FB_IMG_1486234924426
FB_IMG_1486234924426 Monique Bijl met Bing - Fotograaf: Michelle Groninger

De eerste Tinker in het ZZ-Zwaar

Nieuws

Een Tinker is meestal een bijzondere verschijning in de dressuurring. Vind je het eigenlijk maar een ‘aparte’ combinatie, Tinkers en dressuur? Na het lezen van dit artikel denk je daar vast anders over ;-).


Monique Bijl is met haar elfjarige ‘Bing van Stoeterij de Ierse Tinker’ de eerste die in Nederland met een Tinker in het ZZ-Zwaar mag gaan starten. Tijdens het Tinkerweekend (10 en 11 juni 2017) behaalde zij haar laatste punten in het ZZ-Licht. Naast haar kattenpension is Monique (52) druk met haar paarden. Bing is een NSvT stamboekhengst en is goedgekeurd voor de dekdienst. Hij heeft zijn model- en sportpredicaat behaald. Naast Bing heeft Monique nog een Tinkermerrie met een veulen aan de voet met Bing als vader.

Steun & toeverlaat


[caption id=”attachment_80439” align=”alignright” width=”300”] Bing, Monique en Cindy  - Fotograaf: Michelle Groniger[/caption]

Het is bijzonder dat Monique met een Tinker het ZZ-Zwaar in mag. Monique vertelt: “Samen met mijn beste vriendin en groom Cindy Braat zijn

Bing en ik een team. Mede dankzij Cindy heb ik dit kunnen bereiken.  Ze staat me met alles bij, leest mijn proeven en is mijn steun en toeverlaat.
Zonder goede groom valt het niet mee om dit allemaal te doen.’

Iets stoers


Monique rijdt al enige tijd op koudbloeden. Vanaf haar twaalfde had ze eigen pony’s en voor de Tinkers kwamen, reed ze op Haflingers. Toen binnen drie weken tijd haar bijrijd-Tinker en haar eigen Haflinger kwamen te overlijden, besloot Monique om naar een Tinker te gaan kijken. Monique blikt terug op de zoektocht: ‘Na enkele tijd zoeken, kwam ik bij Bing terecht. Ik had na het overlijden van mijn Haflinger gezegd: Ik ga een Tinker kopen en als ik er een koop wil ik een zwartbonte hengst. Met het idee dat wanneer ik wedstrijden ga rijden, ik tenminste iets stoers onder mijn kont heb. Met een koudbloed moet je je toch wel een beetje meer bewijzen. Bij het zoeken kwam ik op de website van Stoeterij de Ierse Tinker van John van Vlimmeren. Ik ben gelijk naar Limburg gereden. Eigenlijk was ik door de foto al verkocht, ik had direct een klik met Bing. Hij is dan ook mijn maatje en vriend voor het leven. Ik ben al een paar keer benaderd of hij te koop is, echt niet!”

Toekomstplannen


[caption id=”attachment_80440” align=”alignright” width=”200”] Monique en Bing - Fotograaf: Michelle Groniger[/caption]

Monique heeft Bing inmiddels alweer tien jaar. ”Ik wil gewoon genieten en goed zorgen voor mijn paarden. Wel heb ik Bing gekocht met het idee dat ik wedstrijden wilde gaan rijden. Het doel was om ooit Z te starten. Dit doel hebben we inmiddels behaald, al had ik dat niet verwacht. Elke keer verleggen we onze grenzen in de wedstrijdsport, net als dat we nu de uitdaging aangaan met het ZZ-Zwaar.” Over een opvolger van Bing heeft Monique nog niet echt nagedacht: “Ik ben daar niet zo mee bezig. Ik moet er namelijk ook niet aan denken om Bing te verliezen. Ik geniet nog met volle teugen van hem en hij is in supergoede conditie, hij zit goed in zijn vel. Hij is net elf jaar en in de kracht van zijn leven, dus we hopen hem nog vele jaren bij ons te mogen houden. Wel moet ik zeggen dat ik een echt wel van stevige  en robuuste paarden houd, maar ik kan ook genieten van een mooie warmbloed.”

Voordelen van een Tinker


Monique: “Elk paard heeft zo zijn eigen fijne en minder fijne eigenschappen. Bing zijn fijne eigenschappen zijn, dat hij heel erg makkelijk in de omgang is ondanks dat hij hengst is. Daarnaast is hij zeer werkwillig, hij laat me in de ring nooit in de steek terwijl hij het ook erg moeilijk vindt soms. Hij doet altijd zijn best. Verder is de Tinker heerlijk koel in het hoofd en gaat niet stuiterend of gestresst door de baan. Eigenlijk zijn ze van weinig echt onder de indruk. Wanneer ik Bing bijvoorbeeld een paar dagen stil laat staan, kan ik er daarna weer opstappen en mee wegrijden. Bing is heel erg mensgericht en zeker op mijn groom en mij.’

Lees hier meer redenen om blij te zijn met jouw koudbloed:


FB_IMG_1497381066778 - kopie (3)
FB_IMG_1497381051438