dierenarts
dierenarts

Zeg het met paarden: Huisarts of dierenarts?

Nieuws

Misschien herken je dit: een vriendin van stal moppert over haar chagrijnige broer en jij stelt voor om hem als een bokkig paard te benaderen. En die tip vindt ze nog zinvol ook! ‘Zeg het met paarden’ werkt net zo. In deze tweewekelijkse vragenrubriek worden paarden en paardengedrag gebruikt om antwoord te geven op persoonlijke vragen van ruiters. Want paarden begrijpen we tenminste.


Huisarts of dierenarts?

Tijdens en na het rijden doen bepaalde spieren in mijn rug zeer. Zijn er specifieke oefeningen die ik kan doen?
Alvast bedankt.
Suzanne


Antwoord:
Beste Suzanne, je lijf steigert en bokt en zegt daarmee dat er iets aan de hand is. Probeer alsjeblieft te voorkomen dat het in een complete staking gaat. Laat je rug dus nakijken. Dat zou je ook doen als je paard pijn heeft. Dan bel je de dierenarts. En daarna bel je de zadelmaker, gedragsdeskundige, osteopaat, homeopaat en holistische masseur. Maar nu jij pijn hebt, wil je oefeningen? Nee, nee, nee, Suzanne, zo werkt het niet. Het is jouw taak als eigenaar van een paard of lichaam om eerst uit te vinden wat er aan de hand is. Het gaat namelijk om zoveel meer dan een pijntje, het gaat om welzijn. Kijk maar naar de vijf vrijheden: vrij van honger en dorst, van ongemak, van pijn, verwonding en ziekte, van angst en stress en vrij om normaal gedrag te vertonen. Dat geldt voor paarden én jouw lijf. En je maakt nu een fikse overtreding. Want zolang jouw lijf ongemak, pijn en stress voelt, kan het zijn natuurlijk gedrag in het zadel niet vertonen. Doe er dus zo snel mogelijk wat aan. Beterschap!
-Afke
Afke Teunen schrijft al twintig jaar over paarden. Ze is tekstschrijver, géén therapeut. Het opvolgen van haar advies is dan ook op eigen risico ;-)

Heb jij een vraag, durf je dat aan? Mail naar Redactie@bitmagazine.nl