Uitgelichte afbeelding
Uitgelichte afbeelding

Op zoek naar de mooiste ruiterpaden van Nederland

Nieuws

Met je handdoekje languit op het strand liggen? Best lekker. Maar er gaat natuurlijk niks boven een strandrit! Maartje Bakker test met het HV Polo Team de mooiste ruiterpaden van Nederland. Dit keer: een actieve ochtendrit door de Hollandse Duinen.


Een mooie zondagmorgen in september: hét ideale moment voor een rit door de duinen en over het strand. Toch zijn de meiden van het HV Polo Team best een beetje gespannen. Maartje Bakker legt uit waarom. “Je rijdt toch op een ‘vreemd’ paard en het strand zijn wij niet gewend. Ik ben heel benieuwd hoe de paarden straks reageren op de zee, de wind en de open vlakte.”

Weten waar


De Holterberg,, De Loonse en Drunense Duinen, het Amsterdamse Bos… Maartje is inmiddels expert als het gaat om ruiterpaden. Sinds het najaar van 2016 maakt ze samen met HV Polo de videoserie ‘De Mooiste Ruiterpaden van Nederland’. “Het is ongelooflijk hoeveel mooie ruiterpaden een klein, dichtbevolkt land als Nederland heeft. Maar je moet wel weten waar je moet zijn. Dat is precies de reden dat we deze serie maken. Noordwijk is ook zo’n plek. Prachtig mooi, maar je moet wel even weten waar en wanneer je mag rijden.”

Fenomenaal uitzicht


Bij Manege Recreatie De Stal weten ze die mooie plekken heel goed te vinden. En, ook fijn voor het testteam, de paarden van de manege zijn wel wat gewend. Al snel hebben de meiden door dat ze heel braaf zijn. Maartje: “Ze luisteren zelfs naar stemhulpen. Ideaal.” De twee uur durende rit begint in het bos, gaat daarna door de duinen en eindigt op het strand. “Het is een behoorlijke klim vanaf de laatste duin naar het strand. Eenmaal boven weet je niet wat je ziet. Echt een fenomenaal uitzicht. We konden helemaal naar Zandvoort kijken. Het was dan ook wel een heel mooie dag, met een strakblauwe lucht.”

Lekker de ruimte


Wil je deze route liever rijden met je eigen paard? Dan zijn er twee dingen waar je op moet letten: de tijden waarop je op het strand mag rijden. En de getijden! Maartje: “Rijden op het strand is het mooist bij laag water, want dan heb je heerlijk de ruimte om te galopperen. Dat geeft echt een kick. Ik kom hier zeker nog eens terug.”
In het bos