jessie jazz
jessie jazz

Oude liefde roest niet voor Miss Nederland

Nieuws

Voor Jessie Jazz Vuijk was haar benoeming tot Miss Nederland in september 2015 de aftrap van een internationaal avontuur. Ze schitterde erop los tijdens de Miss Universe verkiezing en leidt sindsdien een leven in de schijnwerpers. Onlangs herontdekte ze haar oude liefde: paardrijden. “Bij paarden hoef ik niet alleen maar knap te zijn, heerlijk!”


Ze was net kleuter-af toen ze haar zinnen zette op paardrijles bij de Rotterdamsche Manege in Kralingen. “Met mijn zes jaar was ik nog net te jong om te mogen beginnen, maar ik wilde zo ontzettend graag paardrijden dat het uiteindelijk is gelukt. Ik was toch aan de lange kant voor mijn leeftijd”, herinnert Miss Nederland Jessie Jazz Vuijk zich met een lach. Jarenlang was ze meerdere malen per week op de manege te vinden. “Ik leste één of twee keer per week en mocht in het weekend vaak een manegepaard van stal halen en vrij rijden. Dat vond ik een feestje.” Toen ze met haar familie de grote stad verruilde voor het ‘boerendorpje’ Delfgauw, sloot ze al snel vriendschap met een paar gelijkgestemde paardenmeisjes. “Mijn beste vriendinnetje had een Fries en een KWPN’er en ik mocht de Haflinger van haar nichtje verzorgen en rijden.” Haar kinder- en vroege tienerjaren bracht Jessie grotendeels buiten door, vrij rond crossend op de rug van Haflinger Sophie. “Het dressuurmatige rijden liet ik los. Voor mij geen rondjes meer rijden in de bak. Sophie en ik scheurden door het bos, vaak zonder zadel en hoofdstel, met niets anders dan een halster. Die vrijheid met het paard vond ik heerlijk!”

Jessies leven als paardenmeisje stopte toen ze op zeventienjarige leeftijd voor haar studie naar Amsterdam verhuisde. “Sophie overleed op een gegeven moment en mijn hart was toen zo gebroken dat ik tot voor kort niet meer heb gereden. Sophie was echt mijn maatje. We waren hele dagen samen op pad en we hadden allebei zo’n lol samen. Soms telde ik van tien tot nul. Ze wist dan dat ze bij nul mocht weggalopperen, maar bij drie hield ze het meestal al niet meer. We hadden een bijzondere connectie. Ik heb zoveel mooie herinneringen aan haar, buiten galopperend met de wind door mijn haren. Zonder haar voelde het gewoon niet hetzelfde.”

Miss verkiezing


Toen Jessie Jazz drie jaar later tot Miss Nederland werd uitgeroepen begon voor haar een internationaal avontuur. Eind 2015 vertegenwoordigde ze Nederland tijdens de Miss Universe verkiezing. “Het was heel bijzonder om met al die meiden in contact te zijn. Tijdens deze verkiezing kwamen zo veel verschillende culturen bij elkaar. Iedereen ging onwijs leuk met elkaar om. Er was geen sprake van haat en nijd, maar de sfeer was onderling juist heel knus en gezellig. We werden af en toe met z’n allen een beetje rebels, want we mochten niet zo veel en we giebelden erop los in het hotel.” De livestream van de verkiezing werd door drie miljard mensen bekeken. “Het was in een woord bizar om dat te beseffen, terwijl ik daar in badkleding over het podium liep en het trucje deed wat ik had geleerd. Dríé miljárd mensen keken daarnaar. Ik dacht: wat doe ik mezelf aan? Tegelijkertijd waren die angst en die spanning echt bijzonder.” Na de verkiezingen volgde haar deelname aan het televisieprogramma Robinson. “Ook dat was weer een bizarre ervaring, maar ik zie het echt als iets heel moois om mee te mogen maken”, benadrukt Jessie Jazz. “Uiteindelijk bewandel ik nu wel het pad dat heel erg bij me past en het is leuk om dat te ontdekken.”

