Afbeelding

Het afscheid van Suffie

Nieuws

Je paard, je maatje, je ‘alles’... En dan is hij niet meer. Hoe ga je verder, maar ook: hoe kijk je terug op jullie tijd samen? Naomi Janssen was al vanaf haar geboorte samen met haar Shetlander Suffie. Ze is samen met haar opgegroeid en deden alles samen. Maar toen Suffie de respectabele leeftijd van 40 jaar bereikte, ging het helaas mis. Naomi vond haar ziek in de stal, ze dacht gelijk aan koliek en besloot dat het het beste voor Suffie was om afscheid van haar te nemen. Maar van de dierenarts moest ze wachten. Toen Suffies ontlasting via haar mond en neus naar buiten kwam, was voor Naomi de maat vol en nam ze afscheid van haar beste vriendin.


“Ik ben samen met Suffie opgegroeid. Ze was er al voordat ik zelf geboren was. Overal waar ik was, was Suffie ook. Als ik bij haar was kon ik al mijn gedachten opzij zetten en gewoon intens genieten met haar. Toen ik klein was, reden we elke dag samen een rondje. Eerst in de bak en vervolgens een buitenrit. Suffie ging overal mee naartoe. Naar school, naar het dorp, ze was altijd super braaf in het verkeer. Toen ik te groot werd om op haar te rijden, genoten we iedere dag van een wandeling aan de hand, of andere kleine kinderen reden op haar. Zolang we maar samen waren was alles goed.”
[panel]Suffie
1976 tot 2016

Eigenaar: Naomi Janssen (1994)
Ras: Shetlander
Kleur: Donkerbruin

Suffie was ontzettend eigenwijs, maar ook heel lief.

[/panel]

Opstaan


“Ik weet nog heel goed dat ik op een dag op stal aankwam om haar te voeren en in de weide te zetten. Ze had een eczeeemdeken op en deze was helemaal nat van het zweet. Ze lag op de grond en kwam moeilijk overeind. Toen ze mij hoorde fluiten keek ze omhoog, ik heb haar geholpen om op te staan. Nadat ik haar omhoog had geholpen en ben ik direct de stal uit gelopen. Ik dacht eerst dat ze koliek had of dat ze misschien hoefbevangen was. Ik ben met haar gaan wandelen en heb ondertussen de dierenarts gebeld. Deze kwam direct.”

Pijnstilling


“De dierenarts dacht in eerste instantie ook aan koliek. Suffie kreeg medicatie voor de pijn. De dierenarts zou aan het einde van de middag terugkomen. Ik heb de hele dag met haar rond gewandeld. Ik had de dierenarts gebeld dat hij eerder terug moest komen. Suffie kon niet van haar ontlasting afkomen en ze begon uit haar mond te stinken. Op dat moment dacht de dierenarts dat er toch iets anders aan de hand was. Suffie kreeg paraffine en opnieuw pijnstilling om zo de nacht door te komen. Ik ben de hele nacht bij haar gebleven en heb elke keer weer een stukje met haar gewandeld.”

Ontlasting


“Op dat moment dacht ik zelf al dat dit niet meer goed zou komen. Ze keek me aan met haar trouwe ogen en ik voelde haar pijn. Ik besloot dat het eigenlijk beter voor haar was om haar te laten gaan, maar de dierenarts wilde hier geen gehoor aan geven. We moesten gewoon afwachten. De volgende dag kwam de dierenarts weer vroeg, opnieuw om pijnstilling te geven. Er was nog steeds geen verbetering, maar de dierenarts vond het nog niet erg genoeg. Opnieuw kreeg ze paraffine en de arts zou in de middag weer terugkomen. Tegen de avond ging ik even snel naar huis toe om wat te eten. De staleigenaar paste op dat moment even op Suffie. Toen ik terugkwam, kwam haar ontlasting via haar neus en mond naar buiten. Dit was voor mij de druppel.”

Afscheid nemen


“Ik ben geen moment meer van haar zijde geweken en ben bij haar in het weiland gaan zitten om op de dierenarts te wachten. Ik had al besloten om afscheid van haar te nemen, maar nu was het dan echt zover. Het moment van inslapen was dan ook erg moeilijk. Ik heb haar tot het laatste moment vastgehouden. De volgende dag werd ze opgehaald en heb ik haar laten cremeren, zo heb ik haar voor altijd bij mij. Thuis heeft ze ook haar eigen plekje gekregen en ik heb een tatoeage van haar naam en sterfdatum laten zetten. Zo draag ik haar altijd bij mij. Ze heeft mij altijd zoveel liefde gegeven. Het was een super pony en iedereen in het dorp kende haar. Ik ben heel blij dat ik de trotse eigenaar van Suffie mocht zijn.”

[gallery link=”file” ids=”https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2017/07/19622672_1168562839912321_1955906626_n.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2017/07/19668199_1168562826578989_707519089_n.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2017/07/19691392_1168562836578988_304523695_n.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2017/07/19720275_1168562829912322_1483213902_o.jpg|”]

[hr]

Elke vrijdag vind je een nieuw verhaal online. Wil jij jouw verhaal vertellen?


[button href=”https://www.bitmagazine.nl/algemeen/heb-jij-je-paard-verloren-doe-je-verhaal-in-de-online-rubriek/49407/”]Geef je op[/button]
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding