stal
stal

Stalbenen: Feiten & fabels

Nieuws

In de winter duiken vaak een aantal typische ‘winterkwaaltjes’ op in de paardenstal. Zo kan het gebeuren dat je je paard ’s morgens met dik opgelopen benen aantreft. Maar wat zijn deze stalbenen eigenlijk, is het erg en kun je er wat aan doen? Paardenarts Hank van Campen zet een aantal feiten en fabels over dit verschijnsel op een rij.



Stalbenen zijn niet mooi, maar kunnen geen kwaad.


FEIT “Over het algemeen kunnen stalbenen weinig kwaad. Dikke benen zijn niet warm of pijnlijk, maar veroorzaken vaak wel een beetje stijfheid. Dit verdwijnt snel als het paard beweging krijgt, want spiercontracties, beweging van pezen in het onderbeen en ook het hoefmechanisme stimuleren de afvoer van overtollig vocht via het lymfestelsel.”

Je paard krijgt stalbenen doordat er te veel eiwit in zijn rantsoen zit.


FABEL “Stalbenen worden veroorzaakt door een gestoorde circulatie door te weinig beweging, of een onderliggend medisch probleem. Zo hebben paarden met griep vaak dikke benen. Een andere oorzaak kan hartfalen zijn. Gelukkig komt dat zelden voor.”

Beweging is de belangrijkste remedie tegen stalbenen.


FEIT “Bedenk dat een paard van nature op de prairie liep en de hele dag door beweging had. Tegenwoordig krijgen veel paarden maar één uurtje per dag beweging. Door het tekort aan beweging hopen afvalstoffen en vocht zich op in de onderbenen. Dit begint vaak met wat vocht rond en onder de kogels van de achterbenen. Vanaf de kogel loopt de huid als het ware recht naar beneden.”

Stalbenen komen alleen ’s ochtends voor.


FABEL “Het gebrek aan beweging veroorzaakt stalbenen. ’s Nachts staan veel paarden op stal en bewegen weinig, daarom zie je stalbenen bijna altijd ’s ochtends. Als je paarden met stalbenen overdag geen beweging geeft, dan zijn de benen ook ’s avonds dik.”

Een paard heeft sneller stalbenen achter dan aan de voorbenen.


FEIT “Een paard kan zijn achterbenen ‘op slot zetten’. Hierdoor krijgen achterbenen minder beweging dan voorbenen en worden ze eerder dik.”

Bij een paard met stalbenen is de kans op mok groter.


FEIT “Bij stalbenen is de circulatie niet optimaal en worden afvalstoffen opgestapeld in de onderhuid. Daardoor is de huid gevoeliger en genezen kleine wondjes minder snel.”

Stalbenen komen alleen in de winter voor.


FABEL “Ook zomers kunnen stalbenen voorkomen, maar omdat weidegang in de winter moeilijker wordt, krijgen meer paarden systematisch te weinig beweging en liggen stalbenen op de loer.”

Oude paarden hebben vaker stalbenen.


FEIT “Door hun leeftijd en eventuele beperkingen zoals artrose bewegen deze paarden vaak minder. Daarnaast werken veel processen in het lichaam minder goed en worden inwendige structuren in de benen slapper.”

Een paard kan één stalbeen hebben.


FABEL “In dat geval is er meestal iets anders aan de hand. Controleer het been goed op wondjes die de zwelling kunnen veroorzaken, of tast de pezen af. Is het been warm of pijnlijk, dan is het verstandig om je dierenarts te bellen.”

Hele dagen weidegang voorkomt stalbenen.


FEIT “Maar als dat geen optie is, kun je je paard ook meerdere keren per dag uit zijn stal halen. Denk, naast weidegang en de training, aan losgooien in een paddock, stapmolen, of – als dit allemaal niet mogelijk is – stappen aan de hand.”

Bron: Bit 230