vk
vk

Paardendeken wassen: Soppen, boenen & schrobben

Nieuws

Laat je een gebruikte paardendeken professioneel reinigen of stop je hem zelf in de wasmachine? Maar wanneer is een deken ‘te vies’? En waar berg je de deken op, totdat je hem weer nodig hebt?



Zelf je paardendeken wassen


De meeste dekens zijn te groot en te zwaar om in een reguliere wasmachine te stoppen. Dit betekent dat je zelf aan de slag moet met een tuinslang en harde handborstel. Leg de deken plat op de vloer of hang hem op een hek en veeg met de borstel al het vuil eraf. Draai de deken daarna om en pluk de grootste haarplukken weg. Pak vervolgens de stofzuiger en ga er nogmaals overheen. Spuit nu je deken helemaal nat met een tuinslang en smeer de echt vieze plekken in met (speciale) zeep. Spoel met de tuinslang de zeep- en vuilresten van je paardendeken. Is hij nog niet helemaal schoon, herhaal dit proces dan één of meerdere keren. Als je een (oude) badkuip of ton hebt, kun je de deken ook daarin te weken leggen en naspoelen met koud water. Na dit arbeidsintensieve proces is je paardendeken natuurlijk niet geïmpregneerd.




Tips bij het gebruik van je eigen wasmachine


Dunne dekens, dekjes en (kunststof) beenbeschermers passen doorgaans wel in de wasmachine. Ook dan is het aan te raden om je materiaal eerst grondig zand- en haarvrij te maken. Dit lukt natuurlijk nooit helemaal en er zullen altijd van die kleine prikhaartjes in je wasmachine achterblijven en op de plek waar je de deken te drogen hangt. Dit is voor veel paardenliefhebbers een reden om helemaal geen dekens of dekjes in de wasmachine te doen. Doe je dit wel, dan hebben we nog een paar tips:

  • Ontdoe je materiaal zo goed mogelijk van haar en zand om de levensduur van je wasmachine te verlengen.

  • Gebruik een speciaal wasmiddel. Normale wasmiddelen voor huishoudelijk gebruik en wasverzachter kunnen een allergische reactie bij je paard veroorzaken.

  • Was de dekens nooit warmer dan op 30 graden, check het wasvoorschrift en waslabel.

  • Voeg enkele extra spoelbeurten aan het wasprogramma toe om te voorkomen dat er zeepresten in de deken achterblijven.

  • Centrifugeer op maximaal 400 toeren.

  • Stop dekens, dekjes en beschermers nooit in de droger.






Lang leve je wasmachine?


Voor het behoud van je wasmachine maak je loshangende gespen aan elkaar vast. Voor voldoende volume in de trommel kun je ervoor kiezen om een paar oude handdoeken mee te wassen of gebruik een wasnet als je dat hebt. Zo voorkom je dat metalen onderdelen al te hard tegen het ruitje tikken. Na een wasje ‘paardenspullen’ kun je de wasmachine het beste een keertje leeg draaien. Zo voorkom je dat er kleine haartjes in de trommel achterblijven, die je later op je eigen wasgoed terugvindt. Pim van Asperdt, samen met zijn vrouw Ilse eigenaar van Dekenwasserij Balans, snapt dat sommige paardeneigenaren ervoor kiezen om hun eigen wasmachine in te zetten. “Maar het is lastig om de deken dan echt goed schoon te krijgen. Juist de beweging en de hoeveelheid water spelen een grote rol, omdat paardendekens bij lage temperaturen worden gewassen. Daarnaast speelt natuurlijk het soort wasmiddel een belangrijke rol.”

Hoe vaak moet je paardendekens wassen?


Urine en mestplekken tasten de kwaliteit van een paardendeken aan. Een al te smerige deken is een dankbare broedplaats voor parasieten, schimmels, bacteriën en luizen. Dit leidt tot huidirritatie bij je paard. Borstel daarom regelmatig het ergste vuil van de deken als je paard hem nog op heeft. Was de deken sowieso na ieder seizoen. Vaker kan natuurlijk ook, zeker wanneer de deken extreem vies geworden is, bijvoorbeeld na diarree. Een deken die stijf staat van de mest, scheurt bovendien sneller. Dekens die niet waterdicht zijn, zoals eczeemdekens, vliegendekens, zweetdekens en staldekens mag je bij dagelijks gebruik één keer per maand wassen. Zo blijft de stof goed ademend en snel drogend.
Outdoordekens was je liever één keer per kwartaal. Sommige merken adviseren zelfs slechts één keer per jaar. Van waterdichte dekens die te vaak, maar vooral te warm gewassen worden, worden de waterafstotende en ademende eigenschappen minder. Het is mogelijk dat ze krimpen en dat er zwakke plekken ontstaan bij de naden, die vervolgens makkelijker loslaten. Volg daarom altijd de wasinstructies op het etiket van je paardendeken. Gebruik een speciaal dekenwasmiddel voor dekens met een waterafstotend weefsel. Normale wasmiddelen kunnen de waterafstotende laag deels of volledig aantasten. “Was ook een outdoordeken niet te weinig; als je hem regelmatig gebruikt, was hem dan ook regelmatig”, adviseert Pim. “Het huidvet van je paard sluit de ademende laag van binnen uit af en kan het lichaamsvocht van je paard niet meer afvoeren.”

Het onderhoud van een outdoordeken


De waterafstotende laag van je outdoordekens zal in de loop der tijd door het gebruik altijd slijten. Iedere wasbeurt tast de laag aan, maar ook door het op- en afdoen, opvouwen, ophangen, schuren en zand maken de deken minder goed waterafstotend. Door de invloed van UV-licht kunnen de meeste dekens verkleuren. Hippe kleurtjes zijn leuk, maar niet vanzelfsprekend bestand tegen intensief gebruik of barre weersomstandigheden. Dekenwasmiddelen van de dekenfabrikanten beschermen de waterafstotende laag tijdens het wassen, maar vult de laag op de plekken waar deze al weg is niet meer aan. Geef je deken daarom ook zelf regelmatig een nabehandeling met een impregnerende spray. Pim: “Zie het als een paar rijlaarzen die je goed wilt onderhouden. Die spray je toch ook regelmatig in?” Hierdoor behoudt het zijn waterdichte eigenschappen beter. Breng de spray aan op een droge, juist gewassen deken. Wanneer je de spray gebruikt op een vochtige of vuile deken, zal het impregneermiddel niet goed hechten. Gebruik je een deken al wat langer, dan zul je merken dat er in de loop der jaren kleine gaatjes ontstaan. Er is een speciale reparatielijm verkrijgbaar, waarmee je deze plekjes weer waterdicht krijgt.
“Ik raad paardenliefhebbers aan om – ondanks de kosten – minimaal twee dekens van dezelfde soort te kopen”, adviseert Pim. “Alleen dan kun je ze regelmatig laten reinigen. Zelf loop je toch ook niet vier à vijf maanden in hetzelfde T-shirt?” Het is een behoorlijke uitgave, maar wel één om bij stil te staan.

Maak het jezelf makkelijk


Het meest eenvoudig is om je paardendekens af te geven in de paardenwinkel of bij een speciale wasserij. Breng je de dekens naar een wasserij, dan worden ze gewassen en je kunt ze – variërend van een paar dagen tot een week of twee – weer komen ophalen (of thuis laten brengen). De meeste wasserijen van paardendekens hebben ook een reparatieservice, die kleine herstelwerkzaamheden uitvoert. Je kunt er zelf voor kiezen of je jouw dekens wel of niet wilt laten impregneren. Je betaalt (voor enkel de wasservice) meestal tussen de 15 tot 20 euro per deken, maar ze zijn dan wel onberispelijk schoon. Vaak krijg je ze netjes gevouwen in een plastic zak weer terug, klaar om op te bergen. Pim: “Wij geven de dekens altijd in een open zak terug. Colberts en overhemden krijg je ook niet in een volledig afgesloten verpakking terug van de stomerij. Het materiaal moet kunnen ademen.” Heb je zelf je dekens gewassen, zorg er dan voor dat ze goed droog zijn voordat je ze opvouwt en op een droge en koele plaats bewaart. Zo voorkom je dat je deken gaat schimmelen of een ongewenst tweede leven krijgt als nestplaats van een muizenfamilie.
Let op: Sommige dekenwasserijen zeggen hun dekens ook te desinfecteren. Dit suggereert dat ze hygiënisch gereinigd worden, maar dit dient bij hoge temperaturen te gebeuren en dat is bij paardendekens onmogelijk.

Bron: Bit 230