170911180_ABFweb
170911180_ABFweb

‘Kijk eerst naar hoefstand voor je start met rechtrichtende training’

Nieuws

Rechtrichten wint steeds meer aan populariteit. Eén belangrijk element van het rechtrichten blijkt nog vaak over het hoofd gezien te worden. Het betreft het fundament van het paard, oftewel de hoeven. Rianne Dekker, bekapper en revalidatietrainer, vertelt wat ongelijke hoeven met een paard doen.


Je hebt vast wel een beeld bij wat ongelijke hoeven precies zijn, maar Rianne legt het nog even duidelijk uit: “Ongelijke hoeven, ook wel high-low hoeven genoemd, zijn hoeven waarvan de één hoger en steiler staat en de andere hoef lager en platter is. Dit zie je eigenlijk alleen bij de voorhoeven. De meeste paarden hebben alleen een klein verschil tussen beide voorhoeven.” Rianne vertelt dat echte high-low hoeven gelukkig minder vaak voorkomen.”

Kenmerken van een steile en platte hoef


“Ongelijke hoeven kunnen aangeboren zijn of door de jaren heen zijn ontstaan. En bij oudere paarden die al jarenlang ongelijke hoeven hebben zijn de hoefbeentjes soms ook niet meer gelijk. Maar in de meeste gevallen kun je er wel het één en ander aan verbeteren. Een groot verschil tussen een steile en een platte hoef is dat bij een steile hoef de hielen minder hard slijten. Optisch gezien zou je kunnen denken dat de hielen sneller groeien, maar dat is niet het geval. Een steile hoef kan daarnaast een omhoog gedrukte kroonrand en kraakbeenderen hebben en samengeknepen hielen. Bij een platte hoef slijt de teen minder snel, door de manier van landen. Je ziet bij een platte hoef ook eerder ondergeschoven hielen, een geplet straalkussen of een platte zool.”


Het effect van ongelijke hoeven


“Ongelijke hoeven zorgen voor een ongelijke beweging. En ongelijke beweging zorgt weer voor ongelijke hoeven. Het hangt dus met elkaar samen. Je kunt het effect van ongelijke hoeven ook zien als je naar het paard kijkt. Zo kan de ene schouder bijvoorbeeld hoger staan dan de ander en zie je vaak verschil in bespiering. Ook zal de lijn van de ruggengraat niet helemaal recht zijn. Nog een duidelijk zichtbaar gevolg kan zijn dat je paard de voorhoeven niet naast elkaar wil plaatsen, maar liever één van de hoeven naar voren zet.”

Dit merk je ervan tijdens de training


“Wanneer je rijdt dan zal je merken dat het rijden op de ene hand makkelijker gaat dan op de andere hand. Je voelt dit aan de teugels in de vorm van hard zijn aan de moeilijke kant. Het kan zelfs zo zijn dat je paard op zijn moeilijke hand onregelmatig loopt. Een paard dat met een scheef lichaam loopt, kan voor veel meer problemen zorgen.

Corrigeren hoefstand is onlosmakelijk verbonden met juiste training


Rianne geeft aan dat het corrigeren van hoeven geleidelijk aan moet gebeuren. “Dat heeft te maken met de vorm van het hoorn en de interne structuren. Hoeven hebben de tijd nodig om zich aan te passen aan nieuwe drukverdeling en van vorm (en groeirichting te veranderen.” Ze adviseert om naast de hoefstand te corrigeren de hoeven regelmatig te laten bekappen (om het verschil tussen de hoeven zo klein mogelijk te houden), ook qua training aandacht te schenken aan rechtrichtende training. “Het corrigeren heeft namelijk het meeste succes als tegelijkertijd het paard ook correct getraind wordt. Een paard zal nooit gelijke hoeven krijgen als hij ze ongelijk blijft belasten .”

Lees ook: Zonder hoeven geen paard

Bron; Bitmagazine.nl
DSC_5821
DSC_5560