Project Paard 2-1
Project Paard 2-1

Project Paard. Red Madelief! Aflevering 2

Nieuws

Elke keer als het magazine Bit verschijnt, komt er ook een nieuwe aflevering online van het boek Project Paard. Red Madelief! In totaal zijn er tien afleveringen. Kun je niet wachten, dan kun je het boek ook bestellen in onze webshop. Vandaag aflevering 2!


Angel is begonnen aan een ultrageheim dagboek voor haar vader, die ze niet kent: Project Paard. Het is maandag en ze is vandaag extra vroeg naar de manege gegaan om te helpen bij de beginnersles. Helaas is Eefje, die altijd hetzelfde wil als Angel, net zo vroeg. Zij treft wel een heel leuke beginner: Levi, een megaknappe jongen.

Maandag, later die middag


Annelotte gaf les. Ze is Cas’ zus, instructrice en ze kan mega goed rijden. Bijna elk weekend doet ze mee aan een springwedstrijd en vaak komt ze terug met de oranje rozet. Oranje betekent dat je eerste bent. Dat weet je toch wel, hè papa? Meestal doet Annelotte de beginnersles en komt Cas bij ons. Ze zijn allebei leuk. Van Cas leer je veel en bij Annelotte doen we vaak spelletjes of gaan we springen. Wij wel, de beginners niet natuurlijk.

In de beginnersles lopen er verdeeld over de bak vier pony’s. Vandaag dus drie en een paard. Omdat Alyssa veel grotere passen neemt dan Harry, moest ik af en toe afwenden of een volte lopen. Ik mocht zelf bepalen wanneer dat nodig was, dus hield ik de anderen goed in de gaten. Ook Eefje en Levi.
Levi lachte de hele tijd naar Eefje

Levi lachte de hele tijd naar Eefje en één keer zag ik hem zelfs knipogen. Ze kletsten constant. Eefje moest alles wat Annelotte zei nog een keer herhalen en hem helpen. Het leek er niet op dat ze het erg vond.

Liz deed veel beter haar best. Ze had het ritme van staan-en-zitten in draf al bijna te pakken. Bij Harry met zijn korte beentjes moet je heel snel lichtrijden en dat deed ze best goed. Nog een paar lessen en dan kan ze een groep opschuiven. Dat is ook een beginnersles, maar dan loopt er niemand meer mee. Voor ze daarin mag, moet ze netjes zitten en kunnen lichtrijden, en kunnen sturen en remmen.

Harry is de kleinste en loopt het langzaamst. Ik kan hem makkelijk bijhouden. Alyssa loopt veel sneller, dus na een half uur meerennen was Eefje buiten adem. Van kletsen kwam niet veel meer.
Het zou echt te erg zijn als Eefje Levi inpikt

Na de les hielp Liz Harry af te zadelen. Verderop in  de gang hoorde ik Eefje en Levi samen giechelen.  Omdat Liz echt niet alleen bij Harry kan blijven,  kon ik niet gaan kijken wat ze aan het doen waren. Waarschijnlijk alleen maar Alyssa aan het verzorgen. Hoop ik… Het zou echt te erg zijn als Eefje Levi inpikt.

Normaal ben ik niet zo van de jongens; paarden zijn veel leuker. Maar met Levi kan het best romantisch worden. Als hij wat beter heeft leren rijden, kunnen we samen over de hei galopperen. Dan stoppen we bij het ven en stappen we af. Levi kust me, terwijl de paarden zachtjes briesen…
Normaal ben ik niet zo van de jongens; paarden zijn veel leuker

Mij! Niet Eefje!


Het is maar een droom. Nog wel…

In het echte leven deden Liz en ik Harry’s deur goed dicht. Ik wilde niet dat die ondeugende shet door mijn schuld de manege op stelten zou zetten.

Daarna ging ik op zoek naar Cas. Eefje was nog met Levi in Alyssa’s stal, wat me goed uitkwam. Cas stond bij de ingang van de bak. Hij was pony’s aan het uitdelen. ‘Jij op Boris,’ zei hij. Snel dook ik weg en hij wees naar Nathalie.
Na een uur op Boris ben je doodmoe

Daar hoefde ik dus niet op. Boris is best lief, weet je. Hij is bruin, een beetje dik en één meter vijfenveertig hoog. Hij is ook sloom en bijna niet in galop te krijgen. Na een uur op Boris ben je doodmoe.

Nathalie was blij; zij werkt graag hard en vindt het leuk om Boris goed aan het lopen te krijgen. Ieder zijn ding, toch? ‘En jij op Beauty, Vivian,’ ging Cas verder. Vivian is een echt dametje en de elegante Beauty past bij haar. ‘Mag ik op Madelief?’ vroeg ik. ‘Nee,’ zei Cas.
Madelief is kreupel

Op dat moment vond ik het echt oneerlijk! Mijn smeekbede voor les op Madelief, om goed te maken dat ik vorige week op Boris moest, hielp niet. Het bleef nee. Heel verrassend was dat ook Eefje niet mocht. Even dacht ik dat er nog iemand was die op Madelief wilde rijden. Maar het was veel erger: Madelief is kreupel. Aan alle twee haar achterbenen!

Weet jij daar iets van, papa? Kreupel aan twee benen tegelijk is toch raar? Cas wilde er verder niet over praten. We moesten opschieten, want de les begon al over tien minuten.

Ondanks alles was het leuk. Ik reed op Spido, een snel schimmeltje. Tot nu toe had ik nooit zo op hem gelet. Spido is Nina’s favoriet en ík maak er geen gewoonte van om iemands lievelingspony in te pikken. Nina was er niet, anders had ik om een andere pony gevraagd.
De kunst is om hem rustig te houden

Spido hoef je niet aan te sporen. De kunst is om hem rustig te houden, anders galoppeert hij een uur lang rondjes.

Cas gaf goede aanwijzingen, zoals rechtop en zwaar zitten, hakken goed omlaagduwen, handen en benen stilhouden en rustig blijven. Rende Spido toch weg, dan moest ik een volte draaien. Door de cirkel steeds kleiner te maken, kon ik hem vanzelf langzamer laten lopen.

Het lukte me best goed. Als je me had gezien was je trots op me geweest, papa. Hij ging er maar drie keer vandoor.

Ik heb niet hardop gezegd dat het leuk was op Spido, anders wil Eefje volgende week op hem. Zij reed op Astrid, een roodschimmeltje. Astrid is goed in dressuur; bij wedstrijden wordt ze vaak eerste. Eerlijk gezegd liep ze super bij Eefje.
Ten tweede is en blijft Madelief mijn favoriet

Na de les kregen we allebei complimenten van Cas. Tegen mij zei hij: ‘Jullie zijn een goed team, Angel. Je kunt wel vaker op Spido rijden.’ Dat gaat ’m dus niet worden. Ten eerste is Spido al bezet door Nina. Ten tweede is en blijft Madelief mijn favoriet.

Nadat ik Spido had verzorgd, was mama er nog niet.  Een meisje van dertien kun je niet alleen om half tien naar huis laten fietsen, vindt ze. Dus komt ze me ophalen. Van mij hoeft het niet, ik ben in tien minuten thuis. Ik ben ook niet bang, want ik kan heel hard fietsen en als het moet ook heel hard schoppen. Omdat ik toch moest wachten, ging ik Cas uithoren. Natuurlijk had Eefje hetzelfde idee.
Ze zaten wel heel dicht bij elkaar

Cas was in de kantine. Aan de bar dronken Levi en Vivian cola. Vivian zit altijd in de kantine mooi te zijn. Daar worden haar designkleren niet vies en scheuren haar lange, gelakte nagels niet. Ik moet toegeven dat ze knap is, maar ze geeft niks om paarden. Ze komt alleen om te rijden en op te vallen. Zou Levi dat op tijd inzien? Ze zaten wel heel dicht bij elkaar.Terwijl ik Levi in de gaten hield, vroeg Eefje wat er nou precies mis was met Madelief. Resoluut draaide ik mijn rug naar Levi toe. Ik was daar niet voor hem!

Cas wist niet wat Madelief mankeerde, daarom gaf hij haar een paar dagen rust, vertelde hij. Daarna doet ze weer mee in de les, of gaat hij met haar naar de dierenarts.

‘Staat ze dan al die tijd op stal?’ vroeg ik.  ‘Ja,’ knikte Cas. ‘Zielig!’ Eefje zei precies wat ik wilde zeggen. ‘Zal ik voor haar komen zorgen?’ stelde ik voor. ‘Of ik,’ zei Eefje. Grrr…! Weet je wat Cas zei? ‘Jullie kunnen het samen doen.’ Niet te geloven, toch? Ik, samen met Eefje? Hoe komt hij erbij? ‘Ik ga morgenmiddag na school,’ zei ik. ‘Dan kun jij  ’s avonds, Eefje.’
Cas verpestte de boel

‘O, ik weet niet of ik dan mag,’ zei Eefje. ‘Mijn moeder wil dat ik meer tijd besteed aan mijn huiswerk.’ Goed zo, moeder van Eefje. Ik heb Madelief liever voor mezelf. Geen idee waar Eefje naar school gaat, trouwens. Ze zit niet bij mij, anders had ik het wel geweten. Cas verpestte de boel. ‘Samen is niet om de beurt,’ zei hij. ‘Jullie doen het tegelijk of niet. Ik ben dat geruzie om Madelief meer dan zat!’

Dus hebben we afgesproken om vier uur morgenmiddag. Voor Madelief doe ik alles, zelfs samenwerken met Eefje. Toen we vertrokken, stond Levi ook net op. Had hij genoeg van Vivian of was het voor hem ook tijd om naar huis te gaan? Ik duim voor het eerste.

Aflevering 1 lees je hier.


Project Paard, Red Madelief


Het boek Project Paard – Red Madelief van Nicolle Christiaanse verschijnt in tien afleveringen op deze site. De grappige tekeningen zijn gemaakt door Marja Meijer. De volgende aflevering staat 27 mei 2017 online. Kun je niet wachten bestel het boek dan via onze webshop. 
Project Paard 2-2