonderste in dit verhaal. Dit zal ik nooit meer meemaken met een ander paard. We hebben samen veel avonturen mogen beleven en meerdere prijzen gewonnen. Hij was het enige paard dat zonder aarzelen het water in ging tijdens onze strandwandelingen en bloeide helemaal op tijdens een eventingwedstrijd. Als ex-renpaard ging hij maar graag wat hard. Hij was ongelofelijk geduldig en liet alles toe, zelfs toen ik in een rolstoel zat na een zware operatie. Ik haalde hem uit de weide, kon hem wassen, alles konden we samen. Terwijl ik in een rolstoel zat, zette hij geen pas verkeerd. Het plezier dat hij had tijdens vrijheidsdressuur. Ik kan nog zoveel prachtige dingen over hem vertellen, over wat ik allemaal aan hem mis. Maar uiteindelijk mis ik vooral de band die ik met hem had, we hadden zoveel geschiedenis samen.”

[gallery link=”file” ids=”https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2017/05/afscheidshuddy.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2017/05/DSC_9250.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2017/05/kliniekshuddy1.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2017/05/kliniekshuddy2.jpg|”]

[hr]

Elke vrijdag vind je een nieuw verhaal online. Wil jij jouw verhaal vertellen? Geef je op!


[button href=”https://www.bitmagazine.nl/algemeen/heb-jij-je-paard-verloren-doe-je-verhaal-in-de-online-rubriek/49407/”]Geef je op[/button]
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding