wendy-bleekemolen-blogger
wendy-bleekemolen-blogger

Blog: Trailerproblemen

Nieuws

Aangezien we het vorige keer over vertrouwen hadden, haal ik ook het trailerladen even aan. Ik hoor zo vaak van klanten dat dit een probleem is. Ook op cursus word ik er vaak bij geroepen. Persoonlijk vind ik trailerladen erg leuk, het vertelt erg veel over je paard en leert ons geduld.


Het houden van het paard in de trailer is dikwijls een net zo’n groot probleem als het erin zetten. We stuiten op het feit dat een paard een vluchtdier is en claustrofobisch is aangelegd. Het is dus vanuit zijn beleefwereld gezien erg logisch om niet in de trailer te gaan en wanneer hij dit toch doet, er graag terug uit te willen.

Begin met een stappenplan. Leer je paard eerst zelf in de trailer te gaan! Het is namelijk een heel andere situatie als je hem erin leidt en dan plotseling verdwijnt door het deurtje. Nu is hij alleen achtergebleven. Indien je hem stuurt, dan leert hij alleen de trailer te betreden. Voor je hem kan sturen, is het noodzakelijk om de stuurtechniek vanaf de grond goed onder de knie te hebben. Bovendien moet je al een goede basis van respect en vertrouwen hebben. Hier komt dus grondwerk om de hoek kijken.

Stap 1: grondwerk voor een goede relatie. Daarnaast zet je - vanaf de grond - een gas, rem en stuur op je paard.

Stap 2: je gaat je paard nu naar de trailer sturen en laat hem bij iedere stap voorwaarts rusten. Doordat er een rustmoment is, gaat hij in zijn geheugen linken voorwaarts is het juiste antwoord. Je legt de lat steeds hoger, op een gegeven moment is de plank zijn rustpunt. Als je paard er even op gestaan heeft en je ziet dat hij zich ontspant, dan vraag je weer een stapje verder te doen. Ontspanning kan van alles zijn; oren ontspannen, het paard kauwt of zucht, knippert met zijn ogen, hoofd gaat lager, etc. Neem hiervoor echt je tijd en geniet ondertussen van iedere stap die jou paard zet! Besef dat het super is dat zo’n dier ondanks zijn grote angst het toch aan het proberen is! Uiteraard om zijn eigen levenskwaliteit te verbeteren, daarom moet je hem uitleggen dat die verbetert zodra hij in de trailer is! Als het paard achterwaarts gaat, sta je hem dit toe. Hier krijgt hij echter geen rust, want zodra het paard tot stilstand komt, vragen we hem weer voorwaarts te gaan. Zodra hij voorwaarts gaat terug naar zijn punt krijgt hij weer rust. Laat hem lang genoeg staan! Als een paard aan het snuffelen is of de bodem aan het onderzoeken is met zijn benen, is hij immers nog bezig.

Stap 3: het paard gaat op de trailer, maar komt er iedere keer terug uit. Dan is het zaak het paard eraf te laten komen. Je moet je voorstellen dat zijn mentale toestand zegt, ik moet eraf, ik ben in gevaar. Het heeft geen zin hem tegen te houden, want een vluchtdier kan je toch niet tegenhouden. Laat hem gewoon gaan. Maar zodra zijn vier voeten van de trailer af zijn, stuur je hem weer terug. Op een gegeven moment wordt de trailer zijn rustpunt en daar buiten een werkgebied. Als vluchtdier weet je dan al snel wat je moet kiezen. Op nummer een op de lijst van een vluchtdier staat namelijk rust/veiligheid. Zodra hij de klik begint te maken dat de trailer een rustigere plaats is dan er buiten zal je merken dat hij er steeds minder snel af komt!

Zorg dat er een goed gevulde hooizak in de trailer hangt, dit versterkt de beloning naast rust. Let op: je mag nooit je fases verhogen naar de trailer toe, het draait immers om vertrouwen, van de trailer weg is een ander verhaal. Daarom is een cursus grondwerk raadzaam.

Weet je nog het filmpje van het dressuurpaard Hyacinda dat ik in een vorig blog had geplaatst? Het laat heel mooi de beloning zien van rust wanneer het paard een stap voorwaarts doet.

Veel oefenplezier!
wendy