DSC_8439
DSC_8439

De Kruising: Tinker x Fjord

Nieuws

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje.


De Kruising:


Tinker x Fjord


Naam: Bertje


Geslacht: ruin


Stokmaat: 1.55 m


Kleur: Valkkleurig bont


Hij heeft de vlekken en sokken van een Tinker, de kleur, karakter en de nek van een Fjord. Maak kennis met Bertje, het paard dat het Pennyhart van Bonny Mulder al zes jaar sneller doet kloppen.

Dressuurpaard


Eigenlijk was Bonny op zoek naar een M-dressuurpaard, maar toen ze dat gevonden had, vond ze het eigenlijk veel te saai. Bij toeval kwam ze op haar zoektocht Bertje tegen. “Ik vond hem gelijk heel leuk en grappig. Hij had een heel aansprekend hoofd, echt een Fjordenhoofd. En hij was een echte jonge ruin: heel nieuwsgierig en een beetje baldadig. Ik dacht: ‘Met dit paard ga ik heel veel lol hebben.’”

Familiepaard


Bonny kocht Bertje om er recreatie mee te rijden, maar hij blijkt heel veelzijdig te zijn. Hij is nu negen jaar oud en ze rijdt western met hem. “Hij is een talent in trail. In 2015 werden we eerste in de L4 op het NK trail.” Verder doet ze lange afstandstochten met hem en hij loopt voor de kar. Maar ook de dochter van Bonny rijdt op hem. “Het is een echt familiepaard.”

Tinkerbuik


Bertje heeft de bouw van een Fjord als je naar zijn achterhand en zijn hals kijkt, vindt Bonny. “In zijn buik en benen zie ik een Tinker.” Zijn aftekeningen zijn bijzonder. “Hij heeft een aalstreep die op zijn kont wordt onderbroken door een witte vlek. En de puntjes van zijn oren zijn wit. ’s Avonds lijken het net led-lichtjes.”

Fjordenkarakter


In zijn achterhand heeft Bertje niet zoveel kracht, vindt Bonny en daarom is hij volgens haar ook niet heel geschikt als dressuurpaard. Tegelijkertijd is hij wel heel lenig. “Hij kruist enorm in de zijgangen.” Hij heeft een sterk Fjordenkarakter. “Je moet hem voortdurend vertellen wat de grenzen zijn. Niet drie keer op dezelfde plek in het bos aangalopperen, want dan doet hij het de vierde keer vanzelf. En dan moet je stevig in je schoenen staan om hem te vertellen dat dat niet de bedoeling is. Maar als hij je snapt, heeft hij zoiets van: ‘oké’.”

Vind je de kruising Tinker x Fjord een aanrader?


“Qua karakter vind ik het zeker een aanrader. Hij is echt enorm grappig en ontzettend welwillend om te werken. Qua bouw heeft hij eigenlijk het slechtste van beide rassen, maar toch vind ik hem qua uiterlijk geslaagd. En als je een recreatiepaard wil, is dit zeker een goede kruising. Het is echt een maatje en je kunt buiten lekker met hem sjouwen. Maar je moet zo’n kruising niet als sportpaard willen.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.


[gravityform id="1190" title="true" description="true"]

Bron: Bitmagazine.nl