19113672_1813714738645529_1990009389602476591_n
19113672_1813714738645529_1990009389602476591_n

Zo bouw je je eigen schriktrainingparcours

Nieuws

In het artikel ‘De basis van een geslaagd schriktrainingparcours’ geeft Horse agilitytrainer Joyce de vos een aantal belangrijke tips die de basis vormen van je schriktraining. In dit artikel vertelt ze vervolgens welke materialen je kunt gebruiken tijdens je training en hoe je eventueel zelf obstakels kunt maken.


“Het bouwen van een schriktrainingparcours is eigenlijk best simpel, er zijn heel veel verschillende materialen die je daarvoor kunt gebruiken. Kijk eens goed rond in je garage wat je tegenkomt; een paraplu of parasol, een vlag, slingers, een zeiltje...”, vertelt Joyce de Vos. “Altijd als ik in de stad ben, kijk ik ook goed om me heen of ik toevallig nog iets tegenkom wat ik kan gebruiken. Ook zijn bepaalde dingen wel zelf te maken, maar als je dit gaat doen zorg dan wel dat het ook veilig is.”

Opblaasdieren


“Opblaasdieren zijn ideaal om te gebruiken bij je schriktraining. Je hebt ze in allerlei verschillende formaten en uitvoeringen. Dat is handig, zo kun je eerst met een wat kleiner opblaasbeest beginnen en later pas een grotere gebruiken. Van alle dieren is de ‘unicorn’ misschien wel het meest geschikt, paarden vinden het maar wat vreemd dat dit ding zoveel op hen lijkt.” In het artikel ‘De basis van een geslaagd schiktrainingparcours’ legt Joyce uit hoe je opblaasdieren kunt gebruiken in je parcours.

 

Vliegengordijn
“Wij gebruiken speciale staanders om het vliegengordijn aan te bevestigen: een olievat met een buis erin zodat je een goed frame hebt. Ik kan me voorstellen dat dit niet voor iedereen thuis haalbaar is, maar met een goede hindernispaal of een glad weilandpaaltje die je makkelijk in de grond kunt steken. Deze kun je dan verlengen met bamboestokken die je kunt kopen bij een tuinwinkel. Vervolgens hoef je nog maar één bamboestok horizontaal vast te maken met tiewrap en dan kun je daar je vliegengordijn aan vastmaken. Het makkelijkste is om een vliegengordijn te kopen, het liefst gelijk twee zodat je ze naast elkaar kunt hangen en het breed genoeg is. Zelf maken kan natuurlijk ook. Ook leuk is het om gebruik te maken van zwemnoodles, dit zijn schuimrubberen buizen die je ook wel gebruikt tijdens het zwemmen. Hier kun je een gat doorheen boren, zodat je ze met een touw op kunt hangen aan de dwarsliggende bamboestok. Als je op deze manier een stuk of vijf naast elkaar hangt, heb je een leuke variant op het vliegengordijn.”

Cavaletti


“Ik maak ook veel gebruik van materiaal dat ik thuis al in de bak heb staan. Zo gebruik ik bijvoorbeeld een cavaletti die het paard dan aan de hand kan springen, maar maak deze dan net wat spannender door er bijvoorbeeld gekke planten naast te zetten.”

Ballonnen
“Leg vier springbalken in een vierkant zodat er een vak ontstaat waar je ballonnen in kunt leggen. Hier kun je dan vervolgens doorheen stappen, en als dat goed gaat zelfs draven of galopperen. De ballonnen vliegen dan natuurlijk alle kanten op, soms knapt er een keer eentje, dat is natuurlijk behoorlijk spannend voor sommige paarden. Dit kun je het beste in een binnenbak doen, buiten waaien de ballonnen natuurlijk allemaal weg.”

 

 

Plastic flessen


Je moet er misschien even voor sparen, maar als je een hoop plastic flessen hebt kun je hier weer een leuk obstakel van maken. “De flessen kun je plat trappen en net als de ballonnen in een vak te leggen om er overheen te stappen. Het knisperende en krakende geluid vinden sommige paarden angstaanjagend. De flessen moeten wel echt goed plat zijn, leg ze niet zo in het vierkant, want dan blijven ze misschien aan de hoeven van het paard plakken als ze er op gaan staan”, vertelt Joyce.

Horse Agilty Hoop
“Wij maken deze van drainagebuizen, dit zijn geribbelde buizen van ongeveer vijftien centimeter breed. We zetten dan twee van die gladde weidepalen op, die verlengen we met bamboestokken en daar schuiven we dan één zo’n buis overheen. Zo ontstaat er een poortje. Daarna heb je nog een stuk buis nodig voor het onderste gedeelte van de cirkel. Deze kun je vervolgens bevestigen aan de rest met klemmen die je ook van een stuk buis kunt maken. Neem een stukje buis (ongeveer twintig centimeter) en knip deze doormidden. Deze twee halfjes plak met de dichte kant naar elkaar toe aan elkaar, en klaar is je klem. De ene helft bevestig je aan het poortje, en het uiteinde van de onderste buis klem je in de andere helft. Zo zit de onderste buis wel vast, maar als je paard er tegen aan komt schiet hij los. Ook zou je de hoop kunnen maken van zwemnoodles door deze aan elkaar te maken met tiewraps. Vaak verkopen ze bij zwemnoodles opzetstukken waarmee je de noodles aan elkaar kunt zetten, daarmee kun je ook een klem maken waardoor de noodles makkelijk losschieten.”

“Bij deze oefening heeft je paard te maken met drie aspecten: hij moet ergens onderdoor, tussendoor en overheen. Het is verstandig om met één ding tegelijk te beginnen. Zet eerst alleen het bovenste gedeelte van de Horse Agilty Hoop op, zodat je je paard kunt laten wennen aan ergens onderdoor gaan. Gaat dit goed, dan kun je de hoepel langzaam verder opbouwen. Leg bijvoorbeeld het onderste gedeelte eerst op de grond, zodat je paard er gewoon overheen kan lopen. Van daaruit ga je steeds een stapje verder door het onderste gedeelte van de Hoop steeds een stukje te verhogen. Als dit goed gaat kun je het nog een stapje spannender maken door de hoepel aan te kleden met slingers, ballonnen, etc.”

Maak je eigen waterbak


 Door het water gaan is ook niet iets dat ieder paard zomaar durft, en daarom is het wel een leuke oefening voor tijdens je schriktraining. In een eerder artikel legde Joyce al samen met haar zus Jaydee uit hoe je zelf een vrolijke, budgetproof waterbak kunt maken.


 
Lees ook het artikel: ‘De basis van een geslaagd schriktraining parcours’. Hierin legt Joyce een aantal belangrijke basisprincipes van de schriktraining uit.

Bron: Bitmagazine.nl 
Stappenplan foto 4
19148885_1953078698296807_8253869370146225944_n
18342177_1932032583734752_3919347888683948501_n