winnares NK vlechten
winnares NK vlechten

Britt Koenraads wint NK vlechten 2017

Nieuws

Met een kritische blik bekeek de jury bestaande uit Bastiaan de Recht, Melissa Newman en Dorien van Dijk de creaties van de drie finalisten in de categorie 16+ van het NK Vlechten. Uiteindelijk kon er vandaag maar één de winnaar zijn: Britt Koenraads ging ervandoor met de hoofdprijs bestaande uit een groomingset van NAF, een bon ter waarde van € 75  voor een paardensieraad van Horsier, een Bit-goodiebag en fotoshoot t.w.v. € 100.


“Britt scoorde op alle vlakken het meest consequent. Haar vlecht was bovendien superstrak gevlochten en ook was er duidelijk aandacht besteed aan de afwerking”, vertelt Dorien van Dijk, hoofdredacteur van Bit, namens de jury. Britt reageert blij verrast. “Ik vind het echt een heel leuke ervaring! Ik was wel een beetje zenuwachtig. Ik vond de concurrentie ook echt supergoed.”

Shoelace Horsebraid


Britt heeft veel geoefend op haar met haaknaalden in elkaar gezette vlecht, die ze de ‘Shoelace Horsebraid’ noemt. In de voorpluk gebruikte ze dezelfde techniek. De staart vlechtte ze met vier strengen rond waarvan drie strengen haar en één streng paars lint. “Op de vlecht in de manen heb ik veel geoefend. De staartvlecht bedacht ik eigenlijk gisteren pas tijdens het oefenen.” Model voor de vlecht was Britt haar eigen pony Basje. “Ik heb Basje al veertien jaar. Hij is nu twintig. Vandaar dat hij niet zo onder de indruk is hier. Naast het vlechten van zijn manen wandel of men ik vaak met hem. Ook kan hij wat vrijheidsdressuurkunstjes.”

Moeilijke beslissing


Het was voor de jury lastig om een keuze te maken uit al die prachtige creaties. Dit bleek ook wel uit de punten. Het verschil was niet groot. Met 0,2 punt verschil eindigde Anne-Fleur Vlot op de tweede plaats. “De vlecht scoorde heel hoog op het onderdeel creativiteit. Anne-Fleur maakte een ronde vlecht van vier strengen afgewerkt en toverde daarbij zowel manen als staart om tot vlinderstrikjes. Ook matchte haar eigen haar met die van het paard. De afwerking van het geheel had alleen nog net iets beter gekund.” Emma Poutsma eindigde met haar paard Anky op de derde plek. Anky vond het allemaal behoorlijk spannend en wilde eerst niet zo goed stilstaan, maar de vlecht was toch goed gelukt. “De vlecht was strak, erg netjes. Het was qua techniek alleen niet de moeilijkste vlecht.”

Beoordeling


De jury beoordeelde het trio op verschillende onderdelen. Zie hieronder het gemiddelde. BrittAnne FleurEmma
 Creativiteit 8,2 97,5
 Techniek 7,8 9 7,8
 Netheid 8,8 7 9
 Afwerking 8,7 7 6,5
 Totaal: 8,4 8,2 7,7

Bron: Bitmagazine