Working Equitation
Working Equitation

Paardensport over 20 jaar, wat kunnen we verwachten?

Nieuws

De paardensport is volop in ontwikkeling. Hoe zal onze sport eruit zien over pakweg 20 jaar? Zullen we dan enkel online trainingen volgen? Zal de stang en trens verboden worden? Volgen we dan alleen nog maar virtuele lessen? Liesbeth Jorna deelt met ons haar visie. Liesbeth Jorna is zowel dressuur- en Natural Horsemanschip instructeur, coach en (ex-)jurylid.


Natuurlijk kan niemand echt zeggen hoe de toekomst er echt uit zal gaan zien. Maar uitgaande van de ontwikkelingen waar we momenteel al middenin zitten, kan er wel een voorspelling gedaan worden welke kant het op zal gaan met de paardensport. Liesbeth geeft ons een kijkje in haar gedachtegang voor wat betreft kennisontwikkeling, zowel offline als online.

Fysiek vs psychologisch aspect


“Er is een enorme kennisontwikkeling rondom de gezonde bewegingsvorm van het paard, het blokkadevrije paard en hoe dat in elkaar zit. Bij de ruiters zal de kennis van anatomie en biomechanica enorm toenemen”, zegt Liesbeth. “Die kennis speelt al een grote rol in de vele opleidingen buiten de reguliere opleidingen en deze kennis ondersteunt ook de zogeheten ‘oude klassieken’. Dankzij dit alles zal de dressuur een fysiek gezonder gezicht krijgen”, is de verwachting van Liesbeth. “Maar dan heb ik het vooral over het fysieke aspect, waarop momenteel veel focus ligt.”

Over hoe het paard mentaal en emotioneel op een gezond niveau komt en blijft, daarvan denkt ze dat dit onderdeel nog erg in de kinderschoenen staat in de sportwereld. “Ik zie veel sportruiters die nog maar weinig kennis hebben van de psychologie en communicatie van het paard, zoals de leerprincipes (”hoe leert een paard?”) en het werken vanuit je hart, energie en intuïtie. Er wordt nog te veel rationeel gedacht vanuit de mens. Het aansluiten bij wat het paard nodig heeft, dat zal nog wat langer gaan duren.”

“En als het om de wedstrijdsport gaat, moeten we leren om niet alleen meer aan dressuur en springen te denken maar aan veel meer andere disciplines. De aandacht voor die andere disciplines zal ook verder groeien. Denk aan TREC, working equitation en wedstrijden met minder harnachement en beoordeling op andere waarden.”

Sporen en stang en trens


“Ik denk niet dat de sporen ooit afgeschaft zullen worden. Dat het rijden met sporen op een hoog niveau ook niet meer hoeft in ons land is toe te juichen. Nederland is wat dat betreft een land dat hierin voorop loopt. Datzelfde geldt ook voor het rijden met stang en trens op nationaal niveau.” Liesbeth vindt ook dit een heel goede ontwikkeling. “Ik zie het alleen nog niet zo snel gebeuren dat rijden met stang en trens echt verboden wordt, maar verbazen zal het me ook niet als dat wél gebeurt. Dat heeft ook weer te maken met het steeds hogere kennisniveau van de biomechanica van het paard. Er zal meer kennis beschikbaar komen over wat de invloed is van zoveel metaal in de mond van het paard op de biomechanica en gezondheid.”

Live coaching


Op de vraag of het online lessen verder zal groeien, geeft ze resoluut een bevestigend antwoord. “Maar dat geldt ook voor het virtueel lessen. Dat betekent dat een instructeur op afstand lesgeeft aan mensen op een live-manier met behulp van een camera. Een voorbeeld van zo’n camera is door het merk Pixio gemaakt. Dit is een camera die beweging automatisch volgt, waardoor je niemand meer nodig hebt om bijvoorbeeld jouw training of les te kunnen filmen. Door de online mogelijkheden denk ik ook dat iedereen op deze manier veel gerichter zijn ideale instructeur kan gaan zoeken.”

Liesbeth is zelf al actief bezig met online coaching. Zij verzorgt al videocoaching aan mensen over de gehele wereld. “De volgende stap is het live online coachen van mensen. De middelen om dit te realiseren zijn er al. Het lesgeven met de voeten in het zand zal waarschijnlijk wel de sterkste tool blijven. Maar hoe meer er online kan worden vervangen, hoe meer dat ook zal gaan gebeuren. Je kunt op die manier ook veel gemakkelijker tappen uit de kennis van topinstructeurs. En ik vind dat een goede ontwikkeling, dat de beschikbare kennis veel toegankelijker wordt op die manier. Daardoor zal dus ook de kennis toenemen in de paardensport en dit zal de sport veranderen. De online ontwikkeling heeft kortom veel invloed op de sport.”

Lees ook: Biomechanica: Het effect van ruitergewicht op een paardenrug

Bron: Bitmagazine.nl
liesbeth