Merrie en Veulen
Merrie en Veulen

Zeg het met paarden: Help, ik ben drachtig

Nieuws

Hey Afke. Hoeveel weet jij van de fokkerij? Ik ben namelijk vijf maanden ‘drachtig’ en ben vreselijk moe. Of lui. Maar ik denk zelf eigenlijk dat het vermoeidheid is. Tips? Loes

Antwoord: gefeliciteerd Loes! Spannend. Ik heb zelf één knappe en getalenteerde nakomeling op mijn naam staan, maar zou mezelf geen fokker durven noemen. Daarvoor heb ik te weinig ervaring. Uiteraard heb ik weleens een artikel over drachtige merries geschreven dus dat heb ik erbij gepakt.
Dit is wat de deskundige me destijds vertelde: merries schijnen zich al heel vroeg in de dracht anders te gedragen door alle hormoontjes. Bij veel merries is dat een positieve verandering. Ze komen zelfverzekerder en assertiever over. Drachtige merries schijnen zelfs met een meer opgeheven hoofd te lopen. Dat komt door het hogere progesterongehalte in het bloed. Dat heeft een anabolische werking waardoor merries zich beter voelen en het heeft zelfs een positieve invloed op de gezondheid. Volgens de deskundige die ik interviewde stralen veel drachtige merries. Maar als ik het goed begrijp zie jij geen appeltjes op jouw vacht en voel je je ook minder stralend?
Ik weet het niet, Loes. Er groeit iets in je. Hij of zij wordt vast heel lief en schattig, maar tot die tijd vergelijk ik het toch met een soort superteek. Lijkt me redelijk dat je wat vermoeider bent, maar misschien kun je dat beter bespreken met iemand die er wél verstand van heeft.
Mijn enige tip: hou je taai en laat je wat vaker groomen.
- Afke
Afke Teunen schrijft al twintig jaar over paarden. Ze is tekstschrijver, géén therapeut. Het opvolgen van haar advies is dan ook op eigen risico 😉

Over Zeg het met paarden

Misschien herken je dit: een vriendin van stal moppert over haar chagrijnige broer en jij stelt voor om hem als een bokkig paard te benaderen. En die tip vindt ze nog zinvol ook! ‘Zeg het met paarden’ werkt net zo. In deze tweewekelijkse vragenrubriek worden paarden en paardengedrag gebruikt om antwoord te geven op persoonlijke vragen van ruiters. Want paarden begrijpen we tenminste.

Heb jij een vraag, durf je dat aan? Mail naar Redactie@bitmagazine.nl.