gezondsheidsscan
gezondsheidsscan

De paardengezondheidsscan: Wat is het en wat doet het?

Nieuws

Enigszins verbaasd kijkt de jonge merrie Seren’s Annabel voor zich uit. Ze heeft twee detectoren op haar halster bevestigd gekregen, die op haar wangen rusten. Het enige wat het vijfjarige dressuurpaard hoeft te doen, is stilstaan terwijl de gezondsheidsscan van binnenuit ‘kijkt’ of er zich een disbalans in het paardenlichaam bevindt.


Zolang haar groom haar af en toe een lekker paardensnoepje toestopt, vindt Annabel het wel gezellig al die aandacht. De merrie had de afgelopen weken wat last van dunne mest. Hierop besloot Lichte Tour-amazone Fenneke Dikken van dressuurstal Seren in Vorden, Anja Thomassen-Marcinski van Hippo Sofia erbij te halen om een gezondheidsscan bij Annabel te doen. Maar de eigenaresse heeft nog een extra reden om de deskundigheid van Anja in te schakelen.

Ruim twee jaar geleden viel Annabel van de laadklep van de trailer en brak daarbij haar linkerschouder. De breuk is goed hersteld en de merrie lijkt tijdens het werk onder het zadel geen last te hebben van dit jeugdtrauma. Toch wil Fenneke de Alexandro P afstammeling grondig laten nakijken, voordat ze de merrie zelf gaat rijden en moeilijker oefeningen van haar paard gaat vragen.

Preventief inzetbaar


Het team van Hippo Sofia is het eerste in Nederland dat met de gezondsheidsscan werkt. In Duitsland is deze preventieve techniek gecertificeerd door MedCert, de hoogste Duitse medische certificeringsorganisatie. In Nederland is het nog tamelijk ongebruikelijk om een gezondsheidsscan te laten uitvoeren bij jezelf en/of bij je paard. Anja: “En dat terwijl je dit middel niet alleen bij klachten, maar vooral ook preventief heel goed kunt inzetten. De trillingen die het apparaat via de rechterdetector het lichaam in stuurt, scant de energievelden van je paard. Komt het op weefselniveau een blokkade tegen, dan gaat de scan een niveautje dieper en scant hij het weefsel ook op celniveau. Wil het apparaat nog meer informatie, dan gaat het tot op moleculairniveau het weefsel in.”

Terwijl dit proces gaande is, houdt Anja het scherm van de scan nauwlettend in de gaten. Via kleursymbolen kan ze zien welke waarden het apparaat aan de gescande lichaamsgebieden geeft. Deze zogenoemde ‘stresswaarden’ worden weergegeven in waarden van 1 (heel goed in balans) tot en met 6 (een mogelijk zorgwekkende afwijking). Via een rode en blauwe curve kan ze heel nauwkeurig de mate van balans of disbalans aflezen. Golven de lijnen netjes langs elkaar over het scherm, dan duidt dit op een goede balans. Lopen de curves tegen elkaar in, dan is er sprake van een disbalans; mogelijk veroorzaakt door een kneuzing, een virus of een andere verstoring die niet in het paardenlichaam thuishoort.

Annabel merkt niets van de golven die door haar lichaam gestuurd worden. Voordat ze op de poetsplaats plaatsnam en de detectoren aan haar halster werden bevestigd, heeft het scanteam van Hippo Sofia eerst allerhande vragen op de eigenaresse afgevuurd. Ook hebben osteopaat Iris Smalbeek en omni-therapeut Sandra Regterschot de merrie bekeken in stand, stap en draf. Hierbij viel al op dat de merrie flink naar rechts trok. In stand viel bovendien goed te zien dat de bespiering van de linkerschouder achterblijft bij die van de rechterschouder. Uit het vraaggesprek met de eigenaresse komt tevens naar voren dat Annabel de afgelopen weken last had van diarree. En dat was niet de eerste keer. Verbaasd is Fenneke daar echter niet over: “Deze bloedlijn staat bekend om het gestreste karakter. Dat uit zich wel vaker in het produceren van dunne mest.”

Blokkades voorkomen


Deze voorkennis helpt bij de interpretatie van de signalen die de gezondsheidsscan afgeeft. Maar daar houdt het niet op. Terwijl Annabel af en toe stiekem het kabeltje van de scan tussen haar tanden probeert te nemen en de andere aanwezigen het liefst even wil checken op de aanwezigheid van snoepjes, voelt osteopaat Iris of er voelbare blokkades in het lijf van de merrie zitten. Anja: “We gaan niet alleen op de resultaten van de scan af. We onderzoeken het paard ook zelf en stellen de eigenaar een hele rij vragen, voordat we een behandelplan opstellen. Op deze manier proberen we een zo’n compleet mogelijk beeld te krijgen van de gezondheidstoestand van het paard.”

Het is niet de schouder van Annabel die de scan als grootste zwakke plek ziet, maar de darmen. Hier duikt het apparaat de diepte in tot op molecuulniveau. Op het scherm van het apparaat verschijnen verschillende, mogelijke oorzaken van de disbalans. Het meest waarschijnlijke lijkt de aanwezigheid van één of meerdere bacteriën of virussen.

