Blogger signe sanne
Blogger signe sanne

Blog: De klik en de wil

Nieuws

Vijftien jaar geleden ging ik een paard kopen. Ik had natuurlijk een wensenlijstje:


Ras: Tinker
Geslacht: Merrie
Leeftijd: 5 of 6 ( wist ik veel dat dat nog best erg jong en groen is)
Stokmaat: 1.50 meter
Kleur: Overo vosbont met een maanoog graag.

En ik vond een heel kleine, zwartbonte tinkerruin van zeven jaar (beleerd en bereden, maar groen), die mijn moeder bestempelde als ‘lief’. Dat vulde ze, nadat ik hem een paar weken had, al snel aan met ‘ondeugend’. Hij was mijn eerste eigen paard en hoewel ik als meisje verzorgpony`s had, was dit toch wat anders. Ik sprak nog niet zo goed paardentaal als nu en hoewel ik een prima paardzitter en paardrijder was, was ik verre van een paardtrainer. Dat was niet erg, want ik wilde een recreatiepaard om buitenritten mee te maken. En dat kon met dat tinkerruintje die we nu kennen als Blizz.

Doordat ik tegen wat problemen aanliep, ging ik lessen nemen en naar clinics en workshops. Daarnaast las ik veel boeken, tijdschriften en praatte ik met mensen of via forums. En natuurlijk veel doen en leren en vooral heel veel fouten maken. Dat kan namelijk met dit paardje, Blizz was en is nog steeds erg vergevingsgezind. Ik had ‘de klik’ met hem. Maar langzamerhand kwam daar ook ‘de wil’. Dikke ambities: ik wilde westernwedstrijden, ik wilde travers, ik wilde lange buitenritten, ik wilde LARP te paard, ik wilde shows, vrijheidsdressuur, liggen op commando, contragalop, naar het NK westernrijden, dressuur starten, horseboarden, Working Equitation. De lat ging elke keer weer een stukje omhoog en elke keer lukte het ons.

[caption id=”attachment_75424” align=”alignright” width=”300”] Signe en haar Tinker Blizz[/caption]

Ik moet dus wel erg goed zijn in het kopen van een paard dat alles kan? Nope. Ik heb mazzel gehad? Nope. Ik heb gewoon ‘de klik’? Ja, maar ook de wil (= doorzettingsvermogen gecombineerd met geduld) om te leren, te studeren, te proberen en ondanks alle beperkingen altijd vanuit het paard te blijven denken. Blizz is niet talentvol, maar van de talenten die hij heeft, hebben we het meeste gemaakt. En dat zegt hij vast ook over mij. Ik heb mijn zielspaard gevonden, maar het is vooral ontwikkeld, gegroeid uit de combinatie klik en wil.

Zo nu en dan krijg ik de vraag van mensen die een paard zoeken om even mee te kijken. Dat vind ik ook leuk om te doen. Ik vind mezelf absoluut niet de aangewezen persoon daarvoor, ik ben namelijk geen expert in bouw of gangen. En dan is er nog mijn smaak, die wijkt nogal eens af. En mijn smaak verandert. Ik heb nu hele andere maatstaven dan vijftien jaar geleden. Maar een paar tips zijn denk ik universeel. Maak een wensenlijstje zodat je ervan af kan wijken. Maar onderstreep de belangrijkste dingen die met je doel te maken hebben en maak dat je echte checklist. Gebruik bijvoeglijke naamwoorden als: slim, krachtig, soepel, nieuwsgierig, onvermurwbaar, wendbaar of bedachtzaam. Dit zijn namelijk kwaliteiten die je in alle disciplines kan inzetten. Sommige rassen staan bekend om bepaalde kwaliteiten, maar je zal zien dat elk paard anders is en er hele snelle koudbloeden zijn en hele rustige Arabieren. Laat je niet verleiden door stereotypes.

En zelfs als je een paard hebt gekocht waar je die klik bij voelt, wees bereid om te verkopen als je wil verandert. Wil je niet verkopen? Wees dan bereid om te investeren in die kennis, kunde en tijd die nodig is om alles uit de relatie met je paard te halen. Het is zonde om je ‘ leven’ (en dat van het paard) te spenderen aan een samenwerking die niet voor het leven is. Bereid zijn om ook jezelf te veranderen voor een levenslange relatie met een paard, is misschien de belangrijkste eigenschap van ‘de klik’.
MAH00639.MP4.00_00_46_22.Still001