Lymfesysteem
Lymfesysteem

De werking van het lymfesysteem

Nieuws

Het lymfesysteem speelt een belangrijke rol in de algehele gezondheid van je paard. Het lymfesysteem zorgt er namelijk voor dat de hele weerstand stijgt, genezing en vernieuwing verbetert en het belangrijkste van alles is dat alle schadelijke afvalstoffen in het lichaam veilig worden afgevoerd. Maar hoe werkt dit lymfesysteem eigenlijk? Claire Schroijen van Equicrown NED legt ons hier meer over uit.


“Het lymfesysteem zorgt voor de afvoer van weefselvocht, ook wel lymfevocht genoemd. Dit lymfevocht bestaat uit water, eiwitten, ziekteverwekkers, afval- en gifstoffen, hormonen, enzymen en resten van cellen. Wanneer het lymfesysteem goed functioneert, zorgt het ervoor dat al deze afvalstoffen niet achterblijven in het weefsel maar worden afgevoerd. Het reinigen van het lichaam is dus de belangrijkste functie van het lymfesysteem”, legt Claire Schroijen uit.
‘Het reinigen van het lichaam is de belangrijkste functie van het lymfesysteem’

De ligging van het lymfesysteem


“Het lymfesysteem bestaat net zoals bij de mens uit verschillende lymfevaten, kanalen en lymfeklieren en ligt voor een groot deel net onder het huidoppervlak. Binnen het paardenlichaam bestaat het lymfesysteem uit maar liefst achtduizend lymfeknopen,die verdeeld zijn over het gehele lichaam en telkens voor een bepaald lichaamsdeel verantwoordelijk zijn. Ter vergelijking, mensen hebben maar slechts zo’n vierhonderd tot zeshonderd lymfeknopen in hun lichaam”.

“De lymfeklieren spelen ook een rol bij de vorming van witte bloedlichamen en de vorming van antilichamen, daarnaast kapselen lymfeklieren ook schadelijke bestanddelen van het lymfevocht in. De lymfeklier is dus een soort verzamelpunt van afvalstoffen voordat het wordt afgebroken en daarom zijn lymfeklieren erg belangrijk in het lichaam. Zoals op de afbeelding te zien is, ligt in het linker halsgebied het belangrijkste lymfestation, ‘de terminus’ (lnn cervicales profundi). Dit is tevens het grootste afvoerstation in het lichaam. Het lymfesysteem in het paardenlichaam heeft dus een hele belangrijke taak en werkt daarom ook nauw samen met andere orgaansystemen zoals het zenuwstelsel, de bloedcirculatie en het immuunsysteem”.

Behandeling aan het lymfesysteem


Claire legt verder uit dat “het behandelen en masseren van het lymfesysteem kan alleen in een ontspannen staat. Het lymfesysteem is namelijk heel gevoelig. Wanneer het paard dus gespannen is, klappen de lymfevaten dicht en stroomt het weefselvocht niet meer goed door. Het is dus heel belangrijk dat je paard voldoende ontspannen is, zodat het lymfesysteem zijn werk kan doen. Wanneer je een paard een manuele lymfebehandeling wilt geven, is het belangrijk om te weten dat het weefselvocht maar één kant op stroomt. Door middel van kleppen kan het maar één kant op stromen en kan het vocht dus niet zo maar terug lopen. Op de afbeelding kun je zien aan de pijltjes welke kant het weefselvocht dan heen stroomt.”

“Een manuele lymfebehandeling wordt met hele zachte aanraking gedaan, want zodra er teveel druk extern of intern op het lymfesysteem staat, wordt de lymfe dichtgedrukt en werkt het niet meer naar behoren. Dit kan ook gebeuren tijdens stress, drukte of een ontsteking in het lichaam, waardoor er op den duur blessures of problemen kunnen ontstaan”.

