120503281_ABFweb
120503281_ABFweb

Lastig paard? Kijk naar jezelf

Nieuws

Een paard dat niet stilstaat met opstijgen, de trailer niet ingaat, slecht meeloopt of zelfs gaat liggen: welk probleem je ook hebt met je paard, het is oplosbaar. Daar is gedragsdeskundige voor mens en paard, Petra Vlasblom, van overtuigd. Met haar bedrijf 2Moons helpt ze mensen die problemen hebben met hun paarden. Ze richt zich daarbij niet alleen op het paard, maar ook op degene die ermee omgaat. Want uiteindelijk moet niet alleen het gedrag van het paard veranderen, als je blijvend effect wil hebben, zal ook dat van de eigenaar moeten veranderen.


Het begint allemaal met begrip en kennis. Begrip voor waarom een paard de dingen doet die hij doet, maar ook kennis van jezelf en je eigen handelen. Petra Vlasblom is van mening dat als mensen zich er beter van bewust zijn wat ze zelf doen en weten waarom een paard iets doet, alle problemen zijn op te lossen. Het is volgens haar ook veiliger en zinvol om je te verdiepen in het natuurlijke gedrag van een paard als je met paarden omgaat.

Hondencursus


[caption id=”attachment_82200” align=”alignright” width=”208”] Petra Vlasblom.[/caption]

“Als je een hond neemt, gaan de meeste mensen op cursus om te leren hoe ze ermee om moeten gaan. Mensen die een paard kopen, nemen meestal alleen rijles. Het is toch gek dat we bij een paard van 600 kilo ons minder verdiepen in zijn gedrag dan wanneer we een hond nemen? Als je je verdiept in het gedrag van paarden, dan leer je hoe een paard iets leert en hoe je hem kunt motiveren en stimuleren om iets te doen.”

Natuurlijk gedrag


Volgens Petra is het gedrag van elk paard te beïnvloeden, ongeacht wat je ermee wil doen. Je zult je dan wel moeten verdiepen in het natuurlijke gedrag van een paard. “Hoe meer je weet van het natuurlijke gedrag van je paard, hoe sneller je dingen kunt oplossen. Want, als je weet waarom een paard bepaald gedrag vertoont, kun je het ook oplossen.”

Lichaamstaal


Alleen, dan ben je er nog niet, want er bestaat ook nog zoiets als een factor mens. Paarden communiceren via lichaamstaal en ze zijn meester in het lezen van onze lichaamstaal. “Een paard kun je niet voor de gek houden, je vertelt altijd iets met je lichaamstaal.” Dus als je met paarden omgaat, moet je weten wat je zelf uitstraalt. “Bij het leren begrijpen van een paard, hoort ook het leren begrijpen van jezelf. Het is niet altijd makkelijk om dingen van jezelf te zien”, zegt Petra. Maar ze weet zeker: “Hoe beter je jezelf leert kennen, hoe beter je met paarden kunt omgaan.”

Negatief denken


Als jij negatief over iets denkt, is dat vaak ook te zien aan je lichaamstaal. Dus als jij je paard in de trailer wil zetten, maar er niet in gelooft, zal dat zichtbaar zijn voor je paard. “Negatief denken over iets, maakt je zwak. Als je ergens niet in gelooft, ga je dat fysiek uitstralen.” Andersom werkt het ook, zegt Petra. “Positief over iets denken, maakt je sterk.”

Tijdsdruk


Terug naar begrip, of eigenlijk respect, voor je paard. Wij willen hem in de trailer zetten, omdat we bijvoorbeeld naar een concours willen. Vaak hebben we daarbij ook nog eens een tijdsdruk, maar een paard heeft daar allemaal geen boodschap aan. In zijn belevingswereld willen we hem in een verschrikkelijk hokje stoppen en dan nog onder dwang ook.

Parachutesprong


Volgens Petra is de manier waarop je iets van een paard vraagt, bepalend hoe hij erop reageert. Vraag je iets met heel veel druk en dwang, dan zal zijn weerstand groter worden. Ze legt het uit aan de hand van een parachutesprong: als jij bang bent om uit het vliegtuig te springen, maar iedereen gaat tegen je tekeer om te springen, zet je je alleen maar verder schrap. Je weerstand wordt groter.”

Rust


Rust is hierbij een belangrijke factor. Als iemand met heel veel rust aan jou vraagt of je toch wil springen, zul je jezelf al wat opener opstellen. “En toch stelt iemand diezelfde verschrikkelijke vraag”, zegt Petra. Zo werkt het ook met paarden. Je zult jezelf dus anders moeten opstellen ten opzichte van je paard, om diezelfde vraag te stellen.

Verander zelf


Zelfontwikkeling speelt dus volgens Petra een grote rol in de omgang met paarden, als je iets van je paard gedaan wil krijgen. “Je moet je steeds afvragen: wat kunnen wij in onszelf ontwikkelen om onze paarden nog beter te kunnen trainen?” Het paard blijft daarbij altijd hetzelfde paard, zegt ze. Het is aan ons om het paard leren te begrijpen. “Je kunt geen enkel paard veranderen, je kunt jezelf wel beter afstemmen op je paard.” Zodoende krijg je het door jou gewenste gedrag bij je paard te zien.

Workshops


Petra geeft via 2Moons cursussen om je te verdiepen in het gedrag van paarden. Je kunt zelf ook gedragsdeskundige worden. Of als je een probleem hebt met je paard, kun je een van de trainers van 2Moons vragen om je te helpen. Om beter te beseffen wat zij met je paard doen, maar ook, wat je zelf moet gaan doen, geeft Petra workshops. Bovenstaande informatie is een onderdeel van zo’n workshop. “Ik kan het paard van iemand wel trainen en het gedrag dat hij laat zien veranderen, maar dan moet de eigenaar ook leren hoe hij met zijn paard om moet gaan. Zie het als een computer waar nieuwe software is opgezet. Je moet leren hoe je met die nieuwe software moet omgaan.”

Bron: Bitmagazine.nl
Petra1