Telefoon
Telefoon Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

5 grootste voordelen en belangrijkste nadeel van smartphone voor ruiters

Fun Opvallend

We lijken er niet meer zonder te kunnen in deze tijd. We hebben het dan natuurlijk over de smartphone. Bij sommige mensen lijkt deze wel vergroeid met de linkerhand. Anderen zijn er wat minder aan ‘verslaafd’.

Je kan er van alles mee, en er zitten super handige apps op.  En daar profiteren we ook als ruiters van. Hieronder lees je de 5 voordelen van de smartphone voor de ruiter én het belangrijkste nadeel. Herken je ze?

#1 Handig om bij je te hebben tijdens in geval van nood

Misschien heb je dit al eens meegemaakt; je bent in de stal van je paard of op de wei en je ontdekt dat hij kreupel is of niet fit oogt. Terwijl je een stalgenootje even wilt bellen of appen wat je het beste kunt doen of, in ernstigere situaties gelijk de dierenarts te willen contacten, ontdek je dat je smartphone nog thuis ligt. Dom! 

Hoe schakel je nu hulp in als er verder niemand op stal is te vinden? “Hoe deden mensen dat vroeger eigenlijk?”, vraag je je vast gelijk af.  “Moet ik een vuurtje gaan maken en met rooksignalen hulp seinen?”

Maar niet alleen is het super handig de smartphone te gebruiken in noodsituaties, maar ook om hem uit voorzorg bij je te hebben zoals wanneer je je paard gaat trainen in een rijbak of een buitenrit wilt maken. Want je weet immers nooit wat er kan gebeuren. Je kunt van je paard vallen, je kunt verdwaald raken… En zo kun je vast nog wel meer dingen bedenken.

#2 Even je calorieverbruik bijhouden tijdens buitenrit

Paardrijden is geen sport? Dat wordt gelijk de kop in gedrukt als je een handige app gebruikt als Endomondo. Hiermee kun je onder andere zien welke afstand je hebt gereden, hoe hard je ging tijdens die ene fijne keiharde rengalop en, misschien wel het belangrijkste, hoeveel calorieën je hebt verbruikt. Na afloop alleen nog even delen via de sociale media wanneer je tevreden bent met het resultaat. 

En mocht je totaal geen richtinggevoel hebben, dan zijn er ook navigatie hulpjes die je kunnen helpen. Voorbeelden zijn Paard & Kaart of een ruiterroute zoeken en rijden via de site van de KNHS. Zo voorkom je dat je ’s nachts een slaapplaats moet zoeken in het bos.

#3 Filmpjes maken en (live) delen via de sociale media

Het is heerlijk weer en dat roept om een fijne buitenrit, samen met stalgenootjes of in je eentje. En als je zo erg geniet, dan vraagt dat gewoon om het maken van een filmpje onderweg. 

Je bent inmiddels handig geworden in het tevoorschijn toveren van de smartphone zonder het contact met je paard kwijt te raken en je filmt erop los. Niet alleen leuk voor jezelf om bij thuiskomst na te kunnen genieten, maar ook om de thuisblijvers jaloers mee te maken door het filmpje te delen via whatsapp of sociale media. En dat is stiekem extra genieten, toch?

“Wow, het trainen gaat vandaag beter dan verwacht.” Ken je dit gevoel? Je vraagt je af hoe het eruit ziet vanaf de grond. Gelukkig heb je je smartphone bij je waar een goede kwaliteit camera op zit. Nu alleen nog een stalgenootje vragen om een filmpje te maken. Voelde het net zo goed als dat het er op het videofilmpje uitziet? De volgende zelfkritiek zal je vast bekend voorkomen: “Ai, wat doet mijn binnenhand?” “Waarom heb ik mijn hakken zo opgetrokken?” En: “Dat achterbeen mag wel iets actiever.” Misschien toch maar beter om het gevoel dat je erbij had vast te houden?

#4 Je topper laten vereeuwigen op foto

Geef het maar toe, iedereen is stiekem verliefd op zijn eigen paard. Er is geen ander paard dat zo mooi en lief is als die van jou. Terwijl anderen uit jouw vriendengroep foto’s delen van zijn of haar kinderen, staat jouw hele tijdlijn vol met jouw paard. 

Je paard in de wei, een foto terwijl je aan het trainen bent of een foto van dat aandoenlijke koppie dat over de staldeur komt, we krijgen gewoon geen genoeg van het maken van foto’s. En daarvoor gebruik je natuurlijk je smartphone. Heb je weer nieuwe foto’s om overal met je mee te dragen en bij te zwijmelen.

#5 Nooit meer je proevenboekje vergeten

Wist je nog hoe erg je vroeger in de stress kon raken als je je proevenboekje vergeten was? Je had hem per ongeluk thuis laten liggen of op stal toen je de proef nog even een keer wilde oefenen. Toch was er gelukkig altijd wel een behulpzame ruiter van wie je het boekje na zijn of haar proef even kon lenen. Tegenwoordig kun je de proeven heel gemakkelijk downloaden op je smartphone. Handig!

Het enige nadeel: snel afgeleid raken

Omdat je vast veel contactgegevens in je smartphone hebt staan, is de kans dat je een berichtje krijgt tijdens het trainen van je paard best voor de hand liggend. Kun jij je nieuwsgierigheid bedwingen? Of moet je écht even het trainen pauzeren om te kunnen zien wat iemand je heeft gestuurd? Smartphones kunnen erg afleiden en je training beïnvloeden. Het is slim om het geluid uit te zetten wanneer je met je paard bezig bent, zodat je je helemaal kunt concentreren op jouw edele dier.

Maar gelukkig hoef je je smartphone om bovenstaande reden echt niet thuis te laten, want daarvoor zitten er te veel voordelen aan dit slimme apparaatje.

Bron: Bit & Cap