metoo (1) groter bestand
metoo (1) groter bestand

Het paard als chantagemiddel #metoo

Nieuws

Te ver gaande handtastelijkheden binnen de paardenwereld, het komt geregeld voor. Door #metoo is er de laatste tijd veel aandacht voor situaties waar sprake is van machtsmisbruik. En een paard of een pony blijkt een uitstekend chantagemiddel.


Schrijfster Gertrud Jetten las een paar jaar geleden een verhaal op Bokt.nl van een meisje dat was lastiggevallen door de eigenaar van haar verzorgpony. “Het raakte me enorm. Ik ben me erin gaan verdiepen en realiseerde me dat de machtsongelijkheid groot is bij meisjes met een verzorgpony of bij oudere meiden die een paard voor iemand rijden. Dat blijkt helaas een uitstekende voedingsbodem voor misbruik.” Ze schreef er een jeugdboek over: ‘Hoe niemand mij geloofde en ik bijna alles verloor’. Het verhaal gaat over Iris, die lastig gevallen wordt door de eigenaar van haar verzorgpony. “Ik wil met mijn boek laten weten dat zoiets niet mag en kan. Dat het niet normaal is als iemand zoiets met je doet.”

Chantagemiddel


Door #metoo is er de laatste tijd veel aandacht voor situaties waar sprake is van machtsmisbruik. Die komen helaas ook voor in de paardenwereld. Een paard of een pony blijkt een uitstekend chantagemiddel. “Meiden zijn bang dat ze niet meer mogen rijden en zijn nog niet in staat om de gevolgen van hun keuzes te overzien. Natuurlijk is het afschuwelijk als je je geliefde pony kwijtraakt. De gevolgen van misbruik zijn op de lange termijn echter nog veel groter. Dat kun je niet inschatten als je jong bent.”

Gertrud wil ouders van kinderen met een verzorgpony meegeven dat ze vaak op onverwachte momenten moeten gaan kijken bij hun kind. “Probeer vooraf zo veel mogelijk informatie in te winnen over degene die de pony aanbiedt. Is dat een man met een paar pony’s, die daar zelf verder niets mee doet, dan moet je helaas al extra alert zijn. Let bij kinderen op signalen als buikpijn, slecht slapen en gedragsveranderingen. Het overgrote deel van de paardenliefhebbers is vrouw, maar op veel machtsposities binnen de paardenwereld zitten mannen. Ze zijn vaak eigenaar of trainer. Best bizar, als je erover nadenkt. En het is ook raar dat schunnige opmerkingen of sommige gedragingen die op het randje zijn vaak worden getolereerd of afgedaan als een grapje.” Een eenvoudige oplossing is er niet. Gertrud vindt het een goed idee dat er meer over wordt gesproken.

Communiceer met je kind


Kinderpsychiater Michiel Pam beaamt dat en heeft advies voor ouders: “Het regelmatig en onverwacht langs gaan als een kind bij iemand op een pony mag rijden, is vooral gebaseerd op achterdocht. Het is verstandiger om het van de andere kant te benaderen en vooraf open te bespreken met de persoon in kwestie hoe er vertrouwen in een transparante, veilige situatie geboden kan worden. Zeker in het licht van de huidige #metoo-discussie.”

Het is zo belangrijk: samen met je kinderen ontbijten of aan tafel eten in plaats van voor de televisie. En dan praten over wat ze die dag hebben gedaan of gaan doen. “Het lijkt zo simpel, maar het gebeurt lang niet overal”, zegt Michiel Pam. Als kinderen aangeven dat ze iets onprettigs ervaren, moet je daar iets mee. Als de consequentie is dat ze daardoor niet meer naar een pony mogen of kunnen, is dat voor een kind een rouwproces. Besef dat als ouder en help ze daarbij. Als je niet goed weet hoe, zoek daar dan hulp bij.”

Probeer een transparante en veilige omgeving voor je kind te creëren bij het uitoefenen van zijn of haar paardenhobby. Dat heeft niets met wantrouwen te maken. In de kinderopvang is het bijvoorbeeld tegenwoordig zeer gebruikelijk dat er altijd twee personen tegelijk werken of dat er cameratoezicht is.”
Het hele #metoo-verhaal met ervaringen staat in Bit 252, die nu in de winkel ligt en ook online te bestellen is.