inzetje met bjischrift
inzetje met bjischrift Wervels in de rug van een paard hebben uitsteeksels aan de bovenkant. Als die elkaar raken, of tussenliggende weefsels beklemmen, veroorzaakt dit pijn. Dat wordt kissing spines genoemd.

Paard te jong inrijden heeft grote consequenties

Nieuws

Het zal voor velen een uitgekauwd onderwerp zijn, maar toch zijn de meningen er nog altijd sterk over verdeeld. Op welke leeftijd kun je nu het beste starten met het inrijden van je paard? Terwijl de één het geen probleem vindt zijn 2,5 jarige in te rijden, wacht de ander liever tot het paard wat jaartjes ouder is. Monique de Baar, fysiotherapeut voor paarden, heeft een belangrijk advies voor iedereen met een jong paard.


Voor het op jonge leeftijd starten met inrijden van een paard, zal er vaak als argument worden gegeven dat het paard al zo’n volwassen uitstraling heeft of dat het mentaal “al duidelijk klaar is voor het grotere werk”. Monique vindt het belangrijk een onderscheid aan te brengen tussen de mentale en lichamelijke volwassenheid van het paard. Ze zegt: “Onafhankelijk van de mentale volwassenheid van het paard is het niet per definitie zo dat het ook al sterk genoeg is om de ruiter te dragen en fysieke arbeid te verrichten.”

Wacht tot groeischijven in de rug gesloten zijn


Je hebt vast wel eens iets gehoord of gelezen over de groeischijven van het paard. Moeten deze niet eerst volgroeid zijn voordat je het paard kunt gaan belasten? Hoe zit dat precies? Monique: “Elk paard heeft naast de spieren, pezen en banden botten waar inderdaad groeischijven in te vinden zijn. Deze groeischijven bestaan uit kraakbeen die zich uiteindelijk sluiten en daarmee ook verbenen. Verbenen wil zeggen dat ze tot bot worden gevormd. Op welke leeftijd dat precies gebeurt hangt af van de locatie van de botten. Wel is het zo dat de groeischijven in de benen eerder sluiten dan de groeischijven in de wervelkolom.” Ze geeft aan de groeischijven in de wervelkolom pas verbeend zijn vanaf dat het paard zes jaar is, maar dit kan ook langer duren. Monique vertelt dat dit te maken heeft met de grootte van het paard en de lengte van de hals. Hoe groter het paard en hoe langer de hals, hoe langer de sluiting van deze groeischuiven duurt.

Risico’s wanneer je te vroeg start met rijden


Er kleven risico’s aan wanneer je eerder dan het paard er lichamelijk klaar het al lichamelijk belast. Zo bestaat de kans dat bij te veel belasting in de rug verkalking plaatsvindt. En dat zorgt dus voor blijvende schade. Ook kissing spines en artrose zijn hieraan te relateren. Maar er zijn meer redenen om nog even met het inrijden te wachten, zoals het ontstaan van spierproblemen. “Dat komt doordat het paard de spieren aanspant in de bovenlijn wanneer de ruiter op zijn rug zit. Als gevolg daarvan drukt het paard de rug weg, wat mentaal ook van grote invloed is op het paard. Het paard zal een verband zien tussen de spanning die hij voelt en de ruiter die hij draagt. Daardoor raakt het paard gestrest en ontstaat er een vicieuze cirkel.”

‘Begin met grondwerk en werk aan vertrouwen’


Moet je dan ook echt tot minimaal het zesde levensjaar wachten met het trainen van je paard? Volgens Monique kun je prima met twee of drie jaar rustig aan grondwerk oppakken. “Werk aan vertrouwen en het paard op eigen benen te laten lopen”. Ze raadt aan om de focus op het rechtrichten te leggen en waarschuwt voor het gebruik van een slofteugel of andere manieren van bijzetten. “Het dwingen van een paard in een bepaalde houding leidt altijd vroeg of laat tot problemen.”

Het rustig aan laten wennen aan zadel en hoofdstel, vindt ze een prima idee. Maar wacht dus nog even met het echte rijden, hoe groot de verleiding ook is.

Bron: Bitmagazine.nl