Bomproof met Parelli
Bomproof met Parelli

Maak je paard bomproof met Parelli

Nieuws

Rijd jij ook graag buiten, maar schrikt jouw paard om de haverklap? Dan kan Anouk Dahrs, 2-star licensed Parelli Professional, jou daar misschien wel bij helpen. Maak jouw paard bomproof!


Het Parelli-programma focust zich op het opleiden van mensen in plaats van het trainen van het paard. Anouk Dahrs legt uit: “De Parelli methode is uitermate geschikt voor mensen die van paarden houden en de relatie en communicatie met hun paard voorop willen stellen. We leren de mensen hoe een paard communiceert, dus wat probeert hij of zij duidelijk te maken, hoe wij met een paard kunnen communiceren en wat voor een paard belangrijk is. Hiervoor maakt Parelli gebruik van vier savvy’s, ofwel onderdelen. Namelijk:

  • Online: dit betekent grondwerk aan een touw,

  • LibertyT het grondwerk los zonder touw,

  • Freestyle rijden: ofwel rijden zonder teugelcontact en puur op je zit,

  • Finesse: rijden met teugelcontact en meer precisie.


Kun je elk paard bomproof maken?


“Het belangrijkste om in gedachte te nemen, is waarom het paard eigenlijk schrikt? Een paard is van nature eigenlijk voor bijna alles bang, zoals bijvoorbeeld sommige mensen, verschillende situaties en veranderingen in de omgeving. Dit is vrij logisch, want een paard is een vluchtdier. Hij wilt altijd op zijn hoede zijn om te kunnen overleven. Als we kijken naar het overleven, is het belangrijk om te kijken wat het paard nodig heeft om te kunnen overleven. Hierbij moet je denken aan:

  • Safety; het paard moet zichzelf veilig voelen en in veiligheid zijn,

  • Comfort; het paard moet zichzelf comfortabel voelen zoals bijvoorbeeld in een kudde,

  • Play; zoals enkele vriendschapspelletjes en leiderschapspellen,

  • Food; het eten is een belangrijk onderdeel voor paarden om te kunnen overleven.


“Wanneer een paard één van de bovenstaande onderdelen niet heeft, kan hij zich niet veilig voelen. Als een paard zich niet veilig voelt, kan hij hyperalert worden en bijvoorbeeld nog meer schrikken. Daartegenover staat dat wanneer een paard zich veilig voelt, hij beter in staat is om te leren. Hoe beter hij in staat is om te leren, hoe beter het paard een mens zal gaan begrijpen.”

“Als het paard een mens beter gaat begrijpen, gaat hij ons ook meer zien als leider. Hierdoor kun je bepaalde situaties als leider beter aan het paard ‘uitleggen’. De vraag of we een paard echt bomproof kunnen maken, is dus niet te beantwoorden met een simpele ja of nee. Want net zoals bij mensen is het ene paard dapperder dan het andere paard. Maar dankzij training kun je ze beter maken”, aldus Anouk Dahrs.
 ‘Uiteindelijk gaat het om de leiderschap en het vertrouwen wat jij jouw paard in een bepaalde situatie kan geven’

Seven games


“Om een paard dapperder te maken, is het dus in eerste plaats belangrijk om te werken aan leiderschap, communicatie en vertrouwen. Om deze basis te leggen, beginnen wij op de grond met verschillende grondwerkoefeningen genaamd de ‘seven games’. Dit is een soort ABC waarmee je zelf de taal van het paard leert spreken en waarmee je het paard dus ook dingen kunt gaan uitleggen. Op het moment dat je dit op de grond beheerst en je de kennis hebt gekregen over de manier waarop een paard communiceert, kun je deze ‘seven games’ ook vanuit het zadel toepassen. Hierbij beginnen we bij Parelli met Freestyle rijden, ofwel rijden zonder teugelcontact waarbij we focussen op het rijden op je zit. Hierbij leren wij het paard ook zijn verantwoordelijkheid te houden voor het tempo en de richting zonder dat je het paard continue hierbij moet ondersteunen door bijvoorbeeld teugels. Dit is een hele goede oefening voor leiderschap en vertrouwen.”

Buitenrit


Bij het maken van buitenritten heeft Parelli het motto ‘Set it up for success’, ofwel bouw het rustig op en geef niet direct teveel prikkels. Zo kun je bijvoorbeeld eerst op vreemd terrein de ‘seven games’ oefenen. Dit kun je doen door te beginnen vanaf de grond met een ander paard erbij. Vervolgens doe je dit zonder ander paard op vreemd terrein. Dit is een hele goede oefening voor als jouw paard altijd braaf is met een ander paard erbij, maar alleen niet. Dit heeft te maken met jouw leiderschap, communicatie en het vertrouwen dat jouw paard in je heeft. Daarna kun je bijvoorbeeld een stuk gaan wandelen met het zadel er al op. Wanneer het paard zich veilig voelt, kun je opstappen en enkele oefeningen van de ‘seven games’ toepassen in het zadel. Als het niet meer veilig voelt, of je voelt dat je geen leider meer bent, stap je gewoon af en werk je aan de hand verder. Totdat je het gevoel hebt weer op te kunnen stappen. Wees nooit te trots om af te moeten stappen! Als je wilt starten met het trainen van buitenrijden, bouw dit dan rustig op en gooi jezelf niet ineens in het diepe. Gebruik juist verschillende situaties om jouw leiderschap, communicatie en vertrouwen te verbeteren, dan volgt de prestatie vanzelf” aldus Anouk Dahrs.

Bang voor geluiden?


Een van de ‘seven games’ is de ‘friendly game’, waarbij je in de bak met het paard oefent en met geluid erbij. Hierbij draait ook alles om leiderschap, communicatie en vertrouwen. Dankzij de friendly game kun je jouw paard leren hiermee om te gaan, legt Anouk uit. “Paarden zijn echt patroondieren. Het is daarom dus belangrijk als je een paard aan een bepaalde situatie wilt laten wennen dat je regelmaat aanbrengt in de situatie. Dus bijvoorbeeld niet naar buiten gaan en dan pas weer zes weken later nog een keer. Maar probeer juist gedurende een aantal weken twee á drie keer per week hiermee aan de slag te gaan. Kom je een specifiek probleem tegen, zoals bijvoorbeeld angst voor tractoren? Ga hier dan mee aan de slag in een veilige situatie door bijvoorbeeld gedurende veertien dagen achter de tractor aan te lopen of rijden als hij de bak trekt. Door er achter aan te lopen heeft het paard het idee dat hij of zij het object wegdrijft en ze er dus controle over hebben. Daarnaast wekt het ook een stukje nieuwsgierigheid op” zegt Anouk Dahrs.

Bron: Bitmagazine.nl