detail houding zit
detail houding zit

Dit gebeurt er met jou en je paard als je psoas vastzit

Nieuws

De psoas is een spier waar we steeds meer over horen en lezen. En dat blijkt maar goed ook, want het vastzitten van deze spier kan grote gevolgen hebben. Emma Blijdenstein, fysiotherapeut voor paarden, heeft interessante informatie om met ons te delen over dit onderwerp.

De musculus psoas of M. psoas, kortweg psoas genoemd, is een erg belangrijke spier in ons lichaam. Het vormt een verbinding tussen de wervelkolom en onze benen. Wanneer de psoas vastzit, kan dit zorgen voor beenlengteverschil, pijnlijke knieën of rug en houdingproblemen. Er zijn zelfs problemen op te noemen waarvan je waarschijnlijk niet eens verwacht had dat dit de oorzaak zou kunnen zijn.

Disbalans tijdens het paardrijden

Wat zijn de gevolgen tijdens het paardrijden? Emma:  “Als je psoas aan één kant niet goed functioneert kun je een disbalans in je lichaam krijgen. Dat heeft als gevolg dat je scheef of geroteerd op je paard, stijver bent aan één kant of meer moeite hebt met coördinatie. Dat heeft direct gevolgen voor je paard. Wanneer hier sprake van is kun je meer moeite hebben met het rijden van een mooie volte of, als je verder gevorderd bent, het rijden van wissels.” Maar er is meer om te weten te komen over deze fascinerende spier.

Ademhaling en stress

Een goed functionerende psoas die op de juiste manier wordt gebruikt, blijkt ook op psychisch gebied van groot belang. Zo reageren paarden heel duidelijk op de ademhaling van de ruiter. “Een ruiter die een ontspannen ademhaling heeft, zal deze ontspanning op zijn paard overbrengen. Hierdoor kan het paard zelf ook ontspannen. Een verkeerde ademhaling, zoals een borst- of hoge ademhaling kan zorgen voor stress, zowel bij de ruiter als het paard.” Dat de psoas ook hieraan te linken is, heeft ermee te maken dat de psoas verbonden is met het zenuwstelsel. Daardoor heeft het ook een rol in gedragspatronen en stress. “Wanneer de ruiter stress ervaart en deze niet los kan laten, heeft dit altijd invloed op het paard en zijn functioneren. Het stijf aanvoelen van je paard en een verminderd reactievermogen kunnen mogelijke gevolgen zijn.”

Andere problemen

Wist je dat ook heel andere oorzaken te maken kunnen hebben met een probleem van de psoas? Je kunt hierbij denken aan darmkrampen, hevige menstruatiekrampen of moeheid. Hoe het kan dat moeheid te maken heeft met een mogelijk psoas probleem? Emma legt uit: “De psoas kan door zijn ligging je organen masseren. Als de psoas aan een kant te strak is, heeft dat direct effect op de bloeddoorstroming. Deze kan niet gestimuleerd worden als je een psoas probleem hebt, waardoor je in onder andere je nieren een disbalans kunt ontwikkelen.”
Emma adviseert om, wanneer je vermoedt dat je psoas niet goed functioneert, dit bij een fysio te laten testen. Je krijgt dan oefeningen mee om thuis uit te voeren, zodat je leert om je psoas los te maken. Het volgen van yoga is sowieso een hele goede manier om je psoas te trainen, geeft ze aan.  Mocht je er meer over willen lezen, raadt Emma de volgende boeken aan: The Vital Psoas Muscle van Jo Ann Staugaard-Jones, Zen and Horseback Ring en Simple Pushes, beide van auteur Tom Nagel.
Lees ook: De psoas voor een betere houding en zit en Zen en paardrijden.
Bron: Bitmagazine.nl
1915987-1