yoag
yoag

Yoga te paard: Bodycheck

Nieuws

Yoga is een eeuwenoude manier om je lichaam, geest en ziel in balans te brengen. Het helpt je om soepel en ontspannen op je paard te zitten. Paardrij-instructrice Liesbeth Russel en yogalerares Cyrilla Ducarmon nemen je mee in de wereld van yoga en geven handige tips waarmee je zelf aan de slag kunt. In Bit 246, aflevering 1 behandelen ze de bodycheck, een ontspanningsoefening die je kunt doen tijdens het losrijden. En bekijk het bijbehorende filmpje hieronder!


[caption id=”attachment_78233” align=”alignright” width=”300”] Paardrij-instructrice Liesbeth Russel & yogalerares Cyrilla Ducarmon.[/caption]
Iedereen kent het wel, je hebt een drukke dag op het werk gehad en wil nog even snel paardrijden. Dat moet dan het liefst ook nog goed gaan. Je paard voelt je gemoedstoestand echter al op één kilometer afstand aan en van dat goede paardrijden komt niets terecht. Achteraf denk je: was ik vandaag maar niet opgestapt. Door de bodycheck te doen terwijl je het paard losstapt, is je gehaaste houding in no-time weg en begin je ontspannen aan een fijne rit.

Bodycheck

De bodycheck is een reisje door je lichaam waarbij je alle gewrichten losmaakt, zodat eventuele spanningen verdwijnen. Spanningen zorgen er namelijk voor dat je de hulpen minder zacht of genuanceerd kan geven. Ook je houding ondervindt invloed van gespannen gewrichten. Je kunt de beweging van je paard minder goed volgen en daardoor heb je een minder correcte houding en balans. Door de bodyscan word je je bewuster van je houding, zodat je ook weet wanneer je deze moet corrigeren.

Spanning

Spanningen kunnen ook voortkomen uit bewuste of onbewuste angst. Iedereen is zich in meer of mindere mate bewust van het feit dat hij op een levend wezen van gemiddeld 600 kilo stapt dat soms onverwacht uit de hoek kan komen. Dat leidt tot ‘een’ vorm van spanning; voor de één veel meer dan voor de ander. Sommige ruiters zijn zich niet eens bewust van die spanning. Hoe beter de rijtechniek, hoe beter het paard gecontroleerd kan worden in onverwachte of ongewenste reacties. Hier komt ook leiderschap om de hoek kijken. Hoe meer het paard jou als leider ziet, hoe beter het luistert en hoe beter jij in balans kan (blijven) zitten. In deze serie concentreren we ons op houding en balans, maar houd in je achterhoofd dat rijtechniek en leiderschap dus eveneens een grote rol spelen bij het paardrijden.
yoga
strip3 (Large)