Verademing


Na al die glitter en glamour zijn paarden voor Jessie Jazz een verademing. “Een mooie manier om lekker met mijn poten in de klei te staan, en omringd te zijn door natuur. Rondom paarden draait het niet om formats. Ieder mens met elk beroep kan het doen en voor mij is het een heerlijke manier om mijn hoofd leeg te maken. Te paard ben je echt gefocust op het paard en die focus is altijd heel goed.” Toen Jessie Jazz onlangs voor het eerst sinds een aantal jaar weer in het zadel zat, laaide haar oude liefde voor paardrijden direct weer op. “Ik voelde meteen hoe erg ik het had gemist. Het voelde zo vanzelfsprekend en vertrouwd om weer op een paard te zitten. Het stalmeisje was verbaasd over de manier waarop het paard waar ik op zat op me reageerde. Ze vertelde dat hij normaal gesproken hard met zijn hoofd gaat schudden als hij wordt bereden door iemand die hij niet kent. Bij mij was hij heel rustig. Ik vond dat wel grappig om te horen. Dieren voelen zo veel aan. Dat maakt paardrijden zo mooi voor mij. Je deelt energie en schept echt een band. Ik vond het erg fijn om weer te rijden. Ondanks het feit dat ik het lang niet had gedaan, was ik helemaal niet bang. Integendeel. Ik dacht meteen: dat moet ik weer vaker doen! Ik heb meteen met de Amsterdamse manege afgesproken dat ik maandelijks aan een buitenrit ga meedoen. Jammer genoeg woon ik in de stad, wat het moeilijk maakt om lekker vaak in de natuur te rijden. En dat is nu juist wat ik zo heerlijk vind. Ik zie mezelf niet rondjes rijden in een binnenbak. In mijn ogen hoort een paard vrij tussen de bomen te kunnen rennen. Dát vind ik leuk.”

 

Eigen paard


Een eigen paard zit er voor Jessie Jazz voorlopig niet in. “Op het moment ben ik zo druk met werk en maatschappelijke dingen, en ik moet hier ook regelmatig voor reizen. Paarden zijn nooit echt uit mijn leven geweest. Springruiter Laurens Gräper is de zoon van mijn stiefvader, dus met hem en zijn partner Gisella Bartels spreek ik natuurlijk regelmatig over paarden. Als ik daar ben, knuffel ik volop met de paarden daar. Ik denk echt dat mijn liefde voor paarden later nog meer ruimte gaat krijgen. Als ik een stabieler leven heb, met een echt thuis – op Ibiza of ergens anders – en misschien wel kinderen. Dan zou ik misschien wel een eigen paard willen. Maar de komende tijd is dat niet haalbaar.” Momenteel bestaat het leven van Jessie Jazz uit veel modellenwerk en het maken van eigen formats. “Dit zijn formats voor televisieprogramma’s of kleinere online programma’s. Ik probeer programma’s te maken die ik zelf leuk zou vinden om te bekijken. Het leuke hieraan is dat ik veel mensen in de business ontmoet. Het is echt een leuke business. Men denkt soms wel dat er veel oppervlakkigheid en nepheid te vinden is, maar ik ontmoet juist heel interessante, fijne mensen.” Jessie Jazz heeft bovendien plannen in overvloed. “Ik wil de komende tijd zoveel mogelijk reizen en focus me op het opzetten van mijn eigen business. Het is nog te pril om daar meer over uit de doeken te doen, maar er komen leuke dingen aan.”

Het volledige artikel lees je in Bit Mode. Deze ontvang je gratis bij Bit 249. Deze uitgave ligt vanaf vrijdag 22 september in de winkel. Of bestel ‘m online!

Jessies outfit
Jessie Jazz draagt op de foto kleding van Dubarry. Kijk op www.dubarry.nl voor meer informatie. Te paard draagt ze een rijbroek van Accademia Italiana en een cap van Uvex. Meer over deze merken weten? Surf naar www.accademiarijbroeken.nl en www.uvex.nl.

Jessie Jazz Vuijk
Jessie Jazz Vuijk
Jessie Jazz Vuijk