dorien van dijk
dorien van dijk

Editorial: Van herder naar meesterherder

Nieuws

Hoera, er is een nieuw boek uit van Linda Kohanov! Dit klinkt misschien een beetje vreemd, wanneer je weet dat haar vorige boek ‘De kracht van de kudde’ in mijn kast staat met de bladwijzer ergens halverwege. Dit ligt niet aan de materie, integendeel. De manier waarop zij menselijk leiderschap vertaalt naar de omgang met je paard, je werk- en thuissituatie is eindeloos fascinerend. Leerzaam ook! Maar bij mij moet zo’n boek een beetje als vanzelf naar binnen glijden.


In haar nieuwste boek belicht Linda op een concrete, toegankelijke manier de vijf rollen die een leider van de kudde invult. Het is maar goed dat paarden die in een kudde leven dit met de paplepel ingegoten krijgen, want vijf rollen combineren is ‘a hell of a job’. En dan heb ik het niet over de combinatie moederschap, werk, mijn sociale leven, relatie en paardenhobby. Dat is het verhaal van de inmiddels beroemde ballen die iedereen in de lucht probeert te houden.

Nee, in de omgang met je paard ben je én dominant, én leider, én verzorger, én wachter én roofdier. Tsja, zie daar maar eens een balans in te vinden. En of dat al niet lastig genoeg is, vertelt Linda doodleuk dat je al deze petten ook op hebt in het leven buiten de paardenstal.

Gisteren werd ik boos, heel even maar, één ‘snuk’ gaf ik omdat mijn Spaanse knapperd maar door bleef sjouwen, na twintig ophoudingen, onder me weg liep, net deed alsof ik niet op zijn rug zat. Goed, hij stond daarna wel stil, maar het was niet goed. Ik baalde dat ik mijn geduld verloor, en geloof me dat gebeurt niet zo snel.

Boosheid toevoegen aan de dominante rol die je vervult als je jouw paard aan het trainen bent, staat op Linda haar zwarte lijst van leiderschap. En ze heeft gelijk, hoe zinloos is die emotie ook! Maar het goede nieuws is: je kunt elke dag een beetje verder aan jezelf schaven, elke dag werken aan een betere leider worden voor je paard. Grenzen leren stellen zonder boos te worden, je paard voorgaan in spannende situaties, hem op zijn gemak stellen, borstelen...

Ja, ook van je paard verwennen met een lekkere poetsbeurt word je een betere leider! Op dit moment zijn de schouders bij mijn paard favoriet, prachtig hoe zijn bovenlip dan omkrult. Heerlijk hoeveel je paard vertelt zonder te praten en hoe je gaandeweg elkaar steeds beter begrijpt. Door met elkaar te zijn en soms een boek te lezen!
Lees het artikel met Linda Kohanov nu in Bit 254.