IMG_7232
IMG_7232

De Kruising: Tinker x Lipizzaner

Nieuws

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje?


De Kruising:


Tinker x Lipizzaner


Naam: Morris


Geslacht: ruin


Stokmaat: 1.61 m


Kleur: schimmelbont (alleen bont op de huid, zijn vacht is wit)


“Toen ik Morris voor het eerst zag, was ik met mijn voormalige werkgever ‘paarden kijken’ voor de manege. We zouden drie paarden bekijken en rijden, waarvan een donkerbruine en twee schimmels. Mijn werkgever zei nog: “We nemen niet de twee schimmels mee.” (Wat uiteraard wel gebeurde)”, begint Mandy Verheij haar verhaal.

Maanoog


Volgens de handelaar, waar Mandy ging kijken, heeft de vorige eigenaresse van Morris verteld dat hij in elk geval Tinker- en Lipizzanerbloed in zich heeft. Daar had Mandy nog nooit van gehoord, maar het resultaat mag er volgens haar wel wezen. “Hij is spierwit met mooie lange manen en een volle golvende staart. Totdat je hem nat maakt, dan is het spierwitte ingeruild voor stiekem bont. Om het mysterieuze sprookjespaardbeeld compleet te maken heeft hij ook een maanoog aan zijn rechterkant. Qua uiterlijk lijkt hij het meest op een Lipizzaner, hij heeft alleen een iets bredere romp en amper schoft, dit komt van de Tinker.” Verder heeft Morris de knieactie van een Lipizzaner in al zijn bewegingen.

Gevoelige Lipizzaner en koele Tinker


In zijn karakter kun je ook de invloed van beide rassen merken. “Morris is heel gevoelig en eenkennig, dat heeft hij echt van de Lipizzaner. Hij houdt van rust en regelmaat. Wat hij van de Tinker heeft, is zijn koele karakter op buitenrit: hij is 100% verkeersmak, kijkt eigenlijk nergens van op en als hij iets engs ziet, snuift hij alleen een keer en loopt er met een boogje omheen. Alleen of in een groep, het maakt hem niks uit, als hij maar mee naar buiten mag.”

Verliefd


“Zodra ik op Morris stapte om hem uit te proberen, was ik helemaal verliefd. Ik zei: “Wat er ook gebeurt, hij gaat mee naar Zwolle.” Zo gezegd zo gedaan. Op het eerste gezicht leek Morris een fijn paard voor in de lessen. Eenmaal volop in de lessen bleek dat hij te gevoelig is, wat waarschijnlijk van zijn Lipizzanerbloed komt.”

Onvoorspelbaar


“Hij kon het mentaal niet aan dat er steeds verschillende ruiters op hem reden. Hierdoor werd hij steeds nerveuzer en onzekerder met opzadelen en opstappen. Hoewel hij bij het stalpersoneel nog steeds braaf in de omgang was en fijn te rijden, werd hij bij de manegeruiters onvoorspelbaar. Hierdoor werd besloten dat Morris ongeschikt was als manegepaard. Hij moest verkocht worden.”

Eigen paard


“Ik had net mijn bijrijdpaard verloren aan de ziekte van Cushing en ondanks dat ik besloten had om eindelijk een eigen paard te kopen, was ik er eigenlijk nog niet aan toe. Maar omdat ik al vanaf het allereerste moment een klik met Morris had, ook al reed ik er eigenlijk niet meer zo vaak op en hij helemaal getraumatiseerd was, heb ik hem toch gekocht, puur op het allereerste gevoel wat hij mij gaf op de handelsstal.”

Vertrouwen


“De eerste maand mocht hij gewoon even paard zijn en lekker in de wei lopen. Daarna ben ik rustig begonnen met grondwerk en longeren, puur om zijn vertrouwen terug te winnen. Na ongeveer drie maanden ben ik er eindelijk weer opgestapt. Hij was braaf maar wel heel erg gespannen. Een heel jaar lang zijn we alleen maar bezig geweest met ontspannen en laag rond lopen, zodat hij vertrouwen in mij kreeg, en ik vertrouwen in hem. Morris is nu 13 jaar oud en nu zijn we eindelijk op de goede weg en raken we steeds meer op elkaar ingespeeld.”
‘Het is een leuke kruising als je van barokke paarden houdt, maar je moet wel eindeloos geduld hebben en het niet erg vinden om af en toe een stapje terug te doen’

 Eenkennig


“Ik vind het leukste aan hem, dat hij zo baasgericht is. Hij is gek op knuffelen en aandacht, maar alleen van mensen die hij goed kent en vertrouwt. Minder leuk is soms het eenkennige. Ik kan niet zomaar iemand meenemen of iets met hem laten doen, dan kijkt hij mij echt aan van ‘wat flik je me nou?’. Hij kan dan helemaal over de zeik raken en ben ik dagen bezig om zijn vertrouwen weer helemaal terug te winnen.”

Dressuur en buitenritten


“Ik rijd voornamelijk dressuur en buitenritten met hem en af en toe een sprongetje. Het is niet echt een springwonder, maar hij vindt het wel leuk, vooral buiten. Morris houdt van crossen over boomstammen etcetera. Hij vertrouwt mij nu volledig en krijgt steeds meer vertrouwen in alle mensen om hem heen. We hebben samen al een aantal leuke dingen van ons bucket-list afgestreept, waaronder een cross waar wij allebei zeer van genoten hebben. Het enige dingetje wat nu nog te hoog gegrepen is, is zorgen dat iemand anders er ook ontspannen mee weg kan rijden. Maar daar werken we hard aan!”

Geen wedstrijden


“Ik rijd geen wedstrijden met hem, ik ben zelf niet zo’n wedstrijdruiter en voor hem is het heel veel stress en spanning wat hij dan opbouwt. Dat vind ik het niet waard. Ik train thuis wel fanatiek dressuur en wil daar wel met hem in groeien, maar niet in wedstrijdvorm. Verder zijn we vorig jaar begonnen met oefencross rijden en dat vindt hij helemaal geweldig!”

Aanrader?


“Ik zou deze kruising wel aanraden, maar alleen voor de juiste ruiter. Het is een leuke kruising als je van barokke paarden houdt, maar je moet wel eindeloos geduld hebben en het niet erg vinden om af en toe een stapje terug te doen. En je mag absoluut niet hardhandig zijn, dan ben je gelijk zijn vertrouwen kwijt. Hij vergeeft niet snel en vergeet al helemaal nooit iets.”

[gravityform id="1190" title="true" description="true"]

Bron: Bitmagazine.nl
IMG_7233
IMG_7231