20170715_152942
20170715_152942

De Kruising: Fjord x Frans warmbloed

Nieuws

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje?


De Kruising:


Fjord x Frans warmbloed


Naam: Utelo


Stokmaat: 1.45 m


Geslacht: ruin


Kleur: Valk


“Is het een IJslander?” Die vraag krijgt Michelle Pourquié vaak over haar pony Utelo. Anderen zien dat er Fjord in zit, maar gaan er niet vanuit dat het een kruising is. En dat is het wel. Althans, dat vermoedt Michelle.

Henson


“Utelo komt uit Frankrijk uit een gebied waar Fjordenkruisingen (ook wel Henson genoemd) worden gefokt voor dagtochten in die streek. Deze paarden lijken sprekend op mijn pony en omdat het hetzelfde gebied is, denk ik dat hij ook een Henson is. Ik heb het uitgezocht en vond dat ze Fjorden vaak kruisen met Franse warmbloeden, meestal Anglo-Arabieren.”

Smalle van een Frans warmbloed


Michelle denkt dat haar pony een kruising Fjord met Anglo-Arabier is, vanwege zijn postuur. “Ik zie het smalle van een Arabier in hem terug. Een Fjord is veel breder en dat is mijn pony totaal niet. Hensons staan erom bekend dat ze niet zo breed zijn als een Fjord, maar ook niet zo smal als de Anglo-Arabier.”

Fjordenhoofd


Dat er Fjord in Utelo zit, ziet Michelle aan meerdere eigenschappen. “Als eerste de kleuren, hij heeft een aalstreep en twee kleuren manen. Zijn kleur vacht is valk, wat dicht bij de kleur van een Fjord komt. Ik vind hem ook een Fjordenhoofd hebben, lekker groot en breed. En verder het karakter, koel en rustig.”


Manegewerk


Utelo is op zijn zesde naar Nederland gekomen. Dat is nu twee jaar geleden. Michelle zag hem voor het eerst op een manege. “De manege had hem gekocht om te kijken of hij geschikt was voor het manegewerk. Hij kwam verwilderd aan. Overal zaten klitten, zelfs in zijn vacht. Wij denken dat hij in Frankrijk als hengst in de kudde heeft geleefd en waarschijnlijk vlak voor zijn transport is gecastreerd. Bij de eerste blik van hem was ik verkocht. Ik mocht de eerste week al met hem wandelen en we hadden toen al een klik. Later mocht ik ook gaan rijden maar we moesten hem nog alles leren want hij kende nog niets. Dus je kunt wel zeggen dat we een band vanaf het begin hebben opgebouwd.”

Verkocht


In april van dit jaar kocht Michelle Utello. Hij is nu 8 jaar oud. “Hij heeft ongeveer anderhalf jaar op de manege gestaan en is daarna verkocht aan iemand anders. Na een half jaar kwam hij terug en heb ik hem gekocht. Helaas was hij toen kreupel en was het onzeker of hij ooit wel weer goed kon lopen. Ik heb hem toen gekocht en hem meegenomen naar Texel waar hij veel land heeft om rond te lopen. Ik bleef in hem geloven dat het goed zou komen en je raad het al, hij loopt weer top! Ik vertrouw op hem en hij op mij!”

Lol


“Onze doelen zijn vooral veel lol hebben en dat hebben we op dit moment met filmpjes maken voor YouTube. We maken dan vooral filmpjes van de momenten die ik heb met Utelo. Ik vind het ook erg leuk om terug te zien. Ik ben begonnen met filmpjes maken op het moment dat ik Utelo kocht en meenam naar Texel.

Vind je de kruising Fjord x Franse warmbloed een aanrader?


“Ja, zeker zou ik weer voor zo’n kruising kiezen. Het is de perfecte kruising en vooral erg flexibel. Als je opzoekt wat de Henson allemaal kan dan vind je dat ze in de sport soms ook voorkomen. Ze springen, crossen en kunnen dressuur. Voor buitenritten zijn ze natuurlijk gemaakt en dan vooral de moeilijk bereikbare plekken. Ook las ik dat er zelfs een Frans poloteam bestaat met alleen maar Hensons. Dus een erg flexibel ras.”

Filmpje


Michelle maakt filmpjes van wat zij met haar pony Utelo meemaakt. Benieuwd? Bekijk dan onderstaand filmpje waarin ze vertelt en laat zien hoe ze Utelo heeft ontmoet.


Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.


[gravityform id="1190" title="true" description="true"]

Bron: Bitmagazine.nl