136720F4-723C-4CDD-95B8-DC802D06BE65
136720F4-723C-4CDD-95B8-DC802D06BE65

De Kruising: NRPS x Hackney

Nieuws

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje.


De Kruising:


NRPS x Hackney


Naam: Indy


Geslacht: merrie


Stokmaat: 1.54 m


Kleur: vos platenbont


“Mijn Indy is een nakomeling van de platenbonte hengst Neron”, vertelt Trijntje Medema. Neron is bijna te beschouwen als een Arabier, vanwege zijn ruim 90% Arabische en Anglo-Arabische bloedvoering. De moeder van Indy is de Hackney Duchess Selvina, maar daar heeft ze volgens Trijntje weinig van weg. “Ik heb Neron nog een keer in levende lijve gezien. Indy lijkt precies op haar vader, ook qua vlekkenpatroon, hij was alleen iets kleiner. Ook hun karakter is hetzelfde: goudeerlijk.”

Crossen


Trijntje heeft Indy nu 14 jaar en in mei wordt ze 24 jaar. "Ze is nog heel fit, maar vanwege wat mankementen rijden we niet meer. Toen we dat nog wel deden was dat recreatief, lekker buitenritten. Indy deed het liefste zo hard mogelijk crossen.”

Los wandelen


Nu gaat Trijntje vaak wandelen met Indy en dan laat ze haar pony regelmatig los mee lopen. "Dat vind ik best bijzonder dat dat kan. We hebben een goede band en ze gaat dan ook nooit meer weg. Het is een lieve schat, maar ook best gevoelig. Als ze een keer iets heeft meegemaakt, vergeet ze dat niet meer zo snel, daar moet je wel rekening mee houden.”

Niet naar bloed gekeken


“Waarom er ooit voor gekozen is een Hackney met een Arabier te kruising, weet ik niet. Toen ik op zoek was naar een paard vond ik Indy gewoon heel leuk. Ik heb eigenlijk niet naar het bloed gekeken.”

Geen knie-actie


Van het Hackneybloed is volgens Trijntje weinig te merken. “Ja ze heeft veel pit, maar dat kan van beide kanten komen. Toen we reden kon ze wel heel hard draven, maar niet met zoveel knie-actie als een Hackney. Dat doet ze alleen als ze los in de bak loopt en haar staart zoals een Arabier in de lucht steekt. Zoals gezegd lijkt ze sprekend op haar vader Neron, maar ze heeft geen knikje in haar hoofd zoals een Arabier.”

Hinniken


Haar karakter vindt Trijntje echt bijzonder. “Het is een paardje dat voor je door het vuur gaat. Ze staat nu bij een Paddock Paradise in Doezum. Dat bevalt me heel goed. Ze is altijd heel blij om me te zien en staat dan vrolijk bij het hek te hinniken. Als ze in de wei staat hoef ik haar niet te halen. Zodra ze me ziet komt ze enthousiast aan rennen, zo lief!”

Vind je de kruising NRPS x Hackney een aanrader?


“Ik vind het een grappige kruising en ben hartstikke blij met Indy. Ze is wel pittig en je moet er denk ik geen onervaren ruiter opzetten, want ze probeert je wel even uit. Zo van: eens kijken hoe hard ik kan. Daarentegen is ze met kinderen weer heel lief, dan past ze zich aan en zet ze geen stap verkeerd.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.


[gravityform id="1190" title="true" description="true"]

Bron: Bitmagazine.nl
arabier_hackney0537
arabier_hackney_0027