zand eten
zand eten

Help, mijn paard eet zand!

Nieuws

De dagen worden korter en het weiland is inmiddels meer blubber dan gras. Helaas, de Hollandse winters gaan nou eenmaal niet over roosjes. Op veel stallen verhuizen de paarden dan van de weides naar de paddocks, want de weides zijn inmiddels onbegaanbaar. Je komt op je vrije zondag op stal, je paard staat buiten in de paddock en je ziet hem zomaar enthousiast zand eten. ‘WAT?!’ Hij kijkt je vrolijk aan en komt met zijn zandsnoet naar het hek. Moet je je nu zorgen maken? Vergroot dit de kans op zandkoliek? Dierenarts Harrit van der Meer van Paardenkliniek Nijkerk-Wellensiek geeft antwoord op alle vragen.



Komt mijn paard voedingsstoffen tekort?


Je hoeft in ieder geval niet naar de ruitersportzaak te scheuren voor extra vitaminen en mineralen. “Wat onterecht veel gedacht wordt, is dat het paard leidt aan vitaminen of mineralen tekort. De paarden in Nederland hebben het zo goed, dat kan bijna niet. De paarden die zand eten zijn vaak paarden die er hartstikke goed uit zien.”

Krijgt mijn paard nu zandkoliek?


“Het gros van de zandkoliekers komt niet door paarden die bewust zand eten. Vaak zijn dit de paarden die passief en dus onbewust zand eten”, vertelt Harrit. Je paard in de gaten houden, vooral in deze tijd van het jaar, is wel raadzaam. “Negen van de tien paarden die diarree hebben in deze tijd van het jaar hebben last van zand in de darmen. Houd de mest van je paard meerdere malen goed in de gaten. Mocht je paard toch koliek verschijnselen krijgen, neem dan contact op met de dierenarts en zet hem op stal met voldoende hooi zodat hij blijft eten!”

Waarom eet mijn paard dan wel zand?


Als vitaminen of mineralen tekort niet de reden is, wat is dan de reden? “De hoofdreden van bewust zand eten is vaak verveling. In de winter staan paarden vaak in een paddock en ze hebben vrij weinig te doen. Zand eten is eigenlijk een gedragsprobleem uit verveling. In de wei doen ze het namelijk niet, want dan hebben ze voldoende afleiding omdat ze kunnen grazen.”

Hoe kan ik zand eten dan voorkomen?


“Zorg ervoor dat je paard actief bezig blijft en geef hem afleiding. Denk bijvoorbeeld aan huisvesting in een Paddock Paradise systeem, zodat ze actief op zoek moeten naar eten en water. Je paard tussen de andere paarden zetten is altijd goed. Sommige paarden staan in hun eentje in de paddock. Dan weten ze soms uit gekkigheid niet meer wat ze moeten doen, dan gaan ze bijvoorbeeld zand eten. Er zijn ook mensen die een skippybal in de paddock gooien zodat het paard zich daarmee bezig kan houden. Dit verhoogt dan weer wel de kans op blessures als ze er mee gaan spelen.” De oorzaak van het probleem aanpakken is altijd de beste oplossing natuurlijk, maar er zijn altijd nog andere (tijdelijke) oplossingen, vertelt Harrit. “Een graasmasker omdoen bij het paard zorgt er in ieder geval voor dat ze minder zand binnen krijgen.” Daarnaast zijn er ook zandkuren voor paarden zie ervoor zorgen dat zand snel uitgescheiden wordt. “Zandweg is een hulpmiddel, maar zeker geen middel die voorkomt dat je paard geen zandkoliek krijgt. Zandweg is meer een hulpje voor als het paard écht zandkoliek heeft.”

Wat doe jij om verveling van je paard tegen te gaan?

Bron: Bitmagazine.nl