Tanden
Tanden

Een stralende glimlach voor jouw paard

Nieuws

Om genoeg te kunnen eten is het belangrijk dat je paard een gezond gebit heeft. Maar hoe zorg je ervoor dat het gebit van je paard gezond blijft? En hoe weet je het als er iets mis is met het gebit van je paard? Paardentandarts Pieter-Bas van Huygevoort legt het uit.


“Op stal eten paarden vaak ongeveer 4 uur per dag”, vertelt paardentandarts Pieter-Bas van Huygevoort. “In het wild is dit echter ongeveer 18 uur. Daarbij is het voer dat een paard op stal krijgt zachter waardoor de tanden veel minder slijten.”

Problemen


Als de tanden van een paard niet goed slijten, door bijvoorbeeld een verkeerde stand van de kaak of te weinig of verkeerd eten, kunnen er veel verschillende soorten problemen ontstaan, zoals haken en punten. Ook wolfstanden kunnen een probleem zijn, maar deze ontstaan niet door het verkeerd afslijten van de tanden. Dit zijn net als verstandskiezen bij mensen: nutteloos en vaak pijnlijk.

“Als een paard last krijgt van zijn tanden kun je dat vaak goed merken”, legt Pieter uit. “Het kan zijn dat je rijproblemen krijgt met je paard. Het bit doet dan pijn in zijn mond, vanwege die tandproblemen.” Ook kan het paard eetproblemen of wonden in de mond krijgen.






Loading...








Veel ruwvoer


Volgens Pieter kun je zelf niet zo veel doen om je paard te beschermen tegen tandproblemen. “Geef je paard in ieder geval voldoende ruwvoer. Zorg ervoor dat hij veel en lang kan eten. Je paard moet ongeveer 80.000 keer per dag kauwen, dus daar moet hij ook de kans voor krijgen. Verder raad ik aan om de tanden van je paard ieder jaar na te laten kijken. Begin hier al op zeer jonge leeftijd mee zodat eventuele problemen al tijdig kunnen worden herkend. Houd goed in de gaten of je paard goed eet en hoe hij zich lijkt te voelen. Heb je vermoedens dat je paard last heeft van zijn tanden, bel dan gelijk een tandarts, op die manier kun je veel ellende voorkomen.”