Ook in de voorste neusholte, ter hoogte van de neusriem, spoort het apparaat een disbalans op. Dit kan duiden op een verkoudheid, maar ook op bijvoorbeeld een structureel te vast aangesnoerde neusriem die voor een kneuzing zorgt. Echter, doordat de scan ook bij de longen wat aandachtpuntjes vindt, lijkt een verkoudheid meer voor de hand liggend.

Anja: “De oorzaken van een disbalans bij het paard hoeven niet altijd een medische oorzaak te hebben. Het kan ook zijn dat een managementprobleem, slecht passend zadel of andere omgevingsfactor zorgt voor ongemak bij een paard. Bij Annabel lijkt het erop dat haar stressvolle karaktertje zijn weerslag heeft op haar immuunsysteem.”

Daarnaast heeft de osteopaat een blokkade ontdekt bij de achttiende ruggenwervel. Ook dit kan weer in verbinding staan met de darmen. Wanneer Iris de benen van Annabel controleert, komt de scheefheid van de merrie goed naar voren. Waar ze haar voetje rechtsachter eenvoudig in de handen van de osteopaat legt, voelt Iris het ongemak wanneer ze haar voet linksachter moet geven. Haar voorkeurshouding is op zijn zachtst gezegd rechts.

Behandelplan


Met de bevindingen van het vooronderzoek, de scan en het onderzoek door de osteopaat, stelt het team van Hippo Sofia een behandelplan samen. De behandeling bestaat uit verschillende componenten. Allereerst zendt Anja via de gezondheidsscan corrigerende trillingen uit naar de darmen om de disbalans daar te lijf te gaan. Aan de rode en blauwe lijn in haar beeldscherm kan ze zien of één correctie volstaat, of dat ze nog een extra impuls moet geven om de verschillende cellen weer ‘met hun neus de goede kant op te sturen’. Terwijl ze dit doet, plaatst ze een flesje water in het apparaat dat ze door middel van bioresonantie voorziet van een bepaalde trillingsfrequentie.

De komende twee weken moet de verzorgster van Annabel twee keer daags vijf druppels op het wangslijmvlies sprenkelen. Dit moet de darmen verder helpen weer in balans te komen. Veel paarden die stressgevoelig zijn, hebben last van hun maag. Bij Annabel lijkt dit echter niet het geval. Hieruit leidt Anja af dat het met de voeding van de merrie wel goed zit. Ze krijgt vier keer per dag een portie hooi, drie keer per dag krachtvoer in de vorm van een muesli en probiotica voor de gevoelige darmen.

Annabel staat op zaagsel in een stal van 3,5 bij 3,5 meter met een raam naar buiten. Ze komt er meerdere keren per dag uit. In de zomer staat ze drie uurtjes in de wei en wordt er elke dag met haar gewerkt. In de winter mag ze een frisse neus halen in de paddock en krijgt ze – naast het rijden – beweging in de stapmolen. De training bestaat momenteel uit vier keer per week rijden en één keer longeren. Fenneke: “Tot dusver rijden we haar telkens ongeveer een half uurtje. Ze is nog jong en gezien haar gebroken schouder willen we haar niet meteen te zwaar belasten.”

Mestonderzoek


De hoefsmid komt elke zes weken, de zadelpasser en de gebitsverzorger komen standaard twee keer per jaar op stal Seren. Daarnaast laat Fenneke vier tot vijf keer per jaar een mestonderzoek doen, met name tijdens de overgang van het binnen- naar het buitenseizoen en andersom. Enkel wanneer de uitslag van het mestonderzoek daar aanleiding toe geeft, worden de paarden ontwormd.

Vandaag krijgt Annabel een behandeling door de osteopaat. Dit is overigens niet standaard: “Het kan ook zijn dat de situatie vraagt om een dry needling behandeling, massage of de inzet van bloedzuigers”, licht Anja toe. De merrie moet het voor nu even doen met de correcties die de scan heeft gemaakt, het werk van de osteopaat en de druppels die ze de komende weken krijgt. Binnen drie weken komt het scanteam van Hippo Sofia opnieuw naar de dressuurstal om te kijken of de behandeling is aangeslagen. Hiervoor hoeft de jonge merrie niet weer zolang stil te staan. Een kortere meer gerichte scan, zal kijken of de stresswaarden op de kritieke plaatsen zijn verminderd. Op basis hiervan wordt gekeken of er een verdere behandeling nodig is.

Fenneke is blij dat het trailerongeluk waarbij Annabel haar schouder brak niet per definitie een dressuurcarrière in de weg staat. “Ik heb haar als veulen bij de fokker gekocht. Ze is op stal en in de omgang een lief, aanhankelijk paard. Onder het zadel is ze werkwillig en komen zowel haar kwaliteiten als ook de complexiteiten die deze bloedlijn in zich heeft naar voren. Ik ben heel benieuwd hoe ze zich straks onder het zadel houdt. Dat voel ik snel genoeg. Annabel heeft vanaf het begin al een aangepast zadel vanwege haar schouder. Ze vindt het moeilijk om linksom te lopen en haar rechterkant lang te maken. Daar zullen we in de training nog verder op focussen.”

Bron: Bit
Foto op eerste pagina 3
Foto voor tweede spread van de scan