Paard kopen
Paard kopen Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Waar moet je op letten bij het kopen van een paard?

Welzijn Opvallend

Yay, het is eindelijk zover. Je gaat een paard kopen! Uit alle advertenties heb je een keuze gemaakt en je maakt een afspraak om een paard te bezichtigen. 

Aankoopbegeleider Frenk Jespers van Vereniging Eigen Paard geeft je 5 belangrijke tips en benoemt de meest gemaakte fouten bij het kopen van een paard!

Tip 1: Goed gezelschap

Het is verstandig om een vakman of -vrouw mee te nemen. Deze persoon heeft verstand van paarden (aankopen) en kan jou ondersteunen in je keuze. Dit kan bijvoorbeeld je instructeur zijn.

Tip 2: Proef rijden

Laat altijd iemand van de verkopende partij het paard onder het zadel voorstellen. Het paard kan heel druk zijn, of qua niveau totaal anders zijn dan wat jij had verwacht. 

Dan is het fijn als je daar achter komt als je zelf nog met twee voeten op de grond staat. Als je voor de tweede keer gaat kijken en rijden, is het juist wel verstandig om alles zelf te doen met het paard. Zo voel je of er een klik is en is de kans groter dat het ook een succes is als het paard bij jou op stal staat.

Tip 3: Bij twijfel, niet doen

Als het gevoel niet helemaal goed is, ga dan niet zelf op het paard zitten. Paarden zijn gevoelige dieren en voelen jouw twijfel moeiteloos aan. Voel je zeker niet schuldig tegenover de verkopende partij als je twijfelt en het paard niet wilt uitproberen.

Tip 4: Keuring

Bij de aankoop is het erg belangrijk om het paard te laten keuren. Dit kan klinisch of röntgenologisch. Een röntgenologische keuring is wat duurder, maar het is wel fijn -  en altijd handig - om te weten of je paard van binnen ook in orde is.

Verder is het belangrijk om bloed af te laten nemen én laat de keuring altijd uitvoeren door je eigen dierenarts.

Tip 5: Koopcontract

Als alles rond is, vergeet dan niet een koopcontract op te stellen en te tekenen. 

Dit is voor beide partijen fijn en kan later van pas komen. Deze contracten zijn online te vinden bijvoorbeeld op de website van Vereniging Eigen Paard, maar je kunt het ook personaliseren en er specifieke dingen in zetten die jij belangrijk vindt.

En wat zijn de meest gemaakte fouten bij aanschaf?

1. Liefde op het eerste gezicht

Wat vaak misgaat is dat je bij de bezichtiging van je potentiële topper alles er omheen vergeet. Liefde op het eerste gezicht is niet zeldzaam, maar ook niet altijd positief. Veel mensen zijn geneigd om eventuele minpunten even te vergeten en overhaaste beslissingen te nemen

2. Onderzoek

Vaak vergeet je om op zoek te gaan naar achtergrondinformatie over het paard. Waar komt hij/zij vandaan, wat heeft het paard meegemaakt en wat zijn bijvoorbeeld de karaktertrekken in de bloedlijn? Dit alles kan veel zeggen over hoe een paard in de omgang is en op lange termijn op situaties reageert.

3. Gebrek aan kennis

Ook een veelgemaakte fout is een paard kopen bij gebrek aan kennis. Zorg altijd dat je iemand meeneemt met verstand van zaken en die jou kan ondersteunen in het maken van een goede keuze.

4. Zelfoverschatting

Zelfoverschatting komt ook veel voor bij het kopen van je (eerste) eigen paard. In je enthousiasme vergeet je misschien dat een jonge hengst geen goed idee is als je alleen op manegepaarden hebt gereden. Bij het uitproberen gaat het goed, maar hoe langer jullie samen zijn, hoe beter het paard jouw zwakke plekken door zal hebben en er problemen kunnen ontstaan. Probeer altijd kritisch en eerlijk te blijven tegenover jezelf en tegenover het paard.

5. Vaker proberen

Probeer het paard dat je wilt kopen meerdere keren en onder verschillende omstandigheden uit. Bij de eerste keer rijden zijn er veel emoties die op spelen en kun je niet helemaal helder denken. Door het paard vaker te rijden, leren jullie elkaar alvast een beetje kennen en is de kans het grootst dat jullie een mooie combinatie worden.

Een paard uitzoeken, proberen en uiteindelijk kopen is natuurlijk bovenal ontzettend leuk! Misschien is het in één keer raak of misschien duurt het even, maar op ieder potje past een dekseltje, dus vergeet vooral niet te genieten van dit bijzondere proces!

Bron: Vereniging Eigen Paard