140826171_ABFweb
140826171_ABFweb

Paradressuur, het mooiste uit je handicap halen

Nieuws

Rijd je paard en heb je een beperking, hoe klein of groot dan ook? Dan kun je starten in de paradressuur. Door middel van een classificatiekeuring word je toegewezen aan een bepaalde grade en heb je recht op een dispensatie. Meer weten, lees dan snel verder.


Tijdens een classificatiekeuring wordt er gekeken of je voldoet aan de minimale handicap-eis. Wanneer je aan de eis voldoet, wordt je ingedeeld in een grade. Je hebt verschillende grades (klasses): I, II, III, IV en V. Grade I is voor sporters met zware handicaps/beperkingen, grade V is voor sporters met lichte beperkingen.

Dispensaties


Wanneer je een dispensatie krijgt toegewezen, mag je die ook in de reguliere wedstrijdsport gebruiken. Door middel van een pasje waarop je dispensatie vermeld staat kun je de jury op een wedstrijd makkelijk laten zien waar je recht op hebt (denk aan een extra hulpmiddel). Er zijn ook speciale wedstrijden aangepast sporten waar geen reguliere ruiters aan mee mogen doen. Op deze wedstrijden worden speciale dressuurproeven verreden, de gradeproeven. Deze proeven kun je downloaden op de FEI-website of op knhs.nl.

Vallen en weer opstaan


Nicole den Dulk (37) rijdt met haar paarden Bubbles en Wallace NOP paradressuur, ze is ingedeeld in grade II. Het rijden in de paradressuur gaat niet per klasse maar per handicap, grade II betekent een zware handicap. Nicole: “Ik zal dus altijd in grade II blijven, omdat mijn handicap niet veranderd. Wij werken niet met het systeem van winstpunten.” Nicole vertelt over haar handicap: “Ik heb een complete dwarslaesie ter hoogte van mijn borst. Mijn zenuwstelsel is gescheurd en dat betekent dat er voor mij geen kans meer in zit om ooit te kunnen lopen. Ik ben blijvend verlamd en dus rolstoel gebonden. Mijn ongeluk is gebeurd op de racebaan in Engeland waar ik jonge paarden trainde. Een ruiter achter mij hield zijn paard niet en tackelde mijn paard, waarna we over de kop vlogen. Toen ik landde, wist ik al dat het erg was. Ik was toen 27 jaar.”

Toch laat Nicole zich niet uit het veld slaan en toen ze vijf jaar geleden zag hoe de paradressuur zich aan het ontwikkelen was, heeft ze besloten om weer te gaan rijden. Het was voor haar logisch om bij de paradressuur te rijden gezien haar handicap. Ze heeft inmiddels twee bronzen WK medailles, een zilveren en twee bronzen EK medailles en een Paralympische bronzen medaille behaald.

Topsport


Nicole vertelt wat de paardensport voor haar betekent: “Ik zie de paardensport echt als mijn baan. Ik steek er al mijn tijd in. Het kan tegenwoordig ook bijna niet dat je parttime rijdt, want het niveau is echt hoog. Wanneer je internationaal mee wilt komen, moet je er alles voor doen. Naast het rijden betekent dat voor mij ook iedere dag fitness, fysio en daarnaast sponsoractiviteiten. Mede daarom vind ik het jammer dat er vaak nog wat neerbuigend naar ons word gedaan. We zijn echt topsporters, erkent door het NOC*NSF. Mensen willen niet als zielig bestempeld worden, maar die kans zit erin als je paradressuur rijdt. Het is aan ons als sporter om uit te leggen hoe het echt zit en hoeveel we er voor doen en laten.”

Het accepteren van je handicap


“Je leeft met je handicap, of je nou boodschappen doet, paardrijdt, of op de bank zit, je handicap blijft.” vertelt Nicole. “Je moet je het mooiste uit je handicap zien te halen. Ik denk dat iedereen die een handicap heeft, hoe klein of hoe groot deze ook is, het moet accepteren. Mensen zijn dus vooral mentaal schuw van de parasport, maar dan heb je je handicap (nog) niet geaccepteerd, of je weet niet goed hoe je er mee om moet gaan. De paralympische sportwereld en het netwerk eromheen is inmiddels zo groot dat er genoeg hulpmiddelen zijn die je kunnen helpen. Denk aan mentale trainingen, maar ook aan communiceren met andere sporters.”

Paralympisch


Paradressuur is een Paralympische sport. “Je kunt met paradressuur net zoveel bereiken als in de reguliere sport, alleen is het in je eigen grade. Het mooie van onze sport is dat je paradressuur en reguliere wedstrijden mag rijden, dus wij hebben twee kansen.” In de reguliere sport start Nicole met Bubbles in de klasse B en met Wallace NOP in het L1. “Een medaille op de Paralympische Spelen is net zo belangrijk als een medaille op de Olympische Spelen. Helaas krijgen we die erkenning nog niet. Maar ieder jaar komt er meer media aandacht en gaat het prijzengeld omhoog, dus ik heb er vertrouwen in dat het goed komt.“

Bekijk hier de mini-docu over Nicole den Dulk.


Kijk hier of je in aanmerking komt voor de classificatiekeuring.


Bron: Bitmagazine.nl
140824873_ABFweb