170414046_ABFweb
170414046_ABFweb

Zomers versus ‘s winters wedstrijden rijden

Nieuws

Misschien heb jij het ook wel eens gehoord, iemand die zegt na de winter pas te gaan beginnen aan of weer verder te gaan met wedstrijden starten. Waarom is dat eigenlijk?  Samen met Grand Prix-jurylid en instructrice Karin Retera vergeleken we wedstrijd rijden in de winter met wedstrijd rijden in de zomer.


Ruiters die ’s winters een winterstop nemen, Grand Prix-jurylid en instructrice Karin Retera vindt het niet zo gek. “In de winter zijn de dagen korter, is het veel kouder en slechter weer. Dat maakt het minder aantrekkelijk om op wedstrijd te gaan, om dan in het donker en de kou nog op pad te gaan”, vertelt Karin. “Veel mensen rijden wedstrijden voor hun plezier, voor hen is het belangrijkst dat het een leuke dag wordt. Dat gaat natuurlijk minder makkelijk als je door de regen, hagel of sneeuw naar stal toe moet om op wedstrijd te gaan.”

Trainen in de winter


“De belangrijkste reden dat men in de winter vaak even rustig aandoet met het rijden van wedstrijden is misschien dat niet iedereen beschikt over een geschikte bak om in te trainen”, legt Karin uit. “Als je alleen een buitenbak hebt, kun je ’s winters toch minder trainen als het steeds vriest. En om dan ’s avonds na een lange dag werken je paard op de trailer te zetten om ergens anders te gaan trainen is ook niet voor iedereen altijd mogelijk.”

Als andere reden noemt Karin dat sommige paarden wat kijkeriger zijn in een vreemde binnenbak, waardoor ze minder fijn te rijden zijn. Maar dat mag volgens haar niet de belangrijkste reden zijn om niet te starten in de winter.

Conditie van het paard


“In de zomer zijn paarden vaak beter in conditie dan in de winter. In de winter is het dekseizoen voor de merries weer voorbij en komt hun cyclus op een laag pitje te staan en wordt deze onregelmatiger. Dit kan ertoe leiden dat een merrie wat lastiger te rijden wordt dan in de zomer. Ook de vacht van een paard is in de zomer makkelijker wedstrijd klaar te maken dan in de winter. Door de dikke wintervacht heeft je paard meer verzorging nodig. Denk hierbij niet alleen aan het schoonmaken van het paard, maar bijvoorbeeld ook het feit dat het paard wellicht geschoren moet worden.”

Winterstop


“Ik denk dat je vooral moet kijken naar wat je paard allemaal aan kan en wanneer, en je niet moet laten leiden door de seizoenen. Ik vind het helemaal geen gek idee om even een wedstrijdpauze te nemen om te trainen en daarna de draad weer op te pakken. En gezien de omstandigheden in de winter en de drukte rondom alle feestdagen aan het eind van het jaar is het ook zeker niet verkeerd om deze stop dan te plannen, maar het is geen must. Je kunt de winter namelijk ook juist gebruiken om lekker veel oefenwedstrijdjes mee te pakken en naar een hoger niveau toe te trainen. Daarnaast heeft ’s winters starten ook als voordeel dat je in een binnenbak rijdt, waardoor je paard steun heeft aan de bakrand in plaats van de witte hekjes in de zomer waar hij veel minder steun aan heeft. Erg handig voor jonge paarden die het nog lastig vinden om tussen de hekjes te lopen”, aldus Karin.
#Fun: Redenen om juist lekker op wedstrijd te gaan in de winter: • Hmm, lekker warme chocolademelk drinken in de kantine na afloop!

 • Yesss! Geen stiften meer draaien, dus ook geen last van je rug of van kapotte vingers.

 • Sfeervol schitteren met kerstversiering in de bak.

 • Een gezellige kerstdressuur, of een heerlijk oliebollenconcours… Wie wil dat nou niet?

 • Geen last van irritante muggen of dazen en de indringende geur van vliegenspray.

 • Geen witte hekjes. Ga je voor het eerst starten met een jong paard, dan heeft deze nog net iets meer steun aan de gewone bakrand.

 • Gelijk beginnen aan je goede wedstrijdvoornemens voor het nieuwe jaar in januari.

 • In de winter zijn er vaak meer afmeldingen, bijvoorbeeld door het weer. Des te sneller ben jij aan de beurt om je proef te rijden!

 • Waar je paard in de zomerse temperaturen misschien soms niet vooruit te branden is op wedstrijd is hij nu misschien wat meer voorwaarts.

 • Je bent minder tijd kwijt aan het schoonmaken van je paard als hij een deken op heeft. Als hij heeft besloten om precies voor de wedstrijd in de modder te gaan rollen, blijft hij onder zijn deken wel aardig schoon.

 • Je kunt er zeker van zijn dat je geen proefje hoeft te rijden in de regen.