Veel voorkomende problemen


“Één van de meest voorkomende problemen zijn stalbenen, dit kan komen door een beschadiging aan het lymfesysteem, ook kan het aangeboren zijn, maar vaak is de oorzaak te weinig beweging. Het lymfesysteem wordt namelijk op gang gebracht door “beweging”. De bloedsomloop werkt op de hartpomp, maar de lymfe in het lichaam stromen door de spierpomp en het hoefmechanisme. Ofwel, hoe meer beweging, des te meer stroming in het lichaam en daardoor dus ook een beter werkend lymfesysteem”.

Hoe een stalbeen ontstaat? Wanneer een paard meerdere uren per dag stil staat, door bijvoorbeeld op stal te staan, kan het lymfesysteem niet naar behoren werken. Hierdoor ontstaan er files in de lymfebanen en kan het weefselvocht niet snel genoeg afgevoerd worden, waardoor er vocht ophopingen ontstaan. Dit kan zich dan uiten in stalbenen. Stalbenen komen het meest voor aan de achterbenen, dit komt omdat het weefselvocht en de afvalstoffen in de achterbenen de langste weg hebben om afgevoerd te worden”.

“Naast stalbenen is zomereczeem ook een bekend probleem wat veroorzaakt kan worden door een slecht werkend lymfesysteem. Door de lymfe in de nek en hals te stimuleren met zachte aanrakingen, worden de afvalstoffen beter en sneller afgevoerd”.

Andere veel voorkomende problemen door een slecht-werkend lymfesysteem in het lichaam zijn:

●       Overbelaste pezen en spieren

●       Peesontsteking

●       Mok

●       Hoefbevangenheid

●       Spierbevangenheid

●       Oedemen / zwellingen

●       Einschuss

●       Chronisch progressief lymfoedeem (CPL)

●       Slecht helende wonden

●       Verkoudheden

●       Slechte algehele weerstand

●       Onrustige angstige paarden

●       Traag herstel na intensieve inspanning

“Er zijn dus verschillende lichamelijke problemen die herleid kunnen worden uit een slecht-werkend lymfesysteem, mede omdat het lymfesysteem ook veel invloed heeft op de verschillende andere processen in het lichaam”, aldus Claire Schroijen.

Stimuleren van het lymfesysteem


“Er zijn verschillende manieren om het lymfesysteem een beetje te helpen. De allerbelangrijkste is je paard zoveel mogelijk vrije beweging te geven, maar zachte aanrakingen op de juiste plekken kunnen zeker ook meehelpen. Door bijvoorbeeld heel zachtjes over de terminus te wrijven, stimuleer je de werking van het afvoerstation en dus het algehele lymfesysteem. Je zet als het ware een aanzuigende kracht in werking.”

“Daarnaast stimuleert het afspoelen van de benen met lauw water ook het lymfesysteem. Wanneer je met te koud water afspoelt, klapt het lymfesysteem juist dicht omdat het dit als stress ervaart; en we hebben net geleerd dat een lymfesysteem niet optimaal kan werken in een stressvolle situatie. Dit is dus een belangrijk punt om op te letten. Wil je toch graag met koud water afspoelen of koelen? Kies er dan voor om een wisseldouche te geven, waarbij je de benen met lauw water afspoelt en speelt met een beetje kouder en weer een beetje warmer water. Hiermee ondersteun je het lymfesysteem en de bloedcirculatie”.

“Wanneer het paard terugkerende lymfeproblemen heeft, kan manuele lymfedrainage (MLD) een goede uitkomst zijn. Hierbij wordt het lymfesysteem geregeld ondersteunt door een manuele behandeling en kan het zijn werk goed blijven doen. Een mooie combinatie met een manuele lymfebehandeling kan lymfe taping zijn, omdat je hiermee het lymfesysteem langer activeert om het werk goed te doen”, aldus Claire Schroijen.
Wil je meer lezen over het afweersysteem of taping bij paarden? Dan zijn deze artikelen misschien leuk voor je!

-Taping, wanneer wel juist? 

-Het afweersysteem van je paard

-Taping, effectief voor paard en ruiter

Bron: Bitmagazine.nl