Afbeelding

Het afscheid van Ivano & Goofy

Nieuws

Je paard, je maatje, je ‘alles’... En dan is hij niet meer. Hoe ga je verder, maar ook: hoe kijk je terug op jullie tijd samen? Shetlander Ivano en mini-ezel Goofy waren de trots van Jacky Berendsen. Helaas mocht ze maar kort van beide genieten. Toen Ivano ziek werd, ging ook Goofy ineens hard achteruit. Goofy bleek koliek te hebben en zelfs een operatie kon hem niet meer helpen. Ivano was herstellende van een slokdarmverstopping, maar liep hierbij complicaties op waardoor Jacky in zeer korte tijd afscheid moest nemen van haar beide maatjes.


[row]

[seven]

“Ivano kwam twee jaar geleden in mijn leven. Hij werd geboren bij een kennis en mijn vriend en ik waren meteen verliefd op hem, we wilden hem heel graag hebben. We hebben hem vanaf de eerste dag gevolgd en in augustus kwam hij bij ons wonen, samen met twee pony’s die ik al had. Goofy is afgelopen maart pas in ons leven gekomen. Mijn vriend wilde al heel lang een mini ezel. Toen we Goofy tegenkwamen waren we opnieuw opslag verliefd. Hij had iets aparts, iets nieuwsgierigs.”
[/seven]
[five]
[panel]

Ivano
2015 tot 2017


Eigenaar: Jacky Berendsen
Ras: Shetlander
Kleur: Bruin bont


Ivano was eigenwijs, maar werkwillig.


[/panel]
[/five]
[/row]

Knuffelen


“Ivano en ik waren altijd veel aan het spelen. We ontdekten veel samen en ik vlocht regelmatig zijn manen, deze waren echt heilig voor mij. Goofy en ik waren elkaar nog een beetje aan het ontdekken. Hij was nog maar twee weken bij ons en nog erg zoekende, maar hield er al wel van om even te knuffelen.”

Slokdarmverstopping


“Op woensdagmiddag wilde ik gaan rijden met één van mijn andere pony’s. Ik had me omgekleed en liep richting de stal. Ik trof Goofy en Ivano samen aan op stal. Ivano had heel dik snot in zijn neus en hoesten erg om al dat slijm weg te krijgen. Ik wist gelijk dat dit niet goed was en belde de dierenarts. Ivano bleek een slokdarmverstopping te hebben. Hij kreeg een aantal spuiten, deze zouden het moeten verhelpen. Als er geen verbetering in kwam zou ik de volgende dag naar de kliniek moeten om hem te laten spoelen. Op dat moment deed ook Goofy al wat raar. Hij was te traag voor zijn doen, hij was normaal niet zo rustig. De dierenarts zei dat dit waarschijnlijk kwam omdat zijn maatje ziek was. Maar het zat me toch niet helemaal lekker.”

[row]

[seven]

Koliek


“Anderhalf uur later ging ik opnieuw bij ze kijken. Ivano was weer iets meer zichzelf geworden, maar had nog wel last van de verstopping. Goofy lag op dat moment achter in de weide. Ik dacht dat hij lag te slapen en ging even bij hem kijken, maar toen ik dichterbij kwam bleef hij gewoon liggen. Ik kon bij hem gaan zitten en hij maakte een vreemd geluid. Dit voelde niet goed en koliek schoot als eerste door mijn hoofd. Opnieuw belde ik de dierenarts, maar het duurde zo lang voordat hij er was. Goofy kreeg ook een spuit, maar ik bleef een naar gevoel houden.”
[/seven]
[five]
[panel]

Goofy
2016 tot 2017


Eigenaar: Jacky Berendsen
Ras: Mini-Ezel
Kleur: Grijs


Goofy was aanhankelijk en knuffelig.


[/panel]
[/five]
[/row]

Kliniek


“Drie uur nadat Goofy een spuit had gehad, was er nog geen verbetering. Hij ging alleen maar verder achteruit en ook Ivano leek niet op te knappen. Drie vriendinnen en mijn vriend stonden bij me, we zagen ze gewoon dood gaan voor onze ogen. Ik belde opnieuw de dierenarts, maar deze deed er veel te makkelijk over. Ze hadden allebei een spuit gehad, dus moesten morgen weer de oude zijn. Op dat moment ontplofte ik. Als ik het niet vertrouwde moest ik van hem maar met ze naar de kliniek gaan. Dit hebben we dan ook gelijk gedaan. Een vriendin van me haalde haar trailer op en we brachten Ivano en Goofy samen naar de kliniek. Maar onderweg ging Goofy nog verder achteruit, Ivano leek hem de hele weg echt te steunen. Hoe moeilijk het ook was, het was ook een heel mooi moment om dat te zien.”

Afscheid


“Toen we eenmaal bij de kliniek waren, begonnen de artsen eerst met Goofy. Maar al snel bleek dat ze niets meer konden doen. Zijn darmen lagen stil en hij was al zo ver dat ook een operatie hem niet meer zou helpen. Het afscheid nemen van hem was heftig. Hij was nog maar zeven maanden oud.”
‘De koorts moest nog iets wegzakken en dan mocht hij weer naar huis, maar zo liep het helaas niet’

Spoelen


“Ivano kreeg gelukkig beter nieuws, hij zou gespoeld worden en snel weer beter worden. De volgende dag werd hij inderdaad gespoeld. Hij was die dag nog wat sip, maar dit had ook met de verdoving te maken. De dag hierna leek hij weer helemaal de oude, hij hinnikte en vertoonde weer hengstengedrag, ik had hoop dat alles goed zou komen. De koorts moest nog iets wegzakken en dan mocht hij weer naar huis, maar zo liep het helaas niet. Op zaterdag kreeg ik telefoon, het ging heel slecht met Ivano. Hij had een bacterie in zijn dikke darm die er uit moest. Hij kreeg een infuus om genoeg vocht binnen te krijgen. Ik ging iedere dag bij hem langs en vol hoop gingen we het traject in. Het was op dat moment fifty fifty.”

Complicaties


“Helaas ging het alsmaar slechter met Ivano en de volgende vrijdag hebben we besloten hem in te laten slapen. Hij had zoveel pijn. We moesten op dat moment wachten omdat de dierenarts nog bezig was met een andere patiënt, maar tijdens het wachten hadden we een heel fijn knuffel momentje. Het gevoel dat hij steun bij ons zocht. Nadat we wilde kijken waar de dierenarts bleef, deed Ivano opeens heel raar. Zijn mond stond open en was helemaal blauw, ik dacht dat hij stikte. Ik rende in paniek naar hem toen en kon nog net zijn hoofdje vastpakken. Op dat moment zakte hij door zijn beentjes. Hij was zelf al gestorven. Ik ging kapot van binnen, het deed mij zoveel pijn. Het was zo oneerlijk.”

Gemis


“Ik voel dit verdriet nu nog steeds. Ik mis dan ook echt mijn tut momenten met Ivano. Hij had zulke lange manen en staart, waar ik zo trots op was. Hij was mijn trots, waar ik nog zoveel toekomstplannen mee had. Ondanks dat Goofy maar zo kort bij ons was, heeft hij toch een plekje in mijn hart veroverd. Iedere ochtend zijn gebalk horen is iets wat ik toch erg mis. Het begroeten was altijd zo leuk.”

[gallery link=”file” ids=”https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2017/05/17554342_1476021829096474_1778289745660420187_n.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2017/05/17636781_1862837733964015_5326793466512998610_o.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2017/05/IMG_2249.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2017/05/IMG_2706.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2017/05/IMG_2823.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2017/05/IMG_9461.jpg|”]

[hr]

Elke vrijdag vind je een nieuw verhaal online. Wil jij jouw verhaal vertellen? Geef je op!


[button href=”https://www.bitmagazine.nl/algemeen/heb-jij-je-paard-verloren-doe-je-verhaal-in-de-online-rubriek/49407/”]Geef je op[/button]
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding