20170613-DSC01932b
20170613-DSC01932b

De Kruising: Arabier x Fjord x Fries

Nieuws

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje.


De Kruising:


Arabier x Fjord x Fries


Naam: Zara


Geslacht: merrie


Stokmaat: +/- 1.48 m


Kleur: bruin


“Mijn 3-jarige merrie Zara is een vreemde kruising”, vindt Kelsey Arnold. “Haar vader is namelijk een Arabier en haar moeder is een kruising Fries x Fjord. Heel grappig is dat in verschillende delen van Zara’s lichaam ook duidelijk die rassen terug zijn te vinden. Haar neus heeft namelijk het typische deukje van een Arabier, haar rug is breed en rond met een lage schoft en in de zomer duidelijk een aalstreep zoals bij een Fjord, en haar dikke billen en manen zijn duidelijk van een Fries. "

Koel als een koudbloed


“Ook zijn de verschillende rassen terug te vinden in haar karakter, ze kan zo heet worden als een Arabier en daarbij sjouwend met haar staart in de lucht rond paraderen. Maar ook kan ze weer zo koel, nuchter en sloom zijn als een koudbloed. Ik heb Zara niet zelf gefokt en ik weet ook niet waarom de fokker voor deze kruising gekozen heeft, maar de mix bevalt me goed.”

Eerste eigen paard


“In april dit jaar begon ik mijn zoektocht naar een eigen paardje, het zou voor het eerst in mijn leven zijn dat ik zelf een paard aan zou schaffen, super spannend dus. Ik was opzoek naar een ruin tussen de 5 en 10 jaar, het liefst een Andalusiër, maar ik wist dat dat ras met mijn budget onhaalbaar zou zijn. Er was sowieso weinig aanbod in mijn prijsklasse, dus ik moest wel van een aantal van deze eisen afzien. Het ras moest ik daarom ook maar wat minder belangrijk vinden, vond ik zelf.”

Niet gelijk verkocht


“Uiteindelijk kwam ik Zara tegen op Marktplaats, ik vond het een leuk paardje, maar was niet gelijk verkocht. Ik zag dat de verkoper een handelaar was die meer leuke pony’s had en een hele toffe vosmerrie kwam voorbij. Ik heb toen een afspraak gemaakt met de verkoper en ben naar de handelsstal gegaan met de gedachte naar huis te gaan met die mooie vos. Toen ik bij de stal aankwam, was de pony die ik wilde helaas net verkocht. Om niet voor niks daar naar toe te zijn gereden vroeg ik wat ze nog meer te koop hadden staan. Ik werd naar een wei gebracht, en daar was ze weer, Zara. Ik was nog steeds niet op slag verliefd, maar ik dacht, joh, ik geef haar wel een kans.”

Stomverbaasd


“Zara werd uit de wei gehaald en ze kwam een beetje onzeker en voorzichtig op mij over, ze was bijna drie en had nog een hoog puppy-gehalte. Ik verbaasde mij meteen over haar relaxte karakter en na een paar minuten knuffelen met Zara was ik om. Deze was van mij. Diezelfde dag was de aankoop nog rond, en het stomme was, ik wist nog geen eens welk ras ze was! Toen ze bij mij op stal stond ben ik op mijn gemak door haar stamboompapieren gegaan en pas toen kwam ik erachter dat papa Arabisch bloed heeft en mama een Fjord x Fries kruising is. Stomverbaasd was ik. Ik had wel mijn vermoedens dat ze niet raszuiver was, maar deze combi had ik zelf niet kunnen raden. Ik heb dus geheel onbewust voor deze kruising gekozen en was er dus ook zeker niet specifiek naar opzoek.”

Recreatie


“Ik heb Zara gekocht met het idee er een recreatiepony van te maken. Zelf heb ik totaal geen wedstrijdambitie, dressuur vind ik maar niks en springen vind ik alleen leuk voor de lol. Ik wil in de toekomst dus vooral veel buitenritjes met haar maken en als ze mentaal wat volwassener is wil ik met haar vrijheidsdressuur gaan doen. Op dit moment wordt Zara twee keer in de week rustig doorgereden door mijn bijrijdster en als mijn bijrijdster haar de komende jaren blijft doen (dat hoop ik in ieder geval wel), heb ik ook al aangegeven dat ze Zara in de toekomst gerust mee mag nemen naar een crosstraining bij de club. Mijn bijrijdster crosst graag en ik denk dat Zara het ook ontzettend leuk zou vinden. Uiteindelijk hoop ik dus dat Zara een allround pony wordt waar ik leuke buitenritjes mee kan maken.”

Blij met actie


“Ik vind het voor nu nog lastig in te schatten waar ze het meest geschikt voor is. Ik denk dat je Zara vooral blij maakt met actie, dus disciplines waarbij ze hard kan gaan. Onder het zadel houdt ze zich nu vaak in (gelukkig maar), maar als ik haar train vanaf de grond merk ik dat ze graag zo hard mogelijk wil. Als ze straks haar balans heeft gevonden onder het zadel en wat zelfverzekerder is, denk ik dat Zara vooral blij te maken is met springen, crossen of gewoon in galop het bos door. Dat is dan toch weer dat Arabische bloed dat naar boven komt. Ik merk echter ook dat Zara snel leert en graag dingen doet waarbij ze een beetje na moet denken, dus af en toe voor de afwisseling een serieuze dressuurtraining zal haar ook wel goed af gaan.”

Vind je de kruising Arabier x Fjord x Fries een aanrader?


“Ik vind het zeker een aanrader, ik heb met Zara nu zeg maar ‘the best of both worlds’.  Ze heeft het energieke, temperamentvolle karakter van een Arabier, maar daarnaast ook weer het nuchtere wat je verwacht van een Fjord of Fries. Qua uiterlijk vind ik het ook een zeer geslaagde combinatie. Arabieren vind ik te slank, Fjorden en Friezen weer te breed. Kruis deze rassen en je maakt in mijn ogen dus een paard met de ideale bouw. Ik denk ook dat Zara er wel extreem goed uitgekomen is, ze heeft precies alle onderdelen van de drie rassen die ik zo mooi vind.

Minpuntje


Het enige wat haar kruising nog net iets fijner had gemaakt is als ze iets groter was uitgevallen. Ik schat haar nu rond de 1.48, wat ik nog net iets aan de kleine kant vind, dus ik hoop dat ze nog ietsjes groeit! Maar behalve dat ene minpuntje, zou ik deze bijzondere creatie aan iedereen aanraden. Ook op gebied van bewegen is de kruising een aanrader, ze heeft namelijk het elegante en wendbare van een Arabier, maar ook weer de power van een Fries. Een ideale combinatie voor als je een zuivere Arabier te druk vindt en een volle Fjord of Fries te nuchter. Ik zeg altijd: Ik wist niet welk ras ik nou precies wilde, dus ik kocht Zara, nu heb ik alles.”

Filmpje


Benieuwd hoe de driejarige Zara een schriktrainingparcours doorloopt? Bekijk dan onderstaand filmpje.


Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.


[gravityform id="1190" title="true" description="true"]

Bron: Bitmagazine.nl