FB_IMG_1468174646937
FB_IMG_1468174646937

De Kruising: Noord Zweeds trekpaard x Tinker

Nieuws

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje?


De Kruising:


Noord Zweeds trekpaard x Tinker


Naam: Ayla From Finlay Stables


Geslacht: merrie


Stokmaat: nu +/- 1.50 m


Kleur: bruin/wit bont met zwart in de manen en staart


Ayla From Finlay Stables is een verjaardagscadeau. Ze is vorig jaar op 2 maart geboren en kwam al vrij snel te koop. Toen Trudy ziek op bed lag, zag ze de advertentie op Marktplaats en ze was meteen van het -toen nog - veulentje gecharmeerd. “Ik dacht, jeetje, dat is wel heel mooi.” Trudy heeft al haar hele leven lang een zwak voor koudbloeden en een grote wens van haar was om ooit nog eens een trekpaard te hebben. “Die zijn imponerend en tegelijkertijd zachtmoedig.”

Shetlanders


Het kwam er niet van, want ze had zo’n 40 pony’s. “Ik heb tot 2015 een Shetlandfokkerij gehad, maar vanwege gezondheidsproblemen heb ik een groot deel van mijn paardjes verkocht. We hebben nog ongeveer 10 Shetlanders, een Tinker en een Fjord van 28 jaar.”

Te sterk


Trudy had zich er eigenlijk al bij neergelegd dat het trekpaard nooit zou komen. “Zo’n groot paard zou te sterk zijn in mijn toestand.” Toen ze Ayla zag, scheen er ineens een ander licht op de zaak: een kruising tussen een Noord Zweeds trekpaard en een Tinker. “Eigenlijk een lichtere versie van een trekpaard.” Perfect voor Trudy dus.

Verjaardagscadeau


Ze liet de foto van Ayla aan haar vriendin zien en die vond het ook meteen een prachtig veulen. Zo reden ze op 20 maart, op de verjaardag van Trudy, naar Friesland. De vriendin van Trudy kocht Ayla als verjaardagscadeau. Ze bleef toen natuurlijk nog wel even bij haar moeder.
‘Ayla is eigenlijk een lichtere versie van een trekpaard’

Bosbouw


Trudy had al veel gelezen over het Noord Zweeds trekpaard en ze weet dat het ras in Zweden veel wordt ingezet in de bosbouw om bomen te slepen. Met Tinkers was ze al bekend, omdat ze die zelf ook heeft gehad. Maar een Noord Zweeds trekpaard is lastig aan te komen in Nederland en daarom prijzig.

Buitenrijden


Ayla is nu 14 maanden oud. Veel kunnen ze nu dus nog niet met haar doen, maar het is de bedoeling dat de partner van Trudy later op Ayla gaat rijden. “Zij gaat haar onder het zadel rijden en mij lijkt het leuk om met haar te fokken en aangespannen te gaan rijden als ze oud genoeg is. Ik denk dat ze voor het buitenrijden en mennen heel erg geschikt is, omdat ze een mooi rustig karakter heeft.”

Aanrader


De fokker van Ayla heeft moeder Töa, een Noord Zweeds trekpaard, laten dekken door haar eigen Tinkerhengst. “Er zijn ongeveer maar 15 Noord Zweedse trekpaarden in Nederland en er zijn hier geen goedgekeurde hengsten van dat ras. Vandaar de keuze voor een Tinkerhengst. Deze combi heeft erg goed uitgepakt en daarom kan ik deze zeker aanraden.” Fokken met de vader van Ayla gaat echter niet meer. Hij is gecastreerd en verkocht als rijpaard. “Het lijkt mij leuk om Ayla in de toekomst een keer te laten dekken door een Fjord uit Noorwegen, zodat ik dan ook weer een bijzondere kruising eruit krijg”, zegt Trudy.

Sierlijk


Ayla is nu ongeveer 1.50 meter hoog, maar Trudy denkt dat ze rond de 1.55 tot 1.60 meter zal worden. Ze heeft veel uiterlijke kenmerken van beide ouders. De bonte kleur en sokken van vader Cullan. En het robuuste en mooie sierlijke hoofdje van moeder Töa. Ze heeft bijna het hoofd van een Arabier, vind ik.” Overigens is het best bijzonder dat Ayla bruin bont is. Haar moeder is namelijk valkkleurig met zwarte manen en staart en haar vader is crème/wit bont met zwarte manen en staart. Verder is ze vrij sierlijk gebouwd, vindt Trudy.

Fantastisch karakter


Het karakter van Ayla is fantastisch, vertelt Trudy. “Ze helpt in de avond altijd mee met de Shetlanders naar binnen doen. Ze jaagt ze dan op en als ze niet komen, gaat ze er hoofdschuddend achteraan.” En haar ogen zijn fantastisch, vindt ze. “Ze heeft een heel zwart donker oog dat gelijk in je hart kijkt. Sommige paarden hebben dat.”

Bit zoekt niet alledaagse kruisingen. Heb jij zo’n bijzondere kruising? Geef je dan op! Elke zondag zie je een nieuwe De Kruising online.


[gravityform id="1190" title="true" description="true"]

Bron: Bitmagazine